Verdcamp Fruits cultiva la millor col per als fogons dels germans Roca
El BBVA distingeix l'empresa familiar de Cambrils com el millor productor sostenible d'Espanya
- Maria Teresa Coca
- Barcelona. Divendres, 13 de desembre de 2024. 05:30
- Temps de lectura: 2 minuts
Verdcamp Fruits, una empresa familiar ubicada a Cambrils (Tarragona), cultiva les seves hortalisses i fruita amb una producció basada en criteris mediambientals, socials i de sostenibilitat econòmica. Això li ha proporcionat un reconeixement a la cuina i a l'ecosistema mediambiental. I, enguany, una gratificació especial per part dels Premis BBVA als Millors Productors Sostenibles. La relació de l'empresa amb aquests premis ve de lluny, del 2020, quan va ser reconeguda com el Millor Productor Sostenible d'Espanya.
Constituïda l’any 1989, Verdcamp Fruits és la història d'una llarga tradició hortofructícola, que els ha portat fins a la cinquena generació dels seus fundadors i a incorporar l'agricultura ecològica. Els orígens es remunten a l’any 1933, quan la família Barrabeig-Tost, es va instal·lar a l’actual finca Masia Barrabeig, a Cambrils (Tarragona). .
La trajectòria familiar ha seguit fins a l'actualitat: Pep Barrabeig Prim és el gerent de l’empresa Verdcamp Fruits. La companyia té una superfície conreada d'unes 300 hectàrees i disposa d’unes instal·lacions de 4000 m², on manipulen, refreden i preparen el producte segons la demanda de cada client, arreu del món. Perquè comercialitzen a Catalunya i Espanya, però també a França, Alemanya, Holanda, Bèlgica, Suïssa i països nòrdics, entre altres contrades.
La seva distribució principal es fa al major tant a les llotges de fruites i hortalisses de tot Espanya, com a les grans cadenes de distribució. Però alhora, des del 2008, en associació amb una altra empresa tenen un canal de venda online i a domicili: Disfruta verdura.
En les seves 300 hectàrees de conreus produeixen hortalisses i fruites de la manera més respectuosa i natural possible. Entre elles, la col, amb la qual van presentar la seva candidatura als premis de BBVA de 2020 i que va servir d'ingredient per a la recepta de col sencera al forn amb salsa de mantega blanca i trufa elaborada pels germans Roca. “Rebre el premi el 2020 va ser una oportunitat per donar visibilitat a la nostra manera de conrear i a la nostra manera d'innovar. Ens va donar un impuls per continuar la nostra feina i a més ens va posar al mapa”, afirma Ernest Mas, soci directiu i responsable d'R+D+I a Verdcamp Fruits.
El jurat dels premis BBVA ha valorat aquesta manera d'innovar, per diversos aspectes. En primer lloc, perquè Verdcamp ha fet evolucionar el seu model productiu mitjançant iniciatives innovadores com: utilitzar plantes florals per millorar conreus i combatre plagues (intercropping floral); aplicant cobertes vegetals per reduir el treball del sol i l'erosió d'aquest; posant els pol·linitzadors (abelles melíferes i silvestres) en el centre de la producció; i potenciant per exemple ratpenats, aus i la biodiversitat en general en benefici agrícola i mediambiental. A més, realitzen una gestió postcollita dels mateixos conreus perquè tinguin un benefici cap als pol·linitzadors, per al sol i per al segrest de carboni. La biodinàmica, amb una producció encara més sostenible i amb tot el procés de tècniques de cultiu que facin que el producte sigui el més sostenible possible i tingui una petjada de carboni inferior.
També s'ha tingut en compte que, actualment, el 60% de l'energia de la seva central prové de plaques fotovoltaiques d'autoconsum i la resta de fonts renovables. Després del càlcul de la petjada de carboni i la petjada hídrica, dels quals van ser pioners, han implementat un sistema d'agricultura de precisió. Utilitzen eines com sensors d'humitat, temperatura i salinitat del sol, que estan connectats en línia, a més de fer servir satèl·lits per crear mapes del sol, optimitzar el reg i la incorporació de fertilitzants orgànics.
En la seva gestió de residus també són excel·lents, segons el jurat. Redueixen la seva generació i adopten una visió circular. Es concentren a minimitzar l'ús de tinta i plàstic en tots els seus processos i embalatges, fomenten la reutilització controlada dels residus per reincorporar-los a la cadena sense riscos. Realitzen compostatge dels residus orgànics i compten amb una depuradora biològica per al tractament d'aigües residuals.