Repsol va guanyar 1.792 milions d'euros fins al setembre, un 36% menys que en el mateix període de l'any passat a causa de la "volatilitat" dels preus energètics i dels marges industrials, segons va comunicar la companyia a la CNMV.

La multinacional que presideix Antoni Brufau va presentar un resultat ajustat de 2.684 milions en els nou primers mesos de l'any, un 30% menys a causa de la baixada del preu del cru i del gas, així com dels marges de refinament. En el tercer trimestre, el resultat va caure un 75%.

Aquest descens no frena la remuneració a l'accionista de Repsol, que ha aprovat un dividend de 0,475 euros per acció com a primer pagament a compte de l'exercici 2024, xifra que suposa un increment de més de 7 cèntims respecte als 0,40 euros que va pagar fa un any.

"Estem fent passes importants en l'execució dels nostres objectius estratègics, orientats a una transició energètica rendible i justa. Defensem amb fermesa que les nostres activitats industrials i energètiques són motors de riquesa, ocupació i prosperitat que mereixen suport institucional", ha destacat Josu Jon Imaz, conseller delegat de Repsol.

La companyia, que té una pugna amb el govern espanyol per l'impost a les energètiques, ha posat en valor que “ha començat a produir, a partir de residus, combustibles 100% renovables en la seva planta de Cartagena, la primera a escala industrial en la Península Ibèrica, i ja compta amb més de 580 estacions de servei a Espanya i Portugal que subministren aquest producte”.

L'aposta per les renovables

Aquesta aposta forma part del pla estratègic que Repsol va presentar al febrer, i que té la descarbonització de la companyia i l'augment de renovables com a grans objectius. La capacitat instal·lada de generació d'electricitat solar i eòlica ha crescut enguany, fins a aconseguir els 2.464 MW al final del tercer trimestre, xifra que suposa un augment del 57% en un any.

Dins d'aquesta aposta, la companyia ha destacat la posada en marxa del parc solar de Frye (637 MW), als Estats Units, “que ha permès que l'electricitat generada renovable gairebé es dupliqui en el tercer trimestre enfront de l'any anterior, fins als 1.587 GWh”. 

Repsol té en cartera projectes de 60.000 MW en diverses fases de desenvolupament, dels quals 2.870 MW es troben en fase de construcció. A més, enguany ha tancat la integració de ConnectGen, que aporta una cartera en desenvolupament de projectes eòlics onshore de 20.000 MW.

El pla estratègic de la companyia preveu una inversió d'entre 3.000 i 4.000 milions d'euros nets per a “desenvolupar orgànicament la seva cartera global de projectes renovables” fins aconseguir entre 9.000 MW i 10.000 MW de capacitat instal·lada en 2027.

La pugna per l'impost

Repsol ha estat l'empresa que més ha batallat en contra de la conversió en permanent de l'impost a les energètiques, que el govern espanyol, especialment Sumar, volia implantar a partir del 2025. No obstant això, finalment l'Executiu de Pedro Sánchez ha renunciat a l'impost, després que Junts s'hagi negat a votar-lo. Així i tot, ERC i Bildu sí han introduït l'esmena a la llei, si bé té nul·les posiblididades de ser aprovada en el Congrés.

L'aprovació de l'impost posava en risc milers de milions d'inversions, no només de Repsol sinó també d'altres companyies, com Cepsa. A Catalunya era especialment rellevant, perquè els dos projectes d'economia circular que planejava Repsol en el complex petroquímic de Tarragona, amb una inversió de 1.100 milions, estava en perill. Això és el que va empènyer Junts a no fer costat al govern de Sánchez amb el gravamen.