Crisi en el sector editorial català. Editorial Vicens Vives ha reduït el nombre d’afectats per l’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO), dels 82 anunciats en un primer moment als 68 de l’última proposta, a l’espera que els treballadors es pronunciïn en l’assemblea convocada per aquest dimarts.

El comitè d’empresa va ajornar la vaga anunciada per aquest dilluns per donar més temps a la negociació. Al final, sense una posició unànime entre els representants dels treballadors, s’ha traslladat la decisió a l’assemblea que determinarà si accepta o no la proposta de la direcció. 

Fonts del comitè d’empresa precisen que l’ERO afectaria 68 treballadors, aproximadament un 20% de l’actual plantilla de 323 persones. Dels 11 centres de producció que tenen a l’Estat, s’aplicaria en nou, dels quals el més afectat és el de Barcelona. Els únics centres on no es preveuen retallades són els de Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental), dedicat a la logística del grup editorial, i el de Granada.

La direcció ofereix als afectats per l’ERO una indemnització de 20 dies de sou per any treballat amb l’afegit d’un 25% d’aquest import: un 10% a pagar en el moment de la signatura i l’altre 15% al novembre de l’any vinent. Sobre aquest últim punt, el comitè d’empresa ha exigit garanties de pagament del 15% ajornat, però no les ha obtingut, segons assenyalen les fonts consultades.

Davant les diferències de criteri entre els membres del comitè, s’ha traslladat la decisió a l’assemblea. Però mantenen que no hi ha motiu per a l'ERO perquè aquest any han complert amb les previsions de creixement respecte a 2022, que se situen en el 30%.

Segons els comptes presentats al Registre Mercantil, Editorial Vicens Vives va facturar l’any passat 29,1 milions d’euros, un 7,2% més que els 27 milions d’un any abans, si bé va repetir les pèrdues, que en cada un d’aquests dos exercicis es van situar al voltant dels 2,2 milions d’euros. Les pèrdues es van elevar en l’any pandèmic de 2020 a prop d’11 milions d’euros. En total, un forat 15 milions d’euros en només tres anys.

A causa d’aquests contratemps, l’any passat van subscriure un crèdit de 16,2 milions d’euros amb Cofides, la societat publico-privada que gestiona fons estatals per salvar empreses que es van veure greument afectades per la Covid-19. D’aquest import, més de 13 milions d’euros corresponen a un crèdit participatiu. A més, s’han vist obligats a reduir el capital social en 5,6 milions d’euros, fins a quedar tan sols en 60.000 euros, segons ha publicat el BORME aquest desembre.

Retards del govern central

En l’informe de gestió consolidat del 2022, Editorial Vives Vives atribueix les seves dificultats econòmiques al retard del govern central en publicar en el BOE la nova LOMLOE, la nova llei orgànica que estableix els continguts educatius, fet que va provocar que s’ajornessin les aprovacions en les comunitats autònomes. Algunes, ni tan sols van impulsar l’aplicació d’aquesta reforma. Aquests endarreriments legislatius van provocar que els llibres escolars sortissin al mercat molt més tard. Com altres editorials de textos escolars, es van veure obligats a ajornar la impressió de llibres, fet que va suposar “inversions milionàries” que van coincidir “amb un escenari d’increment de costos i d’inflació”.

Vicens Vives és una editorial centrada en els continguts escolars des de l’etapa infantil al batxillerat i Formació Professional. També compta amb segells per a clàssics hispans i per l’adaptació de clàssics universals per a les diferents etapes educatives. Es va fundar el 1961 per Roser Rahola de Espona i Pere Vicens Rahola, vídua i hereu de Jaume Vicens Vives, cèlebre pedagog, escriptor i historiador. Roser Rahola va morir el gener de 2020 a l’edat de 105 anys. En l’actualitat, al capdavant del grup hi ha el seu net, Jaume Vives Barceló (imatge superior, quan l’octubre passat va recollir la medalla de plata dels premis Belma atorgada a aquest grup editorial).

D’altra banda, el Grup Enciclopèdia també ha anunciat un ERO per causes econòmiques, però ha anat endarrerint la seva presentació. Estava previst que informés el comitè d’empresa aquest dilluns, però, de moment, encara no ha anunciat a quants empleats afectarà ni les condicions que oferirà, segons precisen fonts d’aquesta última editorial.