La baronessa Carmen Thyssen tindrà un museu amb el seu nom a Barcelona. Aquest dijous, la mateixa baronessa, Jaume Sabater (CEO de Stoneweg, el promotor) i l'alcalde Jaume Collboni han presentat el projecte del nou Museu Carmen Thyssen Barcelona en el Saló de Cent de l'Ajuntament. Estarà localitzat en ple centre, en els antics Cinemes Comèdia, en un dels xamfrans del Passeig de Gràcia amb la Gran Via. En aquesta entrevista, assegura que sempre ha volgut que la seva col·lecció de pintura de grans mestres catalans sigui a Barcelona, malgrat tenir millors ofertes econòmiques, perquè "estava en deute amb la meva ciutat". Aquestes ofertes li han arribat fins i tot després d'anunciar l'acord amb Stoneweg, que és el promotor del museu. La baronessa avança que està oberta a més col·laboracions culturals amb Barcelona.

Quines seran les obres més significatives del nou Museu Carmen Thyssen de Barcelona?
Són moltes, però els crítics solen elegir, entre d'altres: La Creu de Terme, de Santiago Rusiñol; Port de Barcelona, d'Eliseu Meifrèn; Interior a l'aire lliure, de Ramon Casas.

I quina és la seva preferida?
Un col·leccionista no té obres preferides. Totes les vaig comprar per algun motiu que em va captivar i em continua captivant.

Ens va comentar fa uns mesos que va rebre una oferta milionària de Dubai per la col·lecció que, finalment, s'exhibirà a Barcelona. Ha rebut més propostes?
Sí, però quan un col·leccionista pren una decisió, la pren. Estava en deute amb la meva ciutat.

Ha rebut alguna proposta una vegada va transcendir el projecte de Barcelona?
Sí, també, però la veritat és que el meu amor per Barcelona no té preu i es quedarà aquí. La col·lecció catalana torna al lloc on aquestes obres d'art van ser creades.

On es troben aquestes pintures en l'actualitat?
De préstec a diferents museus i col·leccionistes internacionals.

Hi ha museus Carmen Thyssen a Madrid, Màlaga, Andorra i, aviat, a Sant Feliu de Guíxols i Barcelona. Quines relacions s'establiran entre ells? S'intercanviaran obres?
La relació entre tots és i serà significativa ja que treballaran sota el mateix nom.

Abans de l'estiu va dinar amb l'alcalde de Barcelona. Existeix la possibilitat de més col·laboracions amb la seva ciutat natal?
Sí, ho estem treballant. L'alcalde Collboni és un generador d'idees.

A més de Jaume Collboni, en el passat s'ha reunit amb altres dirigents polítics catalans?
Mantinc bones relacions amb tots. L'art no entén de política i uneix ideologies, moltes ideologies.

Ha mantingut reunions amb ministres, presidents i reis. Creu que a Madrid l'han tingut més en compte que a Catalunya malgrat ser catalana?
Bé, fins ara no s'han donat les circumstàncies idònies. Tot té el seu temps.

Com sent la seva relació amb Catalunya?
Si bé resideixo a Andorra, la meva relació amb Catalunya sempre ha estat bona. Per la meva part, de molt afecte i, ara, amb aquest projecte, amb esperança i il·lusió.

La baronessa Carmen Thyssen amb la seva filla Carmen i l'alcalde Jaume Collboni / Foto: Irene Vilà Capafons

En la presentació del projecte del nou museu, aquest dijous, la baronessa va declarar que "el meu cor està amb la llengua catalana", que comprèn perfectament encara que no sol parlar-la perquè es va educar en altres idiomes. Va assegurar que el nou centre d'art barceloní serà "un museu del segle XXI".

Fa uns mesos, va firmar un contracte de lloguer de la seva col·lecció de mestres de la pintora catalana amb Stoneweg. Continuarà vinculada personalment al projecte a través de la fundació Art i Llegat, que presidirà i en el patronat de la qual també hi haurà la seva filla Carmen i responsables de Stoneweg.