Tan sols unes hores després de confirmar la presentació dels seus resultats per a dimecres vinent, l'empresa catalana Wallbox, considerada unicorn per ser una empresa emergent amb més de 1.000 milions de valoració, ha tancat amb el comitè d'empresa un Expedient de Regulació d'Ocupació de 92 treballadors, 64 baixes menys de les anunciades en un primer moment després de la negociació col·lectiva. Fonts properes a la negociació asseguren que l'empresa augura uns resultats "negatius" per justificar aquestes retallades, si bé no hi han compartit els resultats de l'últim trimestre que seran presentats dimecres. "Defensen que confien en el producte a llarg termini, però que no poden presentar-te davant dels inversors amb una plantilla sobredimensionada", expliquen aquestes mateixes fonts.
Enmig d'una onada mundial d'acomiadaments en empreses tecnològiques i automobilístiques, Wallbox va ser de les primeres catalanes en anunciar retallades. Ho va fer a finals de gener, amb l'anunci que prescindiria del 15% de la seva plantilla, que té 1.400 treballadors, per estalviar 50 milions d'euros. Al final, aquesta xifra s'ha reduït al 6,5% que representen els 92 treballadors de qui prescindirà. D'aquests, n'hi ha 20 que han pactat la seva sortida a causa d'una "substitució de perfils" que harmonitza la voluntat de l'empresa amb la predisposició d'aquests treballadors.
Pèrdues de 28 milions
Segons un comunicat del sindicat Comissions Obreres a la seva secció d'Indústria, les indemnitzacions pactades són de 33 dies per any treballat, com correspondria a un acomiadament improcedent, i una quantitat de 2.000 euros bruts fixa per a tots els treballadors. Els treballadors afectats per l'ERO quedaran alliberats de les seves clàusules de permanència i no competència, si és que les tenen, i entraran en una borsa de treball durant sis mesos després de l'extinció del contracte, que es farà efectiva el proper 8 de març. Les sortides, segons la informació que va publicar l'empresa a començaments de febrer, afectarien els sis centres que la firma catalana té a Espanya: quatre a Barcelona - els quals concentren la major part de les sortides -, un a Madrid i un altre a València.
En els seus últims resultats presentats, el mes de novembre passat, Wallbox va presentar pèrdues de 29 de milions d'euros, però els seus ingressos van créixer per sobre del doble, un 146%, fins a assolir els 146 milions d'euros, gràcies en part a haver multiplicat un 536% la seva activitat al mercat dels Estats Units.
L'empresa de gestió d'energia i càrrega de vehicles elèctrics es troba davant d'un escenari paradoxal: d'una banda, l'electrificació de l'automòbil està en augment i la seva facturació ho reflecteix, però per l'altre l'espiral inflacionari i l'escassetat de matèries primeres afecta especialment als components de la seva cadena de muntatge, com per exemple els microxips. La tendència, a més, de les empreses emergents a afrontar grans inversions per encarar el creixement deriva moltes vegades en pèrdues que, en aquest cas, l'han portat a optar per aquesta reducció de plantilla.