El CEO de Seat, Wayne Griffiths, ha deixat de ser-ho aquest dilluns, segons ha pogut saber ON ECONOMIA. Ocupava el càrrec des de l'octubre de 2020. La decisió es fa pública tan sols quinze dies després que l'empresa catalana presentés uns resultats de 2024 satisfactoris, amb 522 milions d'euros de beneficis, un 4% menys que el 2023, però amb uns ingressos rècord de 14.530 milions.

La decisió respon a la intenció del britànic d'"emprendre nous reptes", segons ha informat la companyia, que posarà l'actual vicepresident executiu de producció i logística, Markus Haupt, com a CEO interí fins al nomenament del nou CEO, que es durà a terme "pròximament".

"Aquesta companyia és el destí final de la meva carrera. És el treball dels meus somnis. No tinc altres plans. Almenys fins que llancem Cupra als Estats Units", va assegurar el fins ara directiu durant la roda de premsa de presentació dels comptes anuals.

"Des del seu nomenament com a CEO de Seat i Cupra el 2020, Wayne Griffiths ha exercit un paper decisiu en l'evolució de la marca Cupra. Sota el seu lideratge, Cupra s'ha convertit en una marca independent dins del Grup Volkswagen i és ara una de les marques d'automòbils de més ràpid creixement a Europa", assenyala en un comunicat l'empresa.

L'empresa es troba immersa en una profunda transformació a causa de la transició cap al vehicle elèctric que marquen les directrius internacionals, tant europees com mundials, per descarbonitzar l'economia. L'empresa ha arrencat la seva electrificació des de la Xina, on ha començat a fabricar el Cupra Tavascan 100% elèctric, motiu pel qual ha sortit perjudicada pels aranzels europeus als cotxes importats des de la potència asiàtica. El Cupra Born, llançat el 2021, va ser el primer model elèctric de la companyia i "una de les fites més importants del seu mandat" segons l'empresa.

Mentrestant, Seat avança cap a l'electrificació des de la seva planta de Martorell, on espera començar a fabricar aquest tipus de vehicles el 2026, després de diversos retards. En els últims temps, tant la companyia com els sindicats han alertat que el cost dels aranzels pot afectar la seva mà d'obra, i a més necessitarà augmentar la seva producció un 50% per mantenir els seus 15.000 empleats a Catalunya.

A més, l'empresa ha anunciat recentment la seva intenció d'obrir-se mercat als Estats Units, on espera aterrar abans de 2030 i on s'ha arribat a replantejar si produir cotxes de combustió en comptes d'elèctrics després de l'arribada de Trump al poder. Seat tenia dubtes sobre si produir allà o exportar des d'Europa, però la política aranzelària de Trump els condueix més cap a l'opció de la fabricació local.

Griffiths va arribar a l'empresa el 2016 com a màxim responsable de vendes i l'empresa el va considerar la causa que en els següents tres anys Seat fos la marca amb més creixement d'Europa. Va ser, a més, un dels creadors de la marca Cupra i de la nova Seat MÓ.