Fa un any, el Circuit de Catalunya de Montmeló va presentar un projecte de transformació, amb un pla d’inversió de 50 milions d’euros fins el 2026 per modernitzar i transformar el circuit en una infraestructura clau per a la indústria del país. Una de les potes del pla era diversificar-ne els ingressos i, en línia amb això, el Govern va encarregar a Fira de Barcelona la gestió de negocis més enllà de les competicions i esdeveniments de motor. Amb aquest objectiu, l’1 de gener passat va començar a operar Fira Circuit, sota la direcció general d’Ignasi Armengol (Barcelona, 1964), que venia de dirigir la Fundació Barcelona Capital Nàutica, una de les entitats coordinadores de la Copa Amèrica de Barcelona. Ara que acaba de complir 100 dies en el càrrec, ens rep al circuit per explicar els projectes que s'hi duran a terme.

Acaba de complir els 100 dies com a director general de Fira Circuit. Com ha anat l’aterratge al Circuit de Catalunya?
Molt bé, m’he trobat una infraestructura que havia fet un molt bon pla estratègic el 2022 i que l'havia començat a desenvolupar. I en aquest sentit, és un circuit que està en ple rendiment i millorant les infraestructures existents.

I a nivell d'equips, han encaixat bé la cultura del circuit amb l'entrada de la Fira?
Sí, d'una manera molt en positiu. Ells ja sabien que ens anàvem movent, com a Circuit, cap a un punt de diversificació més gran del que ja havia tingut i ja estaven preparats. Ens hem quedat amb tots els empleats que tenia Circuits de Catalunya [l’antiga empresa pública gestora del Circuit, que ara ha quedat com la propietària de la infraestructura, però ja no la gestiona], això vol dir que hem pogut mantenir la gent que ha fet que tingués aquest prestigi i reputació en l'àmbit del motor esport, que el té i reconegut arreu del món. I amb aquestes mateixes persones estem començant a treballar en el desenvolupament de la diversificació amb plans d'accions vinculats al pla estratègic.

Entrevista Ignasi Armengol, director general Fira Circuit / Foto: Carlos Baglietto

Ja estan analitzant oportunitats de negoci per a les instal·lacions?
Volem portar-ho a dos ritmes. Un és una mirada a mig i llarg termini i l'altre és una mirada d'un accionament ja immediat: el 2025 i 2026 ja començarem a fer coses que fins ara no s'havien fet. L'aliança entre Fira i la Generalitat ens permet tenir aquesta velocitat a l'hora de prendre les decisions i agilitat a l'hora d'identificar les accions a fer. I també fer-ho amb aquesta visió més de país, d'infraestructura de país, perquè hi ha elements de lligam industrial, de territorialitat, que hem d'assumir al mateix temps que fem aquesta diversificació d'accions dins el Circuit.

En quins sectors s'està actuant?
Hi ha tres línies diferents. Per un costat ens trobaríem amb la part més vinculada a la innovació, a tecnologia, entenent que al Circuit ja de per si, tenint en compte que tenim les màquines, els motors, de més alt nivell que avui en dia es poden trobar en el món de l'automoció, com és la Fórmula 1 i la MotoGP, però també amb altres curses, doncs aprofitar aquesta recepció d'alta tecnologia perquè el Circuit també pugui aportar elements de connectivitat, de sensorització, d'identificació, de recorreguts, de producció televisiva, etcètera i poder convertir-nos en un hub d'innovació en aquest àmbit, que va relacionat amb el motor esport, però en el camp més industrial i d'innovació, no pròpiament amb el vehicle en si. Aquesta seria una línia estratègica. La segona té més a veure amb la resta d'elements empresarials i industrials que tenim, com els edificis, espais d'hospitalitat, quasi 200 hectàrees de verd... Veure com empreses de sostenibilitat, en tema d'energies verdes, etcètera, podem anar incloent també al Circuit com un marc de renovació i d'ampliació i de lligam amb les indústries.


I l’última?
I per últim tenim el més lúdic-esportiu com a tercer eix. Aquí incloem que tenim aquests espais, que ens permeten ser una bona localització per fer concerts, per acollir trobades amb milers de persones, tant de caire esportiu, fent duatlons, que ja se'n fa una, però també obrir-nos a d’altres esports que necessitin espais grans, natura. Aquí podem fer des d'una pista de bicicleta de muntanya fins a rocòdroms. Per tant, hi ha tota una línia de treball, perquè no hi molts espais amb recinte tancat i sistemes de control d'accés on puguis tenir aquesta capacitat. I aquí permeten també que quan parlo de curses atlètiques també posem el vessant social, perquè volem que els tres eixos estratègics tinguin sempre en compte la part social. Fa dues setmanes, amb la Federació d'Esclerosi Múltiple de Catalunya, vam fer el Mou-te per l’Esclerosi Múltiple al Circuit de Catalunya i vam passar de les 1.500 persones a les 3.000.

M’agradaria aprofundir en el hub d'innovació. S'està pensant en que s'instal·lin empreses aquí?
Contemplem la possibilitat que hi hagi empreses de l'àmbit de la innovació que trobin en el Circuit un espai on puguin fer instal·lacions, ja siguin showrooms, de demostració o de tèsting, que té molt de sentit, fins en alguns casos que tinguin la part de disseny o la part més vinculada a la innovació. Que entenguin que el Circuit és un bon espai. Per metres quadrats, tenim capacitat de poder-ho fer. A nivell de desenvolupament dels plans urbans, estem en un tràmit ja bastant final d'una nova definició de PDU [Pla Director Urbanístic], que ens permetria fer aquest creixement. I després, Fira, amb tota la seva experiència de l'ús de les instal·lacions per fer-ne diferents actes, des de fires i exhibicions fins a trobades empresarials, aquí té molts metres quadrats i es pot fer un mix entre el que se'ns diu el mice [turisme de negocis], els congressos, la Fira... Estem convençuts que al Circuit hi tindran lloc, ja en tenim algunes emparaulades i estem segurs que en el futur n’hi haurà més.

"Volem aprofitar la recepció d'alta tecnologia per convertir-nos en un hub d'innovació en connectivitat, sensorització i producció televisiva"

Quines?
Hem signat recentment un acord amb la GSMA, organitzadora del Mobile World Congress, i amb la Fundació Mobile World Capital Barcelona, per identificar projectes que puguin servir al Circuit, però que també a la resta de la indústria, en aquest sentit de hub de tecnologia i d'automoció. Ja hem fet tres reunions, ja tenim identificat una petita llista de projectes i la nostra idea és que amb alguns d'ells tinguem temps abans del Mobile de l'any que ve per poder-los desenvolupar, encara que sigui en un format de tèsting, i presentar-los en el MWC. I potser finalment el podem desenvolupar dins del Circuit, ja no en un format de tèsting, sinó industrial.

Passant a l'àmbit de les fires, estan pensant en salons relacionats amb el motor o no necessàriament?
No ho descartem de cap manera, tot el contrari. Hi ha fires vinculades a l'àmbit del motor que poder compaginar espais d'exhibició, de congrés i de conferència amb la pista i la prova d'algunes de les novetats que es puguin presentar és una combinació molt bona; aquesta idea de combinar el món del motor amb la resta d'activitats forma part d'aquest eix del pla estratègic. Però no descartem que hi pugui haver altres fires, perquè l'espai que tenim en el paddock, que són quasi 60.000 metres quadrats, ens permeten pensar en altres tipus d'exhibicions que no tinguin aquesta connexió amb el món de l'automoció.

Entrevista Ignasi Armengol, director general Fira Circuit / Foto: Carlos Baglietto

Per què s’haurien de fer aquí i no a Fira Gran Via o Montjuïc?
Per diferents raons. Tenim la força que et dona la instal·lació històrica, esportiva, que a la gent sempre li agrada: aquí a vegades realitzem sopars a la pista, perquè a la gent, encara que vingui a sopar, li agrada estar en un lloc extraordinari que normalment potser no hi té excés, o que quan hi té excés no és mai tocant la pista. Aquest factor estem segurs que ens ajuda. I després hi ha aspectes de sortir del territori, de la ciutat gran, d'entendre que Catalunya és més que la capital i estem convençuts que poden haver-hi clients, promotors de fires, que entenen que venir al Vallès i al Circuit pot tenir un avantatge. El fet que la mateixa fira estigui dinamitzant això assenyala que la capacitat de creixement que té Fira la té tant a Gran Via, que per això està construint més, la té Montjuïc, que també té tot un pla, però que també la té al Circuit. És combinable i a més estem convençuts que això ens esperona a tots a fer-ho millor i avançar.

S’està estudiant traslladar part del Saló de l’Automòbil aquí?
De les primeres coses en positiu que ha tingut el Saló de l'Automòbil pel fet que Fira es fes càrrec de la gestió del Circuit ha sigut aquesta: ja veureu en el propi saló hi haurà una interacció entre el Circuit i el Saló l'Automòbil. I de cara al futur s'estan plantejant diferents opcions. Tot el tema del vehicle elèctric, pensem que el fet de tenir la pista pot ser una combinació molt bona, ja es va fer un e-mobility en el Circuit fa un any. El món de la moto, també pensem que podem ser un gran centre d'exhibició. O autocaravanes... tot el que combini pista amb un espai expositiu és possible. La proximitat a Barcelona fora de l'hora punta són 35 minuts, i hem vist, per exemple, amb el Mobile, que hi ha promotors de fires que veuen amb bons ulls que hi hagi una combinació i que aquí es pugui estar fent una part d'un congrés o que l'últim dia es puguin provar els cotxes que has comprat en un altre lloc. Tota aquesta combinació pensem que donarà molts bons resultats.

"Estem convençuts que els promotors de les fires i les pròpies empreses poden trobar interessant venir a un lloc diferent i emblemàtic"

Es pensa en un servei afegit als visitants de les grans fires internacionals, que no tenen res a veure amb el motor, com el MWC o Alimentària, per oferir-los una experiència més completa, potser algun sopar, alguna exhibició?
Efectivament, això és una possibilitat molt factible. El Circuit té unes instal·lacions pensades en les hospitalitats de la Fórmula 1 i la MotoGP, però que estan disponibles per poder també atendre altres tipus d'hospitalitats, com sopars, congressos en paral·lel, perquè a 35 minuts de Barcelona pots fer un sopar aquí d'una de les empreses que normalment busca un espai gran a dins de la ciutat de Barcelona. Estem bastant convençuts que, ja no només els promotors, sinó que les pròpies empreses poden trobar interessant venir a un lloc diferent i emblemàtic.

El pla d’inversions anunciat fa un any parlava de 50 milions fins el 2026. Aquestes reformes també ha d'anar per l'organització dels esdeveniments?
Mira, avui mateix estem en una sala que forma part d'un edifici que té bastant a veure amb aquesta inversió dels 50 milions. És un edifici que es va fer nou, juntament amb el pont, que en diem Rooftop, i també estem al costat mateix del marcador, que també es va construir de nou amb tota la tecnologia que significa tenir un marcador amb la precisió que té aquest. I per tant les inversions es poden veure de manera molt fàcil i estan molt pensades i vinculades a la possibilitat de mantenir la Fórmula 1, pensant que era una millora que, amb les noves exigències de la Fórmula 1, ens capacitava per poder seguir. Però al mateix temps ens donen moltes opcions des del punt de vista d'ús al llarg de l'any, quan no hi ha la Fórmula 1. I en aquest sentit ho estem treballant amb el mice i els congressos. Però també, a nivell de presència d'empreses, pot ser que en alguns espais pugui haver-hi alguna empresa permanent que tingui el showroom aquí i que s'utilitzi de manera mixta amb la pista.

Entrevista Ignasi Armengol, director general Fira Circuit / Foto: Carlos Baglietto

Creu, doncs, que mantindrem la Fórmula 1 més enllà del 2026?
El que sí que puc garantir és el gran esforç que s'està fent en aquest procés de negociació. Per part de la Generalitat, que és qui lidera aquesta negociació, però també, naturalment, amb alta implicació per part del Consell d'Administració de Fira i de Fira Circuit. Estem en aquesta cursa. És una cursa complexa, però nosaltres som positius a l'hora de pensar que el resultat serà bo. Acumulem ja més de 30 anys de Fórmula 1 en el Circuit de Catalunya, més els anys de Montjuïc. Per nosaltres aquesta és una força que tenim davant de molts altres països i de molts altres circuits que els costa mostrar aquesta història i aquesta vinculació. Aquest és un dels factors que ens fa pensar que això acabarà en un sentit positiu.

Creuen, doncs, que hi ha lloc a Espanya, un país petit, per a dos grans premis?
Que un país tingui dos grans premis no és habitual, però tampoc no és excepcional. No serem ni els primers ni els últims. Aquest mateix any hi ha tres països que tenen més d'una prova. Els formats són tan diferents, amb un circuit permanent amb més de 50 anys d'història de Fórmula 1, amb una vinculació cap al territori important, amb totes les administracions a darrere, i un altre urbà, de construcció anual. Estem bastant convençuts que els promotors de la Fórmula 1 entenen aquesta diversificació, que fa que estiguem en un procés de negociació amb moltes opcions que pugui sortir bé.

"La nostra història de vinculació amb la Fórmula 1 és un dels factors que ens fa pensar que la negociació acabarà en un sentit positiu"

Els plans per al Circuit són molt ambiciosos, però per fer tot això, no caldria millorar els accessos?
Efectivament. El fet de tenir al costat la Generalitat ens dona garantia que aconseguirem tenir un baixador de la línia R2 de Renfe, que tindrà una proximitat òptima al Circuit perquè la gent pugui venir amb transport públic. Ja es fa amb gran esforç, tant l'estació de Parets del Vallès com la de Montmeló tenen serveis directes gratuïts, amb una llançadora que posa Fira Circuit perquè hi hagi aquest accés més fàcil, i després es fa una línia específica pròpia i directa entre Barcelona i el Circuit de Catalunya, que sumant aquestes dues, més afegint els taxis, més del 50% de la gent ja aconseguim que vingui amb transport públic. Però com estem parlant de 100.000 persones, el 50% segueix sent molta gent que arriba amb cotxe. La mobilitat amb cotxe des de Barcelona té un punt de complexitat, però s'ha anat arreglant de manera clara. El darrer any vam tenir mitjanes d'arribada i sortida al voltant d'una hora i mitja, això ja són uns termes habituals quan mous 100.000 persones. Ho volem millorar i utilitzar millor els aparcaments, i el PDU és molt important perquè és el factor que ens acabarà permetent tenir aquest baixador, que està molt avançat amb Renfe i amb Adif, que hi estan totalment d’acord, i amb l’Ajuntament de Montmeló.


Quan pot ser rendible el Circuit?
Rendible, des d'un punt de vista de país, ja ho és, en el sentit que l'impacte econòmic que genera un circuit, no només per les dues grans proves de motor, sinó per la resta proves de motor. Aquest cap de setmana n’hi ha una de motos elèctriques. Durant la setmana hi ha hagut entrenaments de Fórmula 4, amb tres equips, i cada equip porta unes 40 persones a darrere, entre mecànics, pilots, cuiners, etcètera. I això, al final, una cosa tan petita com aquesta, ja genera. Més o menys un 80% de dies a l'any tenim activitat en pista.

I empresarialment?
Depèn molt de si inclous o no el cànon, el pagament que es fa al promotor per poder tenir una prova a nivell mundial que et permeti seguir tenint la reputació i la importància que té el Circuit de Catalunya. Si tens en compte el cànon, és complicat, però si no, aquest circuit, a diferència de molts altres, que no tenen Fórmula 1 i que tampoc són rendibles, és rendible, ja té resultats positius de per se, encara que no tinguéssim els ingressos de la Fórmula 1. I estem convençuts que el pla estratègic ens permetrà obrir altres línies d'ingrés i fer-ho compatible amb mantenir la Fórmula 1 i amb mantenir la MotoGP, de manera que ens anem apropant a què fins i tot comptant amb cànons ens poguéssim situar com altres circuits del món, que jo, pel que conec no n'hi cap que comptant el cànon ho sigui, però que s’hi van acostant.


Ha de deixar de rebre subvencions?
L'acord entre administracions per fer aquesta aportació al Circuit té molt a veure amb aquest cànon que s'ha de pagar i són les administracions les que entenen que aquest cànon és una petita part del retorn que s'aconseguirà a nivell de país i a nivell d'impacte econòmic global. No es veu mai com un pagament a fons perdut, sinó com una inversió per un retorn molt superior. Em consta que tant l'Ajuntament de Barcelona com la Generalitat ja han tancat internament els seus acords d'aportació.

Pots veure l'entrevista sencera a continuació: