Considerat el pare de la innovació oberta, encara que s'ha de pensar dues vegades si se sent còmode amb aquesta definició, Henry Chesbrough (Michigan, 1956), és professor i director executiu del Center for Open Innovation a la Haas School of Business de la Universitat de Califòrnia (Berkeley), que es dedica a la investigació i la docència relacionades amb l'impacte del coneixement repartit mundialment sobre creixement, estratègia i innovació. Chesbrough ha estat professor visitant d'ESADE Business School i durant sis anys va ser professor adjunt a la Harvard Business School, on va impartir classes en matèria de tecnologia, gestió d'operacions i gestió empresarial. Resident als Estats Units, però amb segona residència als aeroports de tot el món, el professor Chesbrought conversa amb ON ECONOMIA en la seva estada a Barcelona.

El seu llibre va sortir fa 20 anys, abans no es feia innovació oberta?
El meu llibre va sortir fa dues dècades i em vaig dedicar a exposar diversos exemples d'empreses que innoven. Vaig mostrar exemples de companyies que exposen les seves idees perquè altres negocis les utilitzin. Vaig documentar les seves pràctiques, les estratègies que utilitzen i de com aquestes organitzacions obtenen idees tant de fonts externes com internes. Aquestes pràctiques no les vaig inventar jo, però sí que vaig crear un llenguatge per descriure-les, em vaig dedicar a documentar-les i vaig articular una lògica que mostrava per què tenia sentit fer això. Aquesta lògica era bastant diferent de la lògica d'execució.

Se sol veure més en grans o petites companyies?
Crec que la innovació oberta és fàcil d'entendre però difícil d'aplicar, de fer. Tu pots descriure-la i estudiar-la, però posar-la en ús en una organització és el més complicat. La raó per la qual és difícil és perquè s'han de canviar moltes parts de la seva organització per utilitzar-la correctament. Moltes grans empreses ho fan, però no totes, encara que hi ha excepcions. Les empreses més petites i les pimes estan provant d'utilitzar-la, així que podria dir que no és només per a les grans empreses, sinó també per a les petites.

Apple no és que sigui molt oberta, no?
Apple és molt tancada precisament per mantenir un fort control i per brindar una excel·lent experiència d'usuari. Apple controla tot el procés per garantir una millor experiència d'usuari. Però fins i tot ella ha fet algunes coses que han estat molt obertes. Quan van llançar l'iPhone el 2007, van crear l'App Store per obtenir centenars d'aplicacions. Avui dia hi ha milions d'aplicacions i no estan fetes per Apple, aquestes aplicacions estan fetes per d'altres. Aquest és un exemple que Apple és molt oberta d'una manera i molt tancada per una altra. Tesla seria una altra excepció. Ells mateixos dissenyen i fabriquen els cotxes. Estan treballant amb un soci per a les bateries, però estan construint fàbriques per fer la seva pròpia bateria. Fan el seu propi programari, les estacions de càrrega són totes de Tesla, per la qual cosa novament és un enfocament molt tancat, i Tesla ha tingut molt èxit. Així que no podem dir que Tesla hagi patit perquè no ha estat utilitzant la innovació oberta. En els inicis de la història de Tesla, el disseny inicial del Tesla Roadster va provenir de Lamborghini. Així que van utilitzar el disseny d'una altra companyia per fer el Roadster i van obtenir inversions tant de Mercedes com de Toyota. D'aquesta manera estaven bastant oberts. Llavors, tant Apple com Tesla, per a mi, són excepcions. Però fins i tot amb les excepcions, hi ha algunes àrees en les quals també han estat obertes.

Llavors, és possible que una empresa sigui oberta i tancada alhora?
Sí, i aquesta és una de les coses que parlo amb les empreses. La innovació oberta no és una religió. No has d'estar obert tot el temps. De fet, pot ser bastant intel·ligent estar obert en algunes àrees, però tancat en altres àrees, per la qual cosa Apple i Tesla serien dos bons exemples.

Inditex seria un bon exemple?
Inditex seria un molt bon exemple. En una indústria és fàcil preguntar-se on és la innovació oberta, però empreses com Inditex han sabut trobar-la. La companyia pren el coneixement de les noves tendències de moda, té un sistema per traduir aquest nou coneixement en peces i, després d'una desfilada a Milà, París o Nova York, els clients poden tenir aquestes peces a les botigues d'Espanya al cap de poques setmanes. I aquests articles van sortir de la inspiració d'un espectacle, això és innovació oberta.

Henry Chesbrough | Foto: La Perspectiva
Henry Chesbrough | Foto: La Perspectiva

Per tant, té avantatges i desavantatges
Exacte. Un gran avantatge és que amb internet, amb la digitalització, és més fàcil accedir a la informació i conèixer món. Pots connectar amb persones brillants des de qualsevol part en diferents idiomes i de diferents sectors. Cal aprofitar-ho, és la clau i em sembla útil i fonamental. Un dels desavantatges que li veig és que els teus propis competidors es poden aprofitar d'aquest coneixement. Un dels avantatges de la innovació oberta pot ser també un desavantatge. Un segon avantatge és la col·laboració, ja no només compartir els coneixements, sinó també els recursos. En aquest sentit, també hi ha un desavantatge perquè a l'hora de compartir t'enfrontes a més riscos

Quin és el rol de les start-ups en tot aquest procés?
Per a mi, una start-up és un experiment i, per descomptat, com en un laboratori, molts dels experiments fallaran. Aquestes empreses estan tractant d'aprendre coses noves, tenen èxits i també fracassos. La part positiva és que treballen amb altres negocis per aprendre, hi col·laboren per millorar. El més important, per això, és que aquestes start-ups aprenguin sobre el que la gent vol, que cometin errors i que aprenguin d'ells.

Aquí tenim l'exemple de Telefónica, ells tenen una acceleradora de start-ups que utilitza innovació oberta
Crec que una de les coses que m'agraden de Telefónica és quan col·labora amb aquestes start-ups. No prenen el negoci emergent, sinó que deixen que arrenqui i si els agrada la idea, la hi donen a Telefónica. Així que crec que la companyia de telecomunicacions està sent molt intel·ligent i molt oberta en la forma en què està treballant amb les start-ups.

Després hi ha les grans empreses que, en comptes de col·laborar, es dediquen a comprar aquestes start-ups
Les grans companyies compren aquestes start-ups per matar-les. Crec que això no és bo ni per als consumidors ni per a la societat. Tanmateix, quan compren una start-up i els fundadors s'embutxaquen els diners, molts d'ells inverteixen en altres start-ups i d'altres tornen a ser emprenedors, però amb més diners i experiència. Encara que les grans empreses tractin de matar idees o negocis, no poden matar el fundador, no poden matar l'oportunitat de fer el pròxim negoci.

Quina creu que és la clau de l'èxit de Silicon Valley?
La gent més d'èxit de Silicon Valley no es muda, es queda allà. Després de muntar una empresa o d'invertir es converteixen en inversors de nous negocis i així el seu coneixement, experiència i també els diners es transmeten. Això genera una dinàmica molt positiva per enfortir l'emprenedoria. Aquí, tanmateix, no és habitual veure-ho, alguns ho fan, però no és el més habitual. Recentment, vaig llegir un estudi en el qual es podia llegir que, a Espanya, el 70% dels estudiants de l'institut volien ser funcionaris, treballar per al govern perquè és una feina estable, segura i amb bona remuneració. Aquesta mentalitat és la contrària a la d'un empresari. El fet que tanta gent pensi això, aspiri a això, em diu que culturalment no s'està donant tant suport a l'esperit empresarial. A més, un altre problema a Espanya que no hi ha als Estats Units és que si tens una start-up i falla, a Espanya el fundador encara té el deute de l'empresa. No pot passar per la fallida, pagar als creditors i començar des de zero, sinó que un empresari d'aquí portarà el deute a la seva pròxima empresa. S'ha d'aprendre i tornar a intentar, i crec que aquí no es fa i això és una altra part del problema.

En una crisi, el temps és més important que els diners

En temps de crisi, quin creu que és el paper de la innovació oberta?
Emprendre significa estar en crisi tot el temps. Recentment, l'Organització Mundial de la Salut va declarar la fi de la pandèmia per la covid-19. Per descomptat que la covid-19 segueix aquí, però segons l'Organització Mundial de la Salut, la nostra immunitat és prou alta, els nostres hospitals no estan tan ocupats, les vacunes són prou bones perquè ara ja no hàgim d'estar en crisi. En les primeres setmanes de la pandèmia no hi havia vacunes, ningú no sabia exactament com es transmetia, hi havia molta por i va ser aterridor. Aquí és on entra en joc la innovació oberta. En situacions de crisi necessitem idees i les necessitem ara. No es pot començar de zero, sinó que es pot prendre una idea que tenim i analitzar-la. No hi havia vacunes de la covid-19, però hi havia vacunes per al càncer. Va ser llavors quan les empreses van treballar conjuntament amb els laboratoris per aprofitar els recursos. Quan col·labores amb d'altres, comparteixes coneixements que ells ja tenen, no comences de zero, sinó que parteixes d'una feina que ja està feta. En una crisi, particularment amb una malaltia que augmenta exponencialment, el temps és més important que els diners.

La innovació oberta transcendeix més enllà de les empreses. Què passa amb els països?
És interessant comparar el que va passar amb la Xina i la seva vacuna. Ells no compartien ni col·laboraven amb ningú, tenien diferents companyies provant de fer la seva pròpia vacuna. Estaven competint per ser els primers, només per ser els primers. No van compartir amb les organitzacions externes i el resultat ja es va veure, la vacuna no va ser la millor. Als Estats Units, per exemple, hi havia millors vacunes i les empreses es van oferir a vendre-les a la Xina. Però la Xina es va negar. Això no és molt obert. A més, funciona diferent dels Estats Units respecte a Espanya o Itàlia. En energia, per exemple, Europa està a l'altura o per davant dels EUA en aquest sentit. Israel seria un altre exemple, ja que estan sorgint moltes start-ups i és un país de poc més de nou milions de persones. És petit en comparació amb Espanya o Itàlia, però probablement tindran més start-ups que nosaltres. Això demostra que es pot ser petit i continuar sent innovador, no cal ser una economia gegant. Crec que la innovació oberta a Israel funciona diferent. Les noves empreses des del principi saben que han de vendre fora del país, es tornen ràpidament internacionals. A Espanya és interessant perquè companyies com Endesa, BBVA o Telefónica tenen molts negocis a l'Amèrica Llatina i Sud-amèrica, però és per l'idioma. El que no es pot fer és pensar només en el teu país, sinó que des del principi s'ha de pensar en la internacionalització. Això és de tenir una mentalitat molt oberta.

Algunes vegades ha comentat que perquè la innovació sigui sostenible ha de ser per a tothom. No ho és actualment?
Encara hi ha dos mil milions de persones al món que no tenen un telèfon intel·ligent o fins i tot accés a internet. Necessitem crear programes perquè tothom pugui accedir al wifi i dotar de telèfons intel·ligents a tothom. Sense això, crec que la capacitat de millora de la vida de les persones amb innovació oberta és bastant restrictiva.

No creu que aquesta gent té altres necessitats abans que tenir un iPhone o parlar sobre aquests conceptes?
Evidentment que sí. Hi ha gent que no té recursos, aigua o aliments o que no té dret a vot. A l'Àfrica i en alguns llocs d'Àsia tenen un altre tipus de problemes. De fet, una de les coses que hem creat amb innovació oberta en algunes ciutats de l'Índia són els llogarrets intel·ligents. La idea és que utilitzin principis d'innovació per erradicar la pobresa rural i tenir un impacte positiu en aquestes zones. Això ens demostra que amb el suport dels governs i la col·laboració amb les empreses es pot crear un futur millor, fins i tot per a persones en àrees rurals molt pobres. Hem arrencat a l'Índia, però al Vietnam o a la Xina també es podria aplicar. Recentment, vam tenir una reunió amb el secretari general de la Mancomunitat Britànica de Nacions, que té 56 països de l'antic Imperi Anglès. D'aquests, 32 són molt pobres, per això, en realitat, estan interessats a treballar amb empreses que la utilitzin per tractar de crear més oportunitats per a aquests 32 països de l'antiga Commonwealth. No puc dir-li encara que tindrà èxit, però és un molt bon experiment per provar. Estem estudiant innovació, estem experimentant i provat. De vegades tens èxit i de vegades falles, però els fracassos t'ensenyen molt i, de vegades, et porten a l'èxit més endavant perquè has après d'aquests errors.

Quina és la relació entre el ChatGPT i la innovació oberta?
Amb la innovació oberta estudies el coneixement i com accedir-hi tant en la teva pròpia organització com fora. Paral·lelament, amb el ChatGPT pots accedir a aquest coneixement des de qualsevol lloc. Per tant, amb el ChatGPT el coneixement pot fluir més, està més disponible i et permet que sigui encara més oberta. Tanmateix, cal tenir en compte que amb el ChatGPT hi ha biaixos, ja que et fa resum de coses i fins i tot et pot escriure articles, però s'ha d'anar amb compte perquè el ChatGPT, de vegades, s'inventa coses.

Com ens la podem imaginar en cinc o en 10 anys?
Crec que s'acceptarà cada vegada més com una manera d'innovar. El futur implicarà saber quan estar obert i quan tancat i auguro que cada vegada més empreses veuran que és millor estar obert.