Amagada a un polígon industrial de Badalona, Audax manté a les seves humils oficines la mateixa essència d'empresa outsider que el seu màxim accionista, José Elías, amb samarreta i texans, propaga a les xarxes. Amb origen humil i perseverança, tant l'empresari com l'energètica, que té prop d'un 2% de quota de mercat a Espanya i una facturació de 1.389 milions fins al setembre, s'han fet un lloc en un mercat dominat per gegants com Naturgy o Iberdrola. Exbanquer d'Elías, el director general d'Audax, Óscar Santos, dirigeix la nau amb ambició i aplom, i apunta a l'expansió per Europa, la flexibilitat de la demanda i l'emmagatzemament d'energia com a oportunitats de futur. Abans, ja havia dirigit Aspi, empresa especialiazada en riscos laborals que també va comprar Elías.
Audax és una empresa que no veus en cartells ni anuncis, però José Elías és molt conegut. Com arriba Audax als clients? Ajuda la fama del seu màxim accionista?
Nosaltres no invertim en publicitat i màrqueting, però la gent sí que coneix l'empresa més gràcies a José Elías. Hi ha empreses que gasten en màrqueting i després tenen pèrdues, nosaltres preferim no fer-ho. José sí que fa que al nostre mercat se'ns conegui més.
Una veu més tradicional tindria por d'aquest perfil influencer que trenca amb el tradicional de l'empresari.
Nosaltres no tenim capacitat de decidir. Ell fa el que vol i fins al moment això fa que la marca Audax es conegui. Creiem que el fet d'estar a les xarxes en sí no és negatiu, depèn del missatge que es traslladi. Fins ara, crec que és positiu, perquè es coneix més la marca gràcies a Audax, i no som partidaris del màrqueting, tret que tinguis una cosa molt concreta a vendre.
Ell sempre diu que delega molt en els seus treballadors. Com és el dia a dia?
Ell està més a la part estratègica. Jo li explico crec cap a on que va la companyia i ell té l'última paraula. Té molts negocis, així que necessita tenir gent que li digui cap a on anem. Tenim un equip que pensa cap a on portem la companyia: compres inorgàniques, nous negocis. I si a ell li sembla bé, hi anem.
I cap a on va la companyia? Se sent una de les grans o una petita?
Ens sentim còmodes en la posició de ser la més gran de les petites o la més petita de les grans energètiques. Però volem créixer. Volem assolir els 200 milions d'ebitda.
I on esperen créixer?
Estem analitzant mercats com França, Alemanya o Àustria. A França tenim producció, però no comercialització. I el nostre objectiu és integrar-nos verticalment als mercats on siguem. Alemanya és un mercat espectacular, amb molt poc impagament, i allà és al revés: tenim comercialització però no producció. No aconseguirem que el que generem cobreixi el 100% als nostres clients, perquè tenim ara mateix una cartera de 16 terawatts i produïm 262 mw de capacitat instal·lada. Però sí que volem estar verticalment integrats. A mitjà termini, també ens interessen països nòrdics com Dinamarca o Suècia.
Ens sentim còmodes en la posició de ser la més gran de les petites o la més petita de les grans energètiques, però volem créixer fins als 200 milions d'ebitda
Com veuen el marc regulatori a Espanya i a Catalunya?
Crec que és una general a Espanya que de vegades costi molt produir energia. A Itàlia pot ser pitjor, pots estar fins a dos anys. Nosaltres no estem massa a Catalunya no per un motiu regulatori, sinó perquè intentem anar allà on hi ha millors recursos. En aquest mercat, l'important és tenir un origen diversificat de generació, per això a les grans els va millor, aconsegueixen aplanar la corba de producció i iguales el consum del client. Tenim una oportunitat a Espanya brutal. Ens cauen milions d'euros del cel en forma d'energia solar i hauríem d'aprofitar, ens podria fer més competitius a nivell europeu. Sobretot si podem oferir energia gairebé gratuïta i tenim la capacitat d'emmagatzemar per no trobar-nos amb diferència de preus nocturns-diürns.
Quins nous negocis esperen obrir?
Volem apostar per la flexibilitat de la demanda justament perquè a Espanya la corba de producció i de preus no coincideix amb la del consum de clients. Volem ajudar que el mercat s'autoreguli i donar-li al gran consum l'opció d'endollar-se i desendollar-se en determinats moments en funció de la producció i del preu.
Amb Intel·ligència Artificial?
Sí, hi ha fórmules de l'algoritme i de la IA que poden ajudar el client.
Per a això també serveixen les bateries. Entrareu en aquest negoci?
És aviat per dir-ho, esperem que s'aprovi una regulació, però si és interessant, valorem entrar, sí.
I en els centres de dades?
Estem parlant amb alguns clients per proveir-los amb algun PPA, hi ha molts clients de gran consum que necessiten subministrament. Però nosaltres no construirem centres de dades. No podem donar detalls dels clients.
I eòlica marina?
És una opció, però és molt car. Ara en el que hem d'invertir és en el repower de turbines, ja que la tecnologia et permet produir molta més energia amb una sola turbina.
Estem parlant amb clients de centres de dades per donar-los energia, però no els farem nosaltres
Aposteu més per la fotovoltaica que per l'eòlica últimament, oi?
Tenim més portfolio, però a nivell europeu tenim més o menys meitat i meitat, la idea és buscar un equilibri. La fotovoltaica ens quadra més amb la pime, que obre a les 8h i tanca les 20, ens quadra la corba de consum.
El vostre fort és el preu?
Sí, el preu i l'energia 100% renovable.
Com expliquen la millora dels beneficis en un 92% fins al setembre (48,2 milions) amb un 22% menys de facturació, 1.389 milions?
Nosaltres venem una commodity, si es posa molt cara, la facturació puja. Però cobrem un fee fix per cada megawatt. L'important no és la facturació, són els megawatts que subministres als teus clients. Al 2021, subministràvem 13 twh però el preu estava a 200 euros mw hora, per això facturem més. Però si mires el marge, el nostre ebitda és un fee fix per cada megawatt. M'és igual com estigui el preu de la commodity. Davant d'una caiguda de facturació, estem protegits. L'important és oferir cobertura, en aquest sector, si estàs amb preus a la baixa pots aprofitar-te de la caiguda. És més arriscat si l'energia puja, perquè hauràs de cobrir tu la pujada amb el preu que has fixat. Nosaltres no especulem, no som traders. Si et venc a preu fix, et cobreixo aquesta posició.
Com afronten el deute de 266 milions, amb una part important que venç el 2027?
La idea és prorrogar una part dels 180 milions que vencen el 2027. El nostre objectiu és estabilitzar el retorn del deute amb la generació de caixa. No m'agrada tenir pics i el meu objectiu és que quedi proper a la generació de caixa. En tenim 60, 70 milions a l'any de caixa. Volem aconseguir renovar aquests 180 milions perquè siguin 100 a l'any. Renovarem una part del deute. A tancament de 2026, ens veiem per sota de dues vegades deute financera - ebitda i un ebitda de 100 milions d'euros.
No és massa arriscat el mercat energètic sense l'escala de les grans?
Sí, és arriscat. Però sempre que tinguis generació i tinguis clients, és perfecte. Si només ets una de generadora, o et tanques un PPA amb el comercialitzador o pots tenir problemes en el futur.
Són una empresa d'energia 100% renovable però també venen gas. Tenen algun pla de descarbonització?
Mirem accions per vendre gas verd com la compensació de carboni o les garanties d'origen i en un dels països que estem, Holanda, hi ha l'objectiu de rebaixar el gas. Ens adaptem una mica a cada mercat i el seu escenari.
Tenen certa imatge d'outsiders, estan en aquesta mida que comentava de petita entre les grans. Quina és la seva relació amb les empreses grans i patronals?
Patim el mateix que les grans, però nosaltres podem molestar-les poc. Tenim una quota de mercat entre l'1,5 i el 2%. Per a les grans, no és res. Però som en un mercat tan regulat que quan analitzem com sortiran les regulacions, intentem pensar que sortirà com els beneficiï a ells.
Patim el mateix que les grans, però nosaltres podem molestar poc.
Això és dolent per al client?
No, la regulació mira pel client. Com quan la crisi energètica de pujada de preus, la regulació va sortir perjudicant a comercialitzadores i beneficiant el client.
Van rebre una multa de la CNMC per estafar clients dient que eren d'una altra operadora. Va ser suspesa. En quina situació està?
Va ser una agència externa qui ho va fer i nosaltres som part afectada. No volem cap client, domèstic o pime, que no vulgui treballar amb nosaltres. De fet, fem una llamda de benvinguda com Audax. Creiem que guanyarem els recursos. Hem tancat el negoci domèstic i el nostre target ara és el client industrial.
Publica Crònica Global que tenen un judici a Espanya per una presumpta irregularitat en la venda d'un parc eòlic a Montenegro. Com està aquesta situació?
És un tema molt antic i caldria parlar amb el departament legal, però és una cosa que ja vam guanyar al seu dia i ara han presentat recursos.
Som part afectada en la sanció que ens va posar la CNMC i que per ara ha suspès
Canviant d'àmbit, no li va fer vertigen entrar en un sector tan complex com l'energètic venint de la banca?
Dona una mica de vertigen, sí, i sempre hi ha una mica de síndrome de l'impostor, perquè prens decisions de molts milions d'euros. Però la feina del CEO és pensar estratègicament, tenir el millor equip i donar les eines perquè ho facin el millor possible. El meu treball és el més fàcil.
Però has de conèixer el sector.
Sí, cal aprendre. Per aprendre al sector de riscos laborals, vaig tardar dos anys. En energia, vaig tardar un any i mig perquè em vaig trobar amb la pandèmia i amb una crisi energètica de preus que em van forçar a aprendre tot de golpo. Les crisis ens igualen una mica a tots, perquè ningú no havia viscut abans alguna cosa així. Jo venia de uan crisi a Aspi i se'm donen bé les crisis. I et veus capaç de fer-ho. .
Coneixies d'abans a José Elías?
Sí, soc de Badalona de tota la vida. Vaig treballar en banca tota la vida i el 2010 quan va crear Orus vaig començar a treballar amb ell, era el seu banquer, li portava els seus comptes. Al cap d'un temps em va proposar d'entrar en una companyia que havia comprat, ASPI, escindida d'Asepeyo. EM va proposar de ser director general i quan sortim a Borsa em va proposar de passar Audax.