Va ser la primera tinenta d'alcalde del municipi català de Gavà entre 2007 i 2014. Després, es va alçar com a alcaldessa (2014-2021). I va acabar sent ministra de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana entre 2021 i 2023. Raquel Sánchez (Gavà, 1975) presideix ara la cadena hotelera, Paradors. Una empresa, recorda, "orgullosament publica", que té un emprès molt important: difondre la marca Espanya.
Per a Sánchez és "un privilegi" ser al capdavant d'una companyia com Paradores, que converteix en allotjament les joies del nostre patrimoni històric i cultural, principalment convents i castells. Més ara, que després dels durs anys de la pandèmia, el turisme espanyol gaudeix d'un moment dolç. Però precisament aquesta dolçor, amarga a diferents empresaris del sector, que no veuen amb bons ulls que Espanya vagi a batre aquest any tots els rècord i assoleixi els 100 milions de turistes.
Unes xifres de què es beneficien els mateixos hotelers, però que la majoria rebutja, perquè busquen un turisme de qualitat que s'allunyi de les masses. També hi ha discrepàncies al sector amb els pisos turístics. La falta d'habitatge ha portat la polèmica a la primera plana i ningú no sembla donar amb la solució.
Creu que fa falta una mesura comuna a Espanya per controlar els pisos turístics?
L'ordenació urbanística i turística està en mans de les Comunitats Autònomes i Ajuntaments, una cosa que no és dolenta perquè cada regió, i més encara, cada municipi, coneix la seva realitat i quines poden ser les mesures més efectives. Fa unes setmanes, l'alcalde de Barcelona va anunciar una sèrie de mesures que jo crec que tindran un impacte positiu a l'hora de controlar, regular i compatibilitzar que hi hagi allotjaments turístics a la ciutat, però que hi hagi una evolució raonable i sostenible. I això és el que cal fer.
I des del Govern central, no es pot fer un pas al capdavant?
Des del govern central podem ajudar a coordinar aquestes mesures. De fet, va ser el govern d'Espanya qui, durant la presidència del Consell Europeu, impulso el reglament perquè hi hagi un intercanvi de dades a les plataformes d'allotjaments de curta durada. Som conscients que cal conèixer aquesta informació, compartir dades i proposar iniciatives. I el ministre de Turisme vol impulsar mesurades abans del que obliga la normativa europea. Tampoc no s'ha de culpar el turisme d'altres problemes associats que es viuen al país, com és l'habitatge. Crec que el model o la distribució competencial és positiu, però també cal adoptar mesures valentes per part de les Comunitats Autònomes i els Ajuntaments.
Les grans empreses turístiques del país valoren negativament que arribem als 100 milions de visitants aquest any, què opina vostè?
No és una qüestió només de números. Esclar que és important que mirem el nombre de visitants que arriba a Espanya, però sobretot és important que tinguem altres indicadors. És a dir, que aquests visitants no només visitin la destinació de sol i platja. Podem fer que vagin també a altres llocs que necessiten generar activitat econòmica i ocupació. Això és el que hem d'aconseguir, que aquest gran nombre de visitants visitin altres destinacions.
Com ho està fent Paradores?
Paradores ajuda molt que el client internacional pugui conèixer racons meravellosos del país. I tenim molts exemples, Sigüenza és un d'ells. L'obertura del Parador ha incrementat el nombre d'establiments hotelers, restaurants... s'ha generat una destinació turística i, per tant, riquesa en el seu entorn.
Des d'Exceltur han presentat un decàleg amb 80 mesures per assolir un turisme de qualitat. Les coneix?
Tenim una relació extraordinària amb Exceltur i a més, compartim totalment l'esperit d'aquest decàleg que resumeix moltes de les coses que estem tractant. És important que el sector demostri que és compromès. Ningú no pot negar que Espanya és un país turístic i hem d'estar orgullosos de ser la preferència dels visitants. I tampoc no crec que hi hagi un sentiment contrari als turistes, el que cal saber gestionar bé són les externalitats negatives que pot generar el turisme.
També s'intenta desestacionalitzar la demanda, quins beneficis té?
Permet diversificar les experiències que oferim i que es puguin gaudir en qualsevol moment de l'any. També, que es pugui fer un altre tipus de turisme més sostenible o de naturalesa.
I hi ajuda molt l'arribada de turistes estrangers, quant en suposen en Paradors?
Respecte al 2023 hem superat ja les visites i reserves, actualment suposen el 18,3% del total. El client internacional reserva amb més anticipació, les seves estades són més llargues i moltes vegades són fora de temporada. I això ens interessa molt perquè a més tenen una despesa mitjana superior. I crec que sense perdre l'essència i encara que la majoria dels nostres clients són nacionals, és evident que podem acollir un major nombre de clients internacionals.
Quina previsió té per a la segona meitat del 2024?
S'està produint una anticipació en les reserves, una cosa que no era tan freqüent. I això ens fa preveure un estiu molt bo i també un tancament d'any bo. Superarem les xifres històriques que ja vam assolir l'any passat. Estem parlant d'uns ingressos bruts de 343 milions i uns beneficis abans d'impost d'uns 35 milions.
Part d'aquesta recuperació es basa en la pujada de preus dels hotels. És només per la demanda?
Ens movem en un mercat competitiu i, per tant, la demanda marca la nostra política de preus, però l'increment dels preus no és la nostra obsessió. Busquem ser eficients i la política de preus ens permet poder invertir en el nostre patrimoni, que puguem ajudar a altres Paradors que potser no tenen nivells d'ocupació tan alts.
Quins objectius s'ha marcat amb la presidència de Paradores?
L'empresa ja estava immersa en un procés de modernització i transformació. Així ho recull el pla estratègic i són els principals objectius per als propers anys. És a dir, com fem que la nostra empresa sigui més sostenible, però al seu torn, de la mà de la modernització dels nostres processos, de la digitalització de la pròpia empresa.
I dels propòsits és el d'incrementar la presència de dones...
No era dins dels objectius que teníem com a empresa i jo vaig voler assumir aquest compromís, perquè si parlem d'igualtat efectiva entre homes i dones cal posar-li números. És veritat que hem aprovat en els últims mesos el segon pla d'igualtat de l'empresa, però a part de moltes mesures que ja s'havien implementat, crec que aquesta és molt important, que el 45% dels directius als Paradors siguin dones, estem entorn del 33%.
A futur, quin pla d'expansió té Paradores?
De moment estem centrats en l'obertura de tres nous Paradors. El 5 de setembre començarà a funcionar el de Molina d'Aragó. I l'any que ve dos més, el d'Eivissa i el de Veruela. A més, hem de ser capaços d'invertir i executar els fons europeus que tenim assignats per modernitzar els nostres establiments en els propers 2-3 anys. Invertirem entorn de 170 milions d'euros i així en millorarem més de la meitat dels paradors.
"Tarragona està interessada en tenir un Parador"
Preveuen créixer a Catalunya?
Cada setmana rebem peticions de municipis i ciutats per obrir un nou Parador als seus territoris. Tarragona ha estat un d'ells i és veritat que té una singularitat, i és que és ciutat Patrimoni de la Humanitat. I en la majoria d'aquestes ciutats tenim un Parador. Però ara estem centrats en les inversions que tenim en cartera i a partir d'allà, analitzarem les propostes que arriben de tots els territoris.
Parlant de Catalunya, creu que hi haurà repetició electoral o investidura de Salvador Illa?
Veig com a president Salvador Illa, crec que és l'única alternativa que hi ha, és a dir, crec que no convé a Catalunya una repetició electoral, parlo com a catalana i no com a partidista. Però és veritat que seguint també el seu caràcter prudent i discret, cal deixar fer aquesta negociació. A més, em consta que hi ha un grup negociador que està treballant molt intensament. Ningú no pot descartar la repetició electoral, però crec que les negociacions van per bon camí.
A més de catalana, va ser ministra de Transporte, veu solució a les contínues incidències en Rodalies?
És evident que en una xarxa tan complexa, com és el sistema ferroviari, es produeixin incidències, ocorre a Catalunya i altres territoris. Però l'important és què hem fet per corregir-les. Davant la desinversió del Partit Popular, estem executant la inversió que estava prevista i ara no ens trobem amb un problema d'inversió, sinó amb problemes d'intentar compatibilitzar aquestes incidències amb l'afectació d'una xarxa que està tensada perquè està en obres. Però d'aquí a dos o tres anys es notarà l'impacte de la inversió i dels trens nous que es van comprar.
Es veu tornant a la primera línia de la política?
Soc un servidor públic i on soc intent donar el millor de mi mateixa. Aquesta etapa en Paradors és apassionant i em centro en l'avui, però sens dubte estic a disposició del meu partit i del meu país.