L’Integrated Systems Europe (ISE) encara el seu 20è aniversari, sent el quart que se celebra a Barcelona després de dur-se a terme durant 16 anys a Amsterdam. Per a l'edició de 2024, que tindrà lloc del 30 de gener al 2 de febrer de l'any vinent, la fira audiovisual té previst comptar amb dos pavellons més al recinte de Fira de Barcelona a Gran Via, sent la més gran celebrada fins ara. El seu director, Mike Blackman (Georgetown, 1958), no es resisteix a res i té les expectatives d'allò més altes per al congrés del 2024. Pare de cinc fills, viu a cavall entre Barcelona i Múnic, tot i que té una gran predilecció per la capital catalana, especialment per la seva gastronomia. El directiu, que ha portat el congrés a la ciutat on resideix, calcula que la pròxima edició tindrà més de 1.200 empreses expositores i que hi haurà "grans sorpreses" tant pels congressistes com pels ciutadans. 

Quines novetats tindrem per a la pròxima edició? 
L'edició de l'any vinent serà la més gran de la història. L'espai serà un 20% més gran que l'any passat perquè tindrem el retorn de les companyies xineses que vam perdre per la pandèmia i el sector audiovisual està en auge. Han confirmat companyies que fa anys que ja venien i hem crescut respecte a l'edició anterior. L'acceptació de Barcelona ha estat i és molt bona, crec que enguany es mostrarà que Barcelona va ser la millor opció per instal·lar-hi l'ISE. 

Per què Barcelona?
Vam mirar moltes ciutats abans d'escollir Barcelona. Vam fer una anàlisi exhausta sobre quines ciutats europees tenien un centre d'exhibició prou gran per acollir el congrés, no només en quantitat, sinó per donar-nos continuïtat. També vam posar el focus en la disponibilitat hotelera, si hi havia prou allotjaments i sobre les connexions i l'accessibilitat, tant en transport públic com en aeroports. A banda, vam parlar amb les organitzacions i les institucions de cada ciutat i ens van preguntar què esperaven de nosaltres. L'any passat vam tenir més de 58.000 persones i anticipo que per a aquesta edició en tindrem unes 65.000 i de cara al futur n'esperem més, això cal tenir-ho en compte també a l'hora d'escollir una ubicació.

Teniu previst quedar-vos a Barcelona per molt de temps? 
Els contractes que firmem van de tres anys en tres, estem compromesos per tres edicions i és un contracte continu. Quan ens vam moure no vam dir que ho anàvem a fer, però vam voler saber què n'opinaven del congrés els exhibidors del sector i després de parlar amb ells vam veure que Barcelona era un bon lloc. A més, un altre factor a tenir en compte va ser l'expansió de cara al futur, vam veure que la ciutat estava creixent en l'àmbit audiovisual i que l'ambient era confortable.

L'ISE de l'any que ve ocuparà un 20% més d'espai

L'allotjament és una part fonamental en un congrés. Quina relació teniu amb el sector hoteler? 
Amb el Gremi d'Hotels de Barcelona tenim una bona relació, col·laboren amb nosaltres. En altres ciutats els hotels aprofiten els congressos per inflar preus, en canvi, la nostra política és que hem d'acollir als visitants, als congressistes, per la qual cosa ells mantenen els preus estàndard. Hi ha coses que no podem controlar, tot i sí que és veritat que alguns apugen una mica els preus, però tothom ha de viure. Al final és el seu negoci, s'ha d'acceptar, però no volem que la gent deixi de venir a l'ISE perquè és massa costós, no ens interessa que posin els preus al límit. Els hotels treballen amb nosaltres millor que en moltes altres ciutats. Estem contents per això, estem feliços perquè tenim una ciutat que treballa i que ens suporta i que manté uns preus racionals. 

L'any passat vam tenir eleccions municipals a Barcelona, ara tenim un nou alcalde a la ciutat. Ha parlat ja amb Jaume Collboni? 
Ja ens coneixíem, des que vam arribar aquí hem treballat plegats. Hem tingut el suport de l'administració des del principi, sempre ens han recolzat i ens han donat un cop de mà quan l'hem necessitat. El mateix amb la Generalitat. Hi ha un gran interès per part de les administracions perquè l'ISE es quedi a la ciutat i perquè els assistents estiguin a gust. Ens passa a tot arreu on hem estat, però pel que fa a Catalunya hem rebut un suport que no havíem tingut mai. Hi aportem força, però també ens va bé quan aconseguim el suport de l'administració per ajudar al nostre èxit.

Entrevista Michael Blackman02
Entrevista Michael Blackman | Carlos Baglietto

Us comparen sovint amb el Mobile World Congress (MWC). Té sentit que es faci? 
Poden comparar-nos pel fet que ambdós fem show sobre tecnologia i alguns dels nostres clients també assisteixen al MWC, com podrien ser Samsung o LG. Tot i això, són divisions diferents d'una mateixa companyia, són sectors diferents. Sí que hi ha coincidència en termes de tecnologia i en solucions, però no som competència, fem espectacles totalment diferents. La connexió que tenim és la tecnologia, però ja està. 

Creu que amb la pandèmia hem accelerat l'aplicació de la tecnologia?
Per descomptat que sí, la pandèmia va suposar un gran canvi. Ara la tecnologia s'ha integrat a la vida de les persones en tots els aspectes. En el cas de retail, per exemple, passeges per qualsevol carrer i veus aparadors amb solucions tecnològiques, més creativitat. L'objectiu és ser més innovadors i apostar per l'experiència de l'usuari. Ara ja no només anem de compres, sinó que gaudim d'una experiència. De fet, mirem les solucions audiovisuals per tot arreu, crec que amb tecnologia les paraules que segueixen són innovació i experiència. 

I què ens presentarà el futur? 
En un futur tot això canviarà, el futur està canviant, tot serà més sofisticat, sobretot quan es comenci a fer servir la intel·ligència artificial. Tot es tornarà més intuïtiu i senzill. Farem servir la veu o el tacte per comprar, i tot de manera immediata. Tots els sectors s'estan movent cap a l'audiovisual. Cada vegada estem veient més actius que aposten per l'audiovisual, s'està professionalitzant tot molt. Abans per gravar un anunci d'un cotxe havies d'anar fins a una carretera, ara no cal. El mateix amb la pluja. Amb la intel·ligència artificial es pot triar el temps que vulguis, i sembla completament real. Amb un parell de clics es pot canviar tot. Podem recrear escenes en pocs dies, generar coses que abans trigàvem setmanes en fer. Posar-se en un estudi amb IA et dona l'opció de crear el que vulguis. I que sembli real. 

 

 

Al congrés de l'any vinent ja podrem veure tot això? 
Per descomptat. En la pròxima edició veurem més i més. Per una banda, veurem el que ja existeix ara, com per exemple com millorar un negoci o la manera d'interactuar amb els clients, però, per altra banda, es podran veure i escoltar coses que vindran en un futur. Tenim alguna conferència preparada que parlarà del que vindrà. No és el que està passant realment avui, sinó del que esperem veure d'aquí a 5, 10 o 15 anys.

I què creu que veurem en 5, 10 o 15 anys?
És difícil de vaticinar perquè fa uns anys no ens haguéssim pogut imaginar el que tenim ara, tot passa molt de pressa. Hem tingut la irrupció del ChatGPT, hem vist moltes solucions innovadores i creatives, sobretot en el camp de l'audiovisual. Qui s'hagués pogut imaginar fa uns anys que es podrien fer doblatges de veu a l'instant? És inimaginable i increïble tot el que podem fer ara. 

Quin impacte ha tingut la irrupció de la intel·ligència artificial en el sector audiovisual? 
La majoria de solucions que han sorgit han estat en la part de text, però ara s'hi està involucrant la indústria audiovisual i s'estan creant solucions en vídeo. 

És segur l'ús de la IA? 
Sí que hi ha assumptes a tenir en compte. Han aparegut vídeos falsos i fa por quan veus el que es pot arribar a fer. Per altra banda, es començarà a veure que creen solucions i que són capaços de detectar i diferencial el que és real del que no. Confio que apareguin solucions que ajudin a potenciar la seguretat. A més, el que dic sempre és que no ens hem de preocupar perquè la intel·ligència artificial reemplaci a la gent, sinó que ha de ser la persona que entengui la IA i la sàpiga fer servir. 

Quin impacte té l'ISE a la ciutat? 
Perquè s'entengui de manera senzilla, explico que l'ISE és com un helicòpter que aterra a la ciutat, fa molt soroll, trastoca Barcelona i després marxem. Tothom mira cap amunt i es pregunta què ha passat? Sona malament, però no ho és. Portem a molta gent, interrompem el transport públic, provoquem embussos i altres. Però també aportem valor a la ciutat, llocs de treball, ingressos addicionals i generem un gran impacte econòmic. 

 

I en l'àmbit econòmic? 
L'impacte serà inferior als 400 milions d'euros, però estem acabant de tancar la xifra final. Hi ha diferents maneres de calcular-ho, ja que preguntem a hotels, Airbnb, als exhibidors, ens interessa saber en què gasten, on s'allotgen, quan han invertit en restaurants, etc. Calcular l'impacte econòmic és difícil, perquè hi ha molts factors a tenir en compte, però cada vegada ho estem fent de manera més detallada. 

El congrés és per a professionals, però es potencia molt la marca Barcelona. Com traslladeu el congrés a la ciutadania? 
L'esdeveniment és purament B2B, d'empresa a empresa, i demanem que la gent ho respecti. Seria molt difícil pels consumidors entrar a l'ISE, és un congrés especialitzat. Per apropar-nos a la ciutat el que fem és apostar per l'entreteniment, que també és una part de les solucions que creem. Organitzem esdeveniments en directe, hem organitzat activitats, un projecte de mapping a la Casa Batlló. Estem treballant per implicar-hi a la ciutadania, també amb plans gratuïts. 

Barcelona és un pols pel sector audiovisual? 
Hi ha el Clúster Audiovisual de Catalunya, el projecte de les Tres Xemeneies, veiem promoció, innovació i suport per part de les institucions. No només per atraure talent, sinó també per retenir-lo. Barcelona atrapa l'audiovisual i tant nosaltres com el govern volem donar suport, fer créixer aquest esdeveniment i aconseguir que les companyies vinguin, siguin part de la ciutat i generin llocs de treball. 

Barcelona està fent tot el possible per ser una ciutat innovadora

Com s'atrau el talent? 
Barcelona ho està fent bé perquè hi ha bones universitats, hi ha promoció i compta amb el suport de les institucions tant locals com estatals per atraure talent. Però no només per atraure'l, sinó també per mantenir-lo. El talent atrau llocs de treball i la feina atrau talent. A més, hi ha un bon match entre les universitats i les companyies, s'està treballant en aquesta línia, ja que moltes empreses estan entrant a les universitats per emportar-se talent. Nosaltres des de l'ISE també ho fem. Els portem a veure què fem, els preguntem els interessos que tenen, què els agrada i què no. Fora d'Espanya moltes persones prefereixen fer teletreball, en canvi, aquí la gent vol venir, treballar des de l'oficina i la ciutat està potenciant que això es pugui fer. 

Com a novetat, aquest any estreneu la plataforma plug and play per potenciar la innovació i les start-ups. Com veu l'ecosistema? 
La ciutat està creixent, inclús nosaltres des del congrés hem volgut escoltar a aquestes start-ups, és el nostre futur. Si no fomentem que el talent s'interessi pel nostre negoci, com podem crear nous negocis i fer-los créixer? No és només el fet d'establir companyies i hubs a un lloc, sinó que cal potenciar el talent i fer atractiva la indústria. He estat a moltes exposicions on només veus estudiants passejant sense rumb. En el nostre cas hem volgut generar sinergies entre els diferents actors, des d'inversors fins a ponents, emprenedors, estudiants i clients. Una altra de les raons per venir a Barcelona va ser la possibilitat de donar-nos l'espai per créixer i també l'oportunitat d'invertir en activitats i temps per ajudar a les empreses emergents.

Alguna cosa que li falti a la ciutat? 
Barcelona està fent tot el possible per ser una ciutat innovadora. Així i tot, sempre hi ha coses que trobes a faltar, però m'anima veure que la ciutat inverteix temps i diners en potenciar el que té. De fet, la primera vegada que vam venir i vam veure la ciutat ens va sorprendre positivament en comprovar tot el que podíem fer. Crec que ja es promociona molt, té companyies que promocionen la ciutat i evidentment que hi ha bretxes, però les coses s'estan fent bé. Hi ha grans hubs audiovisuals, s'està creixent en aquest sentit.