Stellantis és el grup automobilístic més exposat als aranzels imposats per Donald Trump, mentre que BMW i Mercedes Benz són els que menys perquè, en ser d'alta gamma, poden repercutir els costos aranzelaris als clients sense tants perjudicis, segons apunta l'últim informe de Scope Ratings difòs aquest dimarts.
L'aranzel del 25% anunciat per Trump a les importacions de vehicles europeus no afectarà per igual als fabricants. En principi, Stellantis seria la més perjudicada per la seva elevada exposició al mercat nord-americà, on va destinar el 40% de les seves vendes el 2024.
Stellantis agrupa 14 marques: les nord-americanes Chrysler, Jeep i RAM; les italianes Fiat, Abarth, Lancia, Alfa Romeo i Maserati; les franceses Peugeot, Citroën i DS; i les alemanyes Opel i Vauxhall. A més, Stellantis depèn de Mèxic per a la producció de la seva marca RAM (que va suposar un terç dels ingressos als EUA el 2024) i del Canadà per a Chrysler (10%) i Jeep (45%).
Per la seva part, Volkswagen va obtenir l'any passat un 21% dels seus ingressos del mercat nord-americà. També depèn de les seves línies de producció al Canadà i Mèxic per a subministrar-los automòbils i camions. A més, també és propietària de la marca Porsche, que fabrica per complet en fàbriques europees.
Les també alemanyes BMW i Mercedes-Benz són "potencialment menys vulnerables". Segons Scope Ratings, aquests dos grups estan en millors condicions de repercutir els costos aranzelaris als clients a través de preus més alts en els seus models per als quals hi ha menys alternatives que per a les marques de gran consum.
Però aquests dos fabricants d'automòbils prèmium també estan "exposats al mercat nord-americà", que representa entre una cinquena i una quarta part dels seus ingressos respectivament, però amb una proporció siginificativa de cotxes fabricats en aquest país, gairebé el 50% en el cas de BMW.
Finalment, l'italià Ferrari ja ha anunciat que augmentarà els preus a causa dels nous aranzels sobre els seus cotxes fabricats a Itàlia.
Els fabricants també han xocat amb les autoritats europees. La Comissió Europea (CE) va multar recentment amb 458 milions d'euros a quinze fabricants de vehicles, entre els quals hi ha les firmes més conegudes del sector, i la patronal de la indústria (ACEA) per impedir entre 2002 i 2017 la competència al sector de reciclatge, segons ha informat aquest dimarts en un comunicat.
Les companyies i grups involucrats són Stellantis, Mitsubishi, Ford, BMW, Hyundai/Kia, Jaguar Land Rover/Tata, Mazda, Renault/Nissan, Opel, General Motors, Suzuki, Toyota, Volkswagen i Volvo. Totes van reconèixer la seva participació i responsabilitat a l'anomenat cartell del reciclatge, per la qual cosa es van beneficiar d'una reducció en les seves multes.
Mercedes-Benz també va ser part de les pràctiques il·legals que sanciona l'executiu comunitari, però va esquivar la sanció gràcies al fet que va comunicar la seva existència a les autoritats comunitàries i va cooperar en la investigació.