Revolut compleix deu anys des del seu naixement al Regne Unit, aquest 2025. I Espanya, on té llicència bancària des de 2021, s'ha convertit ja en el seu tercer millor mercat en l'àmbit global. L'encarregat d'aquest ascens és Ignacio Zunzunegui (Madrid, 1989), responsable de creixement al Sud d'Europa de l'entitat, qui confia a tancar aquest exercici amb uns 6 milions de clients aquí, més dels quals té ING, Unicaja o Bankinter.

Per aconseguir aquesta xifra, el banc espera poder créixer com fins ara, a un ritme de 40.000 clients a la setmana que el porta ja a superar els 4,5 milions. I bona part d'aquesta forta captació, confessa Zunzunegui, s'ha accelerat des de l'anunci de l'opa del BBVA sobre el Sabadell, que ha agitat el mercat bancari.

Encara que també influeix, afegeix en una entrevista amb ON ECONOMIA, que en menys de tres anys Revolut hagi llançat l'ANAVEN espanyol, Bizum, comptes remunerats, s'ha fet col·laborador de l'Agència Tributària per poder pagar impostos des del seu compte o rebre ingressos d'Hisenda, o que ultimi un acord similar amb la Seguretat Social perquè els seus clients puguin cobrar la pensió, l'atur, o qualsevol tipus d'ajuda pública. Mentrestant, ha llançat al mercat una agressiva promoció per captar nòmines.

L'1 d'abril, Revolut es llança a captar nòmines a Espanya, com ho faran?
Fa molts anys que li fem voltes a com captar nòmines. Som conscients que és un mercat molt competitiu i que no només cal premiar la nòmina amb una remuneració agressiva. A més, no volíem limitar-nos a donar només un tipus d'interès elevat perquè no demostra el valor de l'ecosistema Revolut. Regalarem el Pla Metall a nous clients durant 12 mesos i a clients existents durant 6, sempre que portin una nòmina a partir de 1.200 euros.

La banca sol donar diners, per què no ho ha fet Revolut?
Perquè es redueix a una relació transaccional on em portes la nòmina, et dono diners i és l'únic que tinc de tu. És una oportunitat perduda reduir-lo només a una remuneració en cash. El nostre benefici està que el Pla Metall inclou un compte remunerada al 2,27% TAE, però també, una targeta que et dona punts si gastes i els pots bescanviar per milles o regals d'Amazon. Els diners són una batalla amb poc recorregut i amb això la relació és més a llarg termini. A més, el Pla ofereix subscripcions com Uber One, Financial Times o WeWork, un pla d'inversió de fins a 10 inversions gratuïtes, i molts altres beneficis com segurs de viatge, de franquícia de lloguer, de vols retardats o de pèrdua d'equipatge.

Una oficina de Revolut a Madrid. EP
Oficina de Revolut a Madrid. EP

Revolut ha baixat la remuneració de tots els seus comptes, podrà aguantar aquest 2,27% un any?
Intentarem ser sempre els més competitius al mercat on siguem i intentarem mantenir el 2,27% el temps més gran possible. Però està obert que, si hi ha variació de tipus, canviï. No ho podem assegurar els dotze mesos. Si el BCE baixa els tipus mig punt o un punt, hauríem de revisar-ho.

Baixar la remuneració dels comptes mentre N26 les puja i altres bancs llancen nous dipòsits, no pot perjudicar Revolut?
La gran diferència amb N26 és que la seva oferta es redueix merament a la remuneració i a més t'obliga a tenir Bizum, no és un benefici. Nosaltres el que intentem fomentar és que es conegui Revolut en la seva totalitat. En valor absolut, el que aportem és més del que pot oferir el 2,79% de N26, que a més és fins a 50.000 euros. I nosaltres donem fins a 100.000 euros.

Dels clients que teniu a Espanya, quants en teniu fidelitzats i a quants podeu arribar amb la nòmina?
A Espanya ja tenim 4,5 milions de clients i els usuaris actius, que és com els definim, són gairebé 2 milions. Aquests són els que almenys fan una transacció a la setmana, si mirem en un mes, són més. No tenim una previsió sobre a quants podem arribar amb la nòmina, serà el primer mercat on llancem aquesta promoció.

Revolut sempre ha apostat per la banca per subscripció a través dels seus diferents plans i ara, bancs tradicionals, com el Santander, han anunciat que llançaran el seu. Què opina?
És el futur de la banca, crec que si la banca vol guanyar-se al client final ha de fer-ho amb model de subscripció. L'enfocament que fins ara han tingut era el de pujar comissions en èpoques de baixades de tipus. Però al final el que acaba perdent és el propi banc. Nosaltres tenim un producte gratis que a més et dona uns beneficis, el Pla Estàndard, que ofereix un 1,5% TAE i crec que pocs bancs ofereixen això per res. Després tenim diversos models de subscripcions, on es paga per valor. Però allò de cosir amb comissions té poca durada i el client, amb la facilitat que té ara de canviar d'entitat financera, es canvia. M'agrada saber que almenys estem influint positivament.

"No sabem quina serà la conseqüència de l'opa, però invertirem moltíssim en pimes"

Hi ha qui canvia de banc per les comissions i qui ho fa quan hi ha fusions. Han notat més moviment arran de l'opa del BBVA-Sabadell?
Estem creixent més que mai, estem captant moltíssims clients, entorn de 40.000 cada setmana només a Espanya. Som de lluny el banc que més creix del mercat. Amb l'opa del BBVA-Sabadell hem vist accelerar-se el ritme, encara que no ha estat només per això. També hem augmentat la inversió i el reconeixement de marca ha augmentat. Ara, una de cada dues persones a Espanya coneix Revolut. D'altra banda, el fet que la banca es concentri i es faci més gran, no resulta en un producte millor per al client final, no va tant de la mida com de velocitat, de ser ràpid a adaptar i llançar producte, i innovar al mercat. No pel fet de ser més gran captaràs més clients. Per a nosaltres que es fusionin no ens canvia el paradigma de creixement.

L'atractiu de l'opa al Sabadell són les pimes, pensa Revolut posar el focus en aquest negoci per atreure clients?
Nosaltres ja oferim Revolut Business, que és una font enorme de captació de clients de gran qualitat. Estem desenvolupant terminals, optimitzant i millorant cada vegada més la part d'accounting, hem llançat fons monetaris, estem mirant els préstecs... Espanya és un ecosistema riquíssim de petites i mitjanes empreses i aquest 2025, un dels nostres objectius és captar comptes principals, liderar el model de banca de subscripció i créixer al món de Revolut Business amb la nostra oferta de banca per a pimes. No sabem quina serà la conseqüència de l'opa, però sí que invertirem moltíssim Revolut Business a Espanya i intentar portar-nos a empreses que vulguin tenir una solució més ràpida i més innovadora. Una mica el que hem fet en retail, però ara en Business.

Revolut series capaç d'absorbir aquesta demanda si falta un banc de pimes com el Sabadell?
Depèn, crec que si estem parlant d'un producte més sofisticat de crèdit encara ens queda recorregut, el 2025, Revolut Business llançarà el seu primer producte de crèdit empresarial a Europa. Però si es busca un compte on poder remunerar estalvis, invertir, gestionar nòmines, pagaments... totalment. Tenim tot el múscul del món, som una plataforma gestionada a nivell central i adaptada a nivell local, la qual cosa ens permet tenir una capacitat de captació de volum de negoci molt superior a d'altres, perquè és un negoci que neix per ser escalable. En l'àmbit mundial tenim més de 500.000 empreses dins de Revolut Business i, per tant, veiem totalment factible captar-ne més.

Quants clients Business teniu a Espanya i de quina mida?
En Business treballem amb més de 23.000 companyies, el creixement de comptes d'empreses va ser del 46% l'any passat. Tenim diversos plans, com en retail. El bàsic des de 10 euros al mes, Grow amb un cost de 30 euros, Scale per 90 euros i Enterprise, per a entitats molt més grans, que és personalitzat i amb els quals hem arribat a acords amb empreses com Wizz Air. Parlem d'empreses grans que tenen un programa més ad hoc.

"Quan llancem la hipoteca serà deu vegades millor que la resta"

Com es presenta el 2025? Espanya serà el primer mercat on implanteu caixers...
Sí, al llarg d'aquest any. És un producte més sofisticat i encara estem amb prototips i en ple procés de mapeamiento de les ciutats que els instal·larem. Tot el testing final del caixer, el desenvolupament tecnològic, s'està fent des de l'oficina de Barcelona, que és el nostre hub per a tot el sud d'Europa.

També voleu llançar hipoteques digitals, teniu ja data?
Tenim un pilot a Irlanda i a Lituània, després es llançarà a França i depenent de com van els pilots i el potencial, es decidirà quan, com i on es llança a Espanya, encara no tenim dates. Espanya és un mercat molt interessant i ho serà més quan baixin els tipus d'interès, que es veu que ho faran més. Les hipoteques tenen una regulació molt local i requereixen un estudi específic, estem fent passos amb molt de compte per assegurar-nos que quan el llancem sigui com el compte remunerat, deu vegades millor que la resta, més flexible i 100% digital.

Amb tots aquests nous productes, quants clients esperen arribar a finals de 2025?
A finals del 2025 o principis del 2026, arribarem als 6 milions de clients si seguim com fins ara. Espanya ja és el tercer mercat en l'àmbit global per a Revolut, només per darrere del Regne Unit i França.