L'operadora catalana Vera s'ha adjudicat 3,5 milions d'euros dels 448 milions amb què està dotat el programa Únic 5G Xarxes-Backhaul Fibra Òptica de 2022, per fomentar la implementació del 5G a Catalunya. Amb aquests fons, procedents dels Fons de Recuperació de la Unió Europea (Next Generation EU), Vera està portant la connectivitat del futur a més de 65 emplaçaments de xarxes públiques de telefonia mòbil a la demarcació de Barcelona.

La implementació del 5G per part de Vera té com a objectiu principal reduir la bretxa digital entre les zones urbanes i rurals, garantint que tots els ciutadans tinguin accés a una connectivitat d'alta velocitat i qualitat. Per això, els treballs de desplegament de la xarxa que ha realitzat Vera en els últims 10 anys s'han centrat a fomentar la connexió de fibra òptica a la xarxa pública de telefonia mòbil en municipis de fins a 10.000 habitants.

Segons Vera, participar en el programa Únic 5G Xarxes-Backhaul Fibra Òptica de 2022, i fer-ho per davant d'altres grans operadores de Catalunya i Espanya, "demostra el compromís de l'operadora catalana amb la innovació i el desenvolupament tecnològic, així com la seva capacitat per liderar projectes de gran envergadura en l'àmbit de les telecomunicacions".

“El nostre projecte va néixer amb la missió de fer arribar serveis de connexió de qualitat a tots els racons del territori, i ara, més de deu anys després, seguim el mateix camí i treballem per fer arribar una nova tecnologia com és el 5G a tot el país, fet que contribuirà a impulsar la vida de les persones i les empreses que hi viuen. Creiem que això és vital per a reforçar el desenvolupament del territori lluny de l’àrea metropolitana i evitar el centralisme de Barcelona”, explica Marc Mundó, conseller delegat de Vera.

La companyia valora el desenvolupament de la 5G perquè representa una revolució en les comunicacions mòbils, oferint velocitats de fins a 10 Gb. "Aquesta tecnologia no només proporciona una major velocitat de descàrrega de dades, sinó que també redueix significativament la latència, cosa que permet una transmissió d'informació més eficient i ràpida que el seu predecessor, el 4G", ha destacat el grup en un comunicat.

L'operadora, creada el febrer del 2023 fruit de la fusió de les també operadores de telecomunicacions locals Goufone, Iguana i Soomfibra, dóna servei a 55.000 clients que ja confien en el projecte. La seva xarxa de fibra òptica pròpia desplegada pel territori català suma fins a 4.000 quilòmetres, que arriben a més de 220 municipis.