César González-Bueno (Madrid, 1960) va agafar les regnes de Banc Sabadell el 2021, després que el banc català trenqués les negociacions amb el BBVA per al seu projecte de fusió. Des d'aleshores, l'executiu es va enfocar a demostrar el valor del banc en solitari. Un propòsit que encara avui conserva. Sobretot, després d'haver multiplicat per cinc el valor del banc en aquest temps, des dels 2.000 milions fins als 11.000 milions actuals.

Assegura que l'oferta que el BBVA va posar sobre la taula el mes d'abril passat de cara a una nova fusió, infravalora el Sabadell. I per descomptat, rebutja la posterior opa hostil. Com també ho ha fet l'empresariat català, diferents polítics i els agents socials, que han mostrat la seva preocupació per l'impacte de l'operació en les pimes, la seva joia de la corona. Però també en l'ocupació i l'economia.

A Catalunya, diferents patronals han mostrat preocupació per l'opa, sobretot per l'impacte en les pimes. Però també els partits polítics i el govern espanyol. Els considera aliats?
Aquest clam és espontani. Ens ho diuen els clients un a un, no volen quedar-se sense cap altra opció, perquè ja han perdut moltes opcions pel camí. Ja hi ha hagut moltíssimes fusions i tampoc no hi ha tants bancs especialistes en pimes, és un segment complicat i es triga molt de temps a aprendre. Crec que el fet que tothom tingui aquest grau d'unanimitat reflecteix l'important que és per al món de la pime. Una de les seves necessitats o angoixes és quedar-se sense crèdit, perquè et mors si no flueix el crèdit.

I el suport polític, com el valoren?
Està relacionat amb el mateix. Una de les més expressives ha estat Yolanda Díaz, però és que el president del Partit Popular també ha dit que no veu motiu per a una fusió. És generalitzat, és una preocupació pel bé públic, pel bé social. Que el ministre d'Economia es preocupi per una cosa que pot tenir impacte en l'economia no deixa de ser normal. Però també ho ha fet l'oposició. No ha estat només Catalunya i València, ha estat Galícia, Astúries... No estem fent lobby, és un problema real i ho reflecteix la societat d'una manera molt àmplia. A la gent l'ha sorprès que el criteri no canviés després de les eleccions catalanes. Encara que les eleccions fossin una mica d'altaveu, l'opinió no ha canviat, hi ha un problema de fons.

"Cada vegada que presentem bons resultats, els nostres arguments contra l'opa guanyen força"

Si el BBVA els ofereix que el Sabadell torni a Catalunya, s'ho plantejarien de nou?
No tenim res a plantejar-nos, estem fora de l'equació. Nosaltres només podem recomanar favorablement que els accionistes del Sabadell canviïn les seves accions per les del BBVA o que no ho facin. No tenim res a negociar, ni a dir.

I si hi ha una oferta més alta?
Asseure's de nou no està previst per la llei. En el moment en què el consell diu que no a l'oferta, la paraula passa als accionistes. El Sabadell només té una intervenció en aquest procés i és si es produeix el procés de canvi. Durant els primers deu dies té el dret i l'obligació de manifestar-se a favor o en contra, de dir als accionistes que acceptin o no l'opa, basat en el seu criteri de si l'opa crea més valor als accionistes. Cal explicar per què una, però ho farem un cop vegem el fullet on s'expliqui com seria amb fusió, sense fusió, sinergies, capital... coses sobre les quals hem plantejat dubtes. Quan estiguin clares, el consell es pronunciarà. No és que siguem dolentots i no vulguem negociar, és que no hi ha curs jurídic.

51
César González-Bueno, conseller delegat del Banc Sabadell

El Sabadell s'esperava una opa?
El consell va rebutjar la fusió un dilluns i l'opa es va comunicar un divendres. El preu estava ja fixat i el que es va voler, i per això va ser tan ràpid, és marcar el que valia. La veritat és que no esperàvem que es produís en un període tan curt. Sabíem que es podia plantejar atès el rebuig del consell, però mai tan ràpid. És una reflexió. El que hi havia era la vocació de fixar un preu perquè no seguís l'ascens de l'acció. Pujàvem un 60% i ara estem en un 86%.

Quina sensació us transmeten els accionistes institucionals del Sabadell?
A priori, als inversors institucionals les fusions els agraden, però els agrada quan tenen poc risc d'execució. I aquí s'han donat dues circumstàncies que han canviat la dinàmica de la situació. Una és la pujada de l'acció del Sabadell des que es plantegen les coses, fins que va al consell, passa per l'oferta i acaba en opa. I per tant, això ja ha generat algun dubte perquè la prima deixa de ser magnífica. I la segona, és que s'anticipava que amb aquesta prima la recepció del consell del Sabadell anava a ser positiva. Però s'ha vist després que hi ha una reacció negativa perquè una de cada dues pimes a Espanya és clienta del Sabadell. Dos de cada tres a Catalunya i el 60% a la Comunitat Valenciana. I així, a totes les regions on tenim una presència molt important.

Les pimes es queden sense opcions?
Les pimes necessiten, en funció de la seva mida, tenir dos, tres o cinc bancs. Necessiten tenir diversificat el seu risc com a empresa, no estar en mans d'un únic banc. I per a això necessites un pool bancari o algú de fora que vulgui entrar, és a dir, un nombre més ampli de bancs. Aquesta dificultat és la que ha portat a aquesta reacció social tan important, des dels sindicats a les patronals, comunitats autònomes i tots els partits polítics. Tots han dit que consideraven que tenia un impacte molt seriós en el crèdit i per tant, en l'economia. No només per la pèrdua d'ocupació, va molt més enllà. Fins que no es va visualitzar l'impacte, no es va veure que era tan massiu.

I tornant als accionistes institucionals...
Els accionistes institucionals diuen que ja prendran la decisió quan arribi, perquè una cosa és que els sembli bé en genèric les fusions nacionals per les sinergies, i una altra és aquesta en concret. Els falta encara molta informació a sobre de la taula. Els terminis són llargs i, mentrestant, anem presentant resultats. Això els donarà molta informació perquè veuran l'evolució tant del Sabadell com del BBVA. Però després queda el punt més important, què dirà Competència [la CNMC], perquè és el que està suscitant una polèmica més gran.

"David Martínez cada vegada està més entusiasmat amb els resultats del Sabadell"

Quan el BBVA va anunciar l'opa, va donar a entendre que tenia grans accionistes del seu costat. I el Sabadell va demanar, via CNMV, que si el banc tenia una informació que hagués de saber, la comuniqués. Què ha dit el BBVA?
Aquest procés s'ha mort. El que vam fer va ser una reclamació molt clara, "digui qui són", perquè sabíem que era impossible. Amb tanta antelació seria una irresponsabilitat que algú es comprometés, són decisions molt complicades. I pensem que era una afirmació que podia induir a confusió al mercat, per tant, vam demanar aclariment i no l'hem rebut. Els reguladors han de decidir si és necessari que això s'aclareixi o no. Però ningú no ha sortit i ha dit "sí, soc jo". Les coses cal fer-les ordenadament.

I què us ha traslladat l'inversor David Martínez, primer accionista particular amb el 3,5% i que està al consell?
Cada vegada està més entusiasmat amb els resultats del banc, vol maximitzar el valor per a les seves accions i voldrà que el banc vagi com un coet, en solitari o si hi ha possibilitat del que sigui, que li paguin més per les seves accions.

Fa la sensació que el Sabadell té molt clar que l'opa no tirarà endavant. Tenen un as a la màniga o saben que es votarà?
No, no sabem el que es votarà. Però cada vegada que presentem bons resultats, els nostres arguments guanyen força. Encara hi ha partit, cal veure com evolucionen les autoritzacions. I en particular la de la CNMC i la del govern espanyol, si és que passa a fase tres. Hi continua havent moltes incerteses i una no té solució, que és sortir al període de canvi i prendre la decisió, sense saber si hi ha fusió, serà una decisió molt complicada. I les decisions no estan clares.

Tenen un cavaller blanc?
No, nosaltres sempre hem dit que l'eix de la nostra defensa, la nostra base d'argumentació és que el banc val més en solitari i té capacitat de creixement, de millorar resultats i de retribuir els accionistes.

"No farem una opa a ningú. Nosaltres sempre hem dit que el banc val més en solitari"

Han sondejat algú?
A qui, al Santander o a Unicaja? Tenen el seu projecte en solitari i ho han dit claríssim.

Sabadell també i us han llançat una opa...
Nosaltres no li farem una opa a ningú perquè ens sembla que la manera de crear valor és amb operacions que tinguin poc solapament i sobretot poc solapament de pimes, perquè en pimes un més un no és dos. Els clients volen tenir diversos bancs i els bancs no volen prestar-li totes les necessitats a un client. I per tant, els clients en cas de fusió, se n'anirien. Ens ho diuen les enquestes i és un percentatge important. Hi ha clients que deixarien aquesta entitat per no tenir tants ous a la mateixa cistella.

Què li convé més al Sabadell, que el període d'acceptació de l'opa sigui curt o llarg?
Tothom decideix en l'últim minut, no crec que  la clau estigui aquí, sinó que es facin els passos necessaris perquè tinguem tota la informació possible per prendre la millor decisió. Crec que és més probable que hi hagi fase dos i fase tres. I perquè això passi, l'inici del període de canvi s'ha de retardar. El que permetrà que la resolució de la CNMC arribi és que l'inici del període de canvi es retardi, no que s'allargui el període de canvi.

"El valor de la suma del BBVA i el Sabadell ha baixat des de l'opa, mentre el de la resta de bancs ha pujat"

El BBVA va dir que el govern espanyol acabaria veient les bondats de l'operació. Creu que això passarà?
No he d'opinar, cadascú ha de ser lliure de mantenir o modificar opinions. Però hi ha una cosa clara, és que hi ha un clamor social. I és que no és convenient que es redueixi l'oferta a les pimes a Espanya i és un element fonamental de les declaracions del ministre, que han estat consistents al llarg del temps. Jo no sé si canviarà d'opinió, però sé que tots consideren que es pot plantejar un problema de competència i impacte en l'economia. I no és un criteri volàtil o passatger. És estructural i aquesta opinió té probabilitats de ser sostinguda en el temps.

Ha dit que la prima era magnífica, però molts analistes interpreten la reducció d'aquesta prima com la probabilitat d'èxit a l'opa. Què pensa el Sabadell?
Jo deia que abans que el Sabadell pugés un 60% hi havia molt més espai per fer una prima més generosa. No havia comentat si la prima del 30% era generosa o no, perquè la prova és que quan vam fer la valoració del banc, del que valia el Sabadell independent i quant el 16% del conjunt, ens sortia significativament infravalorat.

I el mercat, creu que la considera bona?
Què ha passat amb les accions del BBVA i del Sabadell? Que el valor de la suma dels bancs ha disminuït, mentre que el valor de la resta dels bancs ha pujat. Si el conjunt dels dos bancs s'hagués comportat com el mercat, ara valdrien més i, de fet, valen menys. Això planteja algun dubte sobre com és de favorable el mercat a l'operació. Però nosaltres hem pujat molt enguany. El temps ho dirà, aquesta partida no es perd ni es guanya avui.