Entre el clàxon dels tractors que avancen per Gran Via i a punt de trobar-se amb el president del Govern Pere Aragonés, el secretari d'organització d'Unió de Pagesos, Carles Vicente, atén ON ECONOMIA en un dels dies més convulsos dels últims anys per als agricultors. Les artèries de Barcelona estan col·lapsades per uns treballadors que acumulen queixes i distància dels poders públics, tots ells ubicats a grans ciutats. Els agricultors d'Europa han dit prou i els espanyols i catalans s'han sumat perquè, asseguren, no paren de perdre poder adquisitiu, no tenen control sobre els preus que imposen els grans supermercats i, per rematar-ho, la Unió Europea els imposa una burocràcia i un control ambiental que els roba temps i capacitat productiva.
Per què hem arribat a aquest punt?
Fa temps que denunciem una política agrària comuna (PAC) que no s'ha fet bé a Espanya, que ha estat connivent amb Europa. Està bé que existeixin ecoesquemes que ens compensin per generar biodiversitat. Però acabem perdent terrenys i fins i tot un 20% de capacitat productiva. Nosaltres no estem en contra de les pràctiques mediambientals, però s'estan fent sense criteris objectius i en contra dels agricultors, que ja patim bastant pels baixos preus que imposen els grans grups de distribució.
La situació és pitjor per la burocràcia, per la pèrdua de poder adquisitiu o pels baixos preus que reben de les distribuïdores?
Doncs el pitjor és el preu, perquè si cobréssim preus justos que ens permetin viure amb dignitat, la burocràcia ens molestaria, però no ens asfixiaria. El mateix amb la pèrdua de poder productiu, amb millors condicions econòmiques, potser alguns ho podrien assumir millor. En tenir pitjors preus, multiplica els efectes.
Quan se'ns paguen uns preus tan baixos es multipliquen els efectes negatius de la PAC i la burocràcia
El govern espanyol ha anunciat que reforça la llei de cadena alimentària, que busca protegir els preus en origen perquè no hi hagi abusos. Els sembla un bon pas?
No, perquè és una llei que no funcionava quan es va crear el 2014 ni tampoc des que es va modificar el 2019, perquè no reconeix la posició de domini que tenen algunes parts de la cadena en negociar. Tenim també un quadern digital que, si no utilitzem, ens penalitzarà al nostre expedient. I no té sentit que s'apliqui aquest quadern sense consultar els agricultors i sense haver tingut un temps per veure com s'aplica en el camp.
Què us sembla que l'extrema dreta s'apropiï de les protestes?
No és nou. Quan hi ha problemes en un sector, apareix l'extrema dreta. Això genera un nuvolot, però els problemes segueixen allà. Aquí ha entrat a través d'Espanya, però a Catalunya s'ha tallat a l'extrema dreta, han desaparegut dels grups i a Espanya està començant a passar. Els problemes segueixen allà, amb extrema dreta o sense ella, i no ha d'entelar les protestes.
Aquest dimecres el conseller Mascort ha dit que el Govern porta 8 anys al costat dels agricultors i ha apuntat cap a estat espanyol i la Unió Europea. En poden fer més?
Crec que hem de deixar de fer política de centrifugat de responsabilitats. Els partits de Catalunya també estan en el Congrés i en el Parlament Europeu. Sigui o no competència teva, et pots oposar de manera més bel·ligerant quan defensa els agricultors. I també podria ajudar-nos més amb la burocràcia.
S'ha de deixar de centrifugar responsabilitats. Catalunya pot fer més
Hi ha qui està entenent que els agricultors estan contra la preservació de la biodiversitat i contra l'ecologisme per la seva oposició a vegades a les renovables.
És una pena que es vegi així, perquè l'agricultura és biodiversitat. Un agricultor pot resumir-lo d'una manera que pugui entendre's així, però no és així. El que no es pot és imposar una manera de fer agricultura sense criteris objectius, sense que ens puguem preparar i que ens acaba perjudicant greument al negoci. Ens treuen productes fitosanitaris que, quan desapareguin, tindrem problemes amb insectes i cucs.
Aquesta protesta neix en grups de WhatsApp i assemblees alienes a Unió de Pagesos.
Això és el bucòlic i està molt bé l'esclat quan han vist la mobilització a França. Però fa temps que ens mobilitzem. En canvi, ASAJA, COAG i UPA, els sindicats agraris més importants d'Espanya, van firmar un document que avala les bondats de la llei de cadena alimentària i també l'aplicació de la PAC a Espanya. El ministre ho aprofita ara dient que té l'aval d'aquests sindicats agraris, que, per cert, no fan eleccions des de l'any 2000. Només a Catalunya, Castella i Lleó, Madrid i Extremadura es fan eleccions. I ara surten a mobilitzar-se per una cosa a què van donar suport.
ASAJA, COAG i UPA van signar a favor de mesures contra les que ara protesten. Nosaltres vam convocar 52 mobilitzacions el 2023
Però les plataformes de base diuen això també de vostès, que no han estat prou bel·ligerants.
Nosaltres hem convocat 52 mobilitzacions des de 2023. I a qui ens acusa de venuts, que és el que diuen a les xarxes, ha de tenir en compte que nosaltres no tenim un sou, a diferència també del que succeeix en ASAJA. Quan treballo per a Unió de Pagesos, que em cedeix un cotxe de rènting i un mòbil, cobro 100 euros, però he de pagar al que cobreix el meu lloc en el camp i pago 70 euros i la seguretat Social.
De quant és la subvenció que rep Unió de Pagesos?
És una subvenció proporcional a la gent que ens vota. Crec que és d'uns 500.000 euros i tot ho invertim en tècnics, assessoria de quadres sindicals i un personal que sí que és assalariat i que vetlla pels interessos dels agricultors. A més tenim un servei d'assessoria que els afiliats poden utilitzar.