El Grup Villar Mir surt definitivament d'OHLA. La societat que lidera Juan Miguel Villar Mir s'ha desprès del 7,096% del capital que encara mantenia en la constructora espanyola i que ha venut al fons Tyrus Capital. D'aquesta manera, la firma amb seu a Mònaco es converteix en el segon màxim accionista de la companyia i finalitza amb una etapa que ha durat més de tres dècades. El grup va ser al seu dia l'accionista de control de l'empresa fundada i llavors presidida per Juan Miguel Villar Mir.
Segons consta en els registres oficials de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), el Grup Villar Mir, a través d'Immobiliària Espai, ha reduït la seva participació fins i tot a penes el 0,001 d'OHLA. Abandona així de forma definitiva una empresa en la qual ha anat perdent control gradualment per un voluminós deute que ha obligat al grup familiar a deslligar-se de la constructora.
Gràcies a OHLA, Juan Miguel Villar Mir es va convertir en un dels empresaris més rics i influents del país. Ara, el grup familiar perd una participació important i conserva únicament el 43,7% del fabricant de ferroaliatges Ferroglobe i la Immobiliària Espai. Per la seva part, Tyrus ascendeix fins a la segona posició dins de l'empresa, amb una participació en l'accionariat només superada pels germans mexicans Luis i Maurici Amodio, que controlen el 25,96% de la companyia.
Tyrus i els Amodio controlen la constructora
Tyrus va entrar el 2015 per primera vegada en la llavors denominada OHL amb motiu de l'ampliació que va dur a terme la companyia per 1.000 milions. La seva decisió d'acudir a l'ampliació de capital es va produir després que el Grup Villar Mir anunciés la venda al fons amb seu a Mònaco de drets de subscripció preferent per a l'adquisició de prop de 25 milions de les noves accions que s'anaven a emetre Tras aquesta operació, el fons va passar a declarar llavors una participació del 8,37%.
Un any més tard, el novembre de 2016, el Grup Villar Mir va renovar l'acord subscrit amb Tyrus i el juny de 2017 va comprar al fons les seves accions en el grup. Posteriorment, el 2018, el Grup Villar Mir va tancar el procés de refinançament del seu deute amb un consorci liderat per Tyrus, la qual cosa va permetre al hòlding empresarial comptar|explicar amb fons per import de 323 milions d'euros.
El 2021, després de culminar el pla de recapitalització i després d'emprendre una injecció de capital en el grup, els germans mexicans Amodio es van convertir en els principals accionistes del grup, al que van rebatejar com a OHLA, amb un 25,9% del capital. Una vegada tancat aquest pla de refinançament de deute, el Grup Villar Mir va veure reduïda la seva participació del 14,6 % al 7,09 % de la companyia, en la qual fins a l'arribada de la família Amodio eren els accionistes de referència.
A més, el fons monegasc Tyrus Capital va aflorar una participació del 2,35% en OHL, després de la seva aportació de 5 milions d'euros a l'ampliació de capital. Amb aquest nou moviment, el Grup Villar Mir diu de facto adeu a OHLA. Les accions d'OHLA cotitzen en el matí d'aquest dijous en els 0,5 euros i es deixen un 0,4% al Mercat Continuo. Des de començaments d'any, les accions de la companyia s'han revaloritzat més d'un 33%.