Llicenciada en Administració i Direcció d'Empreses i en Dret per la Universitat de València, Marta Nogueras és la directora general de Lanzadera, l'acceleradora de start-ups de Juan Roig. Va entrar com a directora de Projectes el 2015, on va assessorar i formar emprenedors en les àrees de negoci, finances i mercat internacional. Lanzadera forma part, juntament amb EDEM, l'Escola d'Empresaris, i la societat d'inversió Angels, del pol d'emprenedoria Marina de Empresas. Es tracta d'una iniciativa de Juan Roig situada a la Marina de València creada fa més d'una dècada i que està pendent d'una ampliació.

Va entrar a Lanzadera fa pràcticament una dècada. Com ha vist l'evolució de l'acceleradora?
Lanzadera va néixer fa més de 10 anys amb l'objectiu de donar suport als emprenedors a Espanya i fomentar un ecosistema d'innovació i, amb el temps, hem anat ampliant les nostres capacitats i recursos. El 2015 vaig entrar com a directora de projectes amb la funció d'assessorar, formar i intermediar entre les start-ups i Lanzadera. Aquests anys, que per l'acceleradora han passat més de 1.500 start-ups, els hem dedicat a escoltar els emprenedors i a entendre les seves necessitats. Ara, després d'una dècada, estem encarant el següent pas per continuar creixent.

Hi ha en marxa una ampliació de les instal·lacions. Com s'imagina el projecte ja culminat?
Esperem comptar amb més de 7.600 metres quadrats de superfície i allotjar més de 500 empreses cada any, davant les 300 amb les quals comptem actualment. Per a nosaltres és un creixement molt rellevant, però creiem que estem molt preparats per assumir-ho perquè fa temps que hi treballem. Hem vist créixer i evolucionar Lanzadera, ja que vam arrancar amb una quinzena de companyies i al març n'allotjarem 350. La nostra expansió ha estat natural.

Quan serà una realitat el nou edifici?
Esperem que tota la infraestructura estigui a punt el setembre de 2026. Infraestructura a banda, actualment el programa d'acceleració de Lanzadera té dues convocatòries anuals, fem dues entrades, una a la primavera i una altra a l'estiu. Estan aplicant unes 1.000 start-ups per convocatòria i n'entren 150 per programa, la qual cosa en representen 300 a l'any. Amb l'ampliació, la idea és que n'entrin unes 500 d'anuals, per la qual cosa pràcticament duplicarem la xifra actual.

Amb l'ampliació de Marina de Empresas, el tiquet d'inversió de la start-up també creixerà?
Més que el tiquet, la sort que tenim des de Marina és que tot això ho impulsa Juan Roig al 100%, pel que Angels té la capacitat d'invertir i desinvertir d'una forma ordenada. No som un capital de risc, per la qual cosa nosaltres si volem fer més operacions perquè volem ajudar a invertir a més emprenedors, podem fer-ho. Som 100% de Juan Roig, el titulem com el superbusiness angel, operem com un business angel, però amb la capacitat d'un venture capital.

L'expansió de Lanzadera ha estat natural. Ara bé, era imaginable aquest creixement?
Lanzadera és un projecte personal de Juan Roig que va néixer amb la voluntat de ser un punt de referència i de suport per als emprenedors. Hi ha molta solitud i incertesa a l'hora d'emprendre i a Marina de Empresas s'ha aconseguit unificar-ho tot. Combinem acceleració amb formació, networking i connexió amb els inversors. Era el que perseguia Juan Roig quan va crear l'ecosistema el 2013 i ara Lanzadera s'ha convertit en un agent que facilita l'emprenedoria i fomenta la creació de start-ups, per la qual cosa també és una palanca per a València.

Hem corroborat que hi ha una sortida professional amb l'emprenedoria

Ha canviat la figura de l'emprenedor en aquests anys?
Quan vam començar el projecte costava més veure la figura de l'emprenedor i no hi havia gaires referents. Després d'una dècada hem observat i corroborat que hi ha una sortida professional amb l'emprenedoria.

Quina creu que és la clau de l'èxit de Lanzadera?
Entre tots hem dinamitzat l'ecosistema, que a la vista està que ha anat agafant maduresa. En començar fa tants anys hem anat trobant les tecles. Vam saber identificar les necessitats, entendre-les i, sobretot, escoltar l'emprenedor. Al final, el que hem fet ha estat traslladar-ho als emprenedors i al programa que oferim.

Apliqueu els mateixos mètodes per a cada start-up?
El que fem és adaptar-nos a les necessitats de cada emprenedor i projecte. A l'inici del programa fem un diagnòstic de cada negoci, identifiquem en quin punt es troba, marquem uns objectius per als pròxims sis mesos i els emprenedors han d'anar-los seguint. Tracem un itinerari personalitzat per a cada emprenedor, ens adaptem a la seva situació i la finalitat és que en els sis mesos que estan realitzant el programa aconsegueixin els seus objectius. Sent en una acceleradora el que hem assumit és que l'única constant és el canvi. Tu t'has d'adaptar a l'ecosistema emprenedor, que en aquests anys hem vist que ha madurat moltíssim.

Un terç de les start-ups d'Espanya fracassen. Per què?
A Lanzadera comptem amb moltes empreses camell, que són aquells negocis que poden sobreviure llargs períodes sense rebre finançament. Hem apostat molt per la sostenibilitat a les empreses. De fet, el 80% de les start-ups que han passat per Lanzadera segueixen vives. És una ràtio que posem molt en relleu perquè sabem que no és la realitat. Hem treballat molt el tema de la supervivència a través de la sostenibilitat econòmica. Al final, l'important és que tinguem més start-ups, més scale-ups, que generin ocupació i que siguin sostenibles i rendibles. Això ho traslladem molt als emprenedors perquè han de tenir una mentalitat de créixer, no de sobreviure.

Marta Nogueras, directora general de Lanzadera
Marta Nogueras, directora general de Lanzadera

Com ho heu aconseguit?
Des dels inicis hem posat l'accent en què d'aquí surtin empresaris, i és una de les claus de Juan Roig, que també s'involucra en els projectes. Des del principi va voler ajudar que els emprenedors fossin empresaris i hem treballat sobre aquesta base. És el valor diferencial i és el model Mercadona, que és un model de qualitat total. Som una acceleradora que té molt contingut, però que va amb un contingut que es prescriu i personalitza. El que ens obsessiona ara mateix és veure que els empresaris passen d'un punt a un altre. No som mags, però som molt constants i hem vist casos de negocis que van entrar facturant 0 i, treballant certes palanques, en tres mesos han aconseguit vendes de 80.000 euros.

Ha invertit en alguna start-up?
No, no som inversors de caràcter privat. Ara bé, una pregunta molt important que ens fem durant la selecció de projectes és si jo treballaria per a aquest emprenedor o si jo invertiria en aquest negoci. És alguna cosa que ens hem de preguntar cada vegada que entrevistem una start-up. Som la rara avis perquè som una acceleradora sense equity, però aquesta pregunta ens l'hem de fer.

Hi ha algun sector que predomini a Lanzadera?
Som agnòstics, però sempre hi ha dos sectors que predominen que la resta que són els del camp de la salut i la medicina i els del sector de l'educació.

I projectes amb intel·ligència artificial?
Sí que hem vist un auge d'automatització i optimització de processos, d'aplicació de softwares i altres. Ara veiem la IA com una tendència i ha de tenir cabuda al mercat. És una tecnologia que ha vingut per quedar-se i nosaltres ja l'estem adoptant. El que cal és fer-ne un bon ús i sempre amb un component humà al darrere. Les tecnologies no poden anar soles, les veig com una eina i un suport, no una solució.

"L'emprenedor espanyol té molta por del fracàs"

Heu notat una desacceleració en la inversió?
El que hem viscut ha estat un ajustament pel tema de les valoracions, això sí que s'ha notat en els últims anys perquè veníem d'un moment en què estaven en augment i ara s'han anat ajustant. No estic veient que hi hagi un problema de liquiditat ni de sequera com a tal, el que està passant és que s'estan efectuant menys operacions a l'any perquè estan més concentrades. Hi continua havent molt moviment entre els inversors, però crec que ara són més exigents i concentren les operacions. Els diners hi són, hi ha capital, però ara està més concentrat.

L'inversor és nacional?
Al contrari. Cada vegada observem més capital estranger. A València, per exemple, cada vegada estan venint més fons estrangers a invertir en start-ups d'aquí i s'està notant l'impacte. Hi està havent bastant moviment i Lanzadera també ajuda a potenciar aquest ecosistema. Negocis que no són d'aquí s'acaben quedant a València i és una cosa molt interessant perquè es va incrementant el teixit empresarial.

I sobre el talent?
Encara és una assignatura pendent perquè l'emprenedor té molta por del fracàs, especialment quan fa una contractació. El que treballem és l'actitud i l'aptitud, però sobretot l'actitud. Cada vegada l'emprenedor és més madur, normalment té una experiència professional prèvia i la mitjana està al voltant dels 35 anys. És gent que potser ja ha tingut gent a càrrec seu anteriorment, per la qual cosa són perfils que volen encertar a l'hora de contractar. A Lanzadera també treballem la part de lideratge i gestió d'empresa. Aquest sentiment de l'empresari. Gent que s'ha fet a si mateixa, que lluita pel que vol i que sempre busca el costat bo de les coses.

Què ha suposat la Llei de start-ups per a l'ecosistema?
Crec que és un primer pas. És bo que hi hagi un marc regulador perquè posa en relleu que hi ha un ecosistema darrere.  Ara hem de veure si els objectius pels quals s'ha fet la llei es poden anar executant perquè es fomenti l'emprenedoria i la inversió a Espanya. Encara és una llei molt recent i està fent els seus primers passos.

Com s'imagina Marina de Empresas en un futur?
L'ecosistema ja és més madur i ara toca consolidar-lo. Lanzadera representa un lloc que permet que cada vegada hi hagi més emprenedors i que l'emprenedoria sigui una sortida professional. L'emprenedor és l'empresari del futur, són el motor del canvi i amb els canvis tecnològics i d'innovació que estem veient, l'emprenedor serà un agent fonamental. Hem d'impulsar l'ecosistema i posar tant València com Espanya com un dels principals hubs d'emprenedoria en l'àmbit internacional. Que se'ns reconegui al mapa. Tenim referents, però en necessitem més. Emprendre és una muntanya russa, però, si saps gaudir de tots els moments, crec és que una meravella.