Xavier Gabriel Galí, de 40 anys, s'ha situat al capdavant de La Bruixa d'Or, l'administració de loteria que més ven d'Espanya, així com del grup d'empreses familiars després de la recent mort del seu pare, el mediàtic Xavier Gabriel Lliset.
En una carta dirigida al seu difunt pare, que acaba de penjar en la pàgina web d'aquesta administració de loteria, Xavier Gabriel júnior es presenta com "el representant de La bruixa d'Or a la Terra" i declara: "Soc la teva continuïtat, el teu únic deixeble".
També agraeix al seu pare "els consells nobles plens de gratitud i emprenedoria per convertir-me amb humilitat, orgull, decisió, determinació i satisfacció en un gran marketingnià com ets tu".
Fonts de La Bruixa d'Or confirmen que el seu únic fill dirigeix els negocis familiars i, fins i tot, la comunicació malgrat que, fins ara, s'havia mogut lluny dels focus mediàtics. Ni tan sols circulaven fotografies seves fins que en va penjar una en la pàgina web de l'administració de loteria –que il·lustra aquesta informació– en la qual apareix en companyia del seu progenitor.
Pilot d'aviació comercial, per motius de feina, durant anys va estar allunyat de l'imperi empresarial que va aixecar el seu pare encara que, com assenyala a la carta, sempre van estar molt units en l'aspecte personal i familiar.
En declaracions a ON ECONOMIA, Xavier Gabriel fill assenyala que "el meu món era l'aviació", però, a causa de la malaltia del seu pare, "ho vaig deixar per fer costat a la família". Fa cinc anys que s'encarrega dels negocis familiars. Sobre el futur, indica que mantindran "la mateixa línia, innovant i aprenent amb tot el que m'ha ensenyat al llarg dels anys". Afegeix que "és una gran satisfacció poder continuar amb el seu llegat, tal com ell desitja". Quan es refereix al seu pare, ho fa en present.
El pare ja no apareixia com a administrador de la majoria de les empreses. La seva vídua, Rosa Galí Vidal, figura des de fa anys com a administradora única de Golden Witch SL, la societat matriu del grup familiar, i de Sed de Mes SL, titular de l'administració de loteria de Sort (Pallars Sobirà) i de la marca La Bruixa d'Or.
Trasllat de les seus socials a Tudela
De Golden Witch (bruixa d'or, en català) pengen cinc subsidiàries dedicades a la venda de loteria, immobiliari, restauració i negocis d'internet: Sed de Mes, Millor Aquí, Useful Inventions, Xavi 35 i Wintuwin Media. Aquesta última es va crear originàriament amb el nom de Numbair el 2007 per dedicar-se als jets privats, però mai no es va enlairar. La crisi econòmica de l'any següent va paralitzar aquest projecte.
Xavier Gabriel pare va traslladar la seu social de totes les seves empreses a Tudela (Navarra) el gener de 2018 a causa del procés independentista català. Encara estan domiciliades en un hotel d'aquesta localitat navarresa. Es va declarar en contra del procés, fins al punt d'acceptar ser el ministre d'hisenda de la inexistent Tabàrnia que presideix Albert Boadella.
La Bruixa d'Or sempre ha aparegut entre les tres primeres administracions de loteria que expedeixen més dècims d'Espanya –per sobre dels 100 milions d'euros anuals– encara que ningú no posa en dubte que lidera les vendes per internet. Va ser la pionera en les vendes online. Això explica que una administració de Sort, una localitat del Pirineu de Lleida de menys de 2.200 habitants, competeixi amb la madrilenya Doña Manolita, la barcelonina Valdés, la bilbaïna Ormaechea o la valenciana Manises.
Líders al canal online
Segons dades del sector, La Bruixa d'Or ven el 0,7% del total de la loteria espanyola i, d'aquest munt de dècims, el 87% els col·loca mitjançant el canal online. Pel que fa a les vendes amb destinació a altres comunitats, en ven més La Bruixa d'Or que totes les altres administracions de loteries de Catalunya.
En els últims comptes de Sed de Mes dipositats al Registre Mercantil, corresponents a l'exercici de 2021, declara uns ingressos d'1,3 milions d'euros, però uns beneficis de només 246.000 euros. Les administracions de loteria perceben com a comissió un 2,5% del preu dels bitllets, si no assoleixen una recaptació anual de 200.000 euros, o un 1,25%, si la superen, com és el cas de l'establiment de la família Gabriel.
Xavier Gabriel pare va morir el 5 d'agost passat després de batallar durant més de cinc anys amb un doble càncer de còlon i pulmó. Ell mateix va relatar aquesta lluita en diverses entrevistes. Ara, el seu fill el substitueix al capdavant de l'administració de loteria i de la resta d'empreses familiars. El dubte és si replicarà el perfil mediàtic del seu progenitor. De moment, ha llançat una carta que és una declaració d'intencions. Ha anunciat que pensa assumir "riscos" com el seu pare.