Audentes Fortuna iuvat (La fortuna somriu als valents). El vers de l'Eneida que Salvador Navarro (València, 1963) acaba de tatuar-se a un costat reflecteix amb bastanta fidelitat el moment vital que passa. Dotze anys al capdavant de la patronal de la Comunitat Valenciana i quatre com a vicepresident de la CEOE li han donat a aquest empresari logístic una perspectiva molt diferent de la que tenia quan els empresaris de València el van elegir com a patró. A més d'experiència, els anys l'han ensenyat a conrear la perseverança i certa gosadia per sobreviure a la fallida de la resta de patronals territorials valencianes i consolidar-se en el nucli dur de la CEOE, però també a relativitzar el que el succeeix. "Abans li tenia més respecte a tot", reflexiona Navarro mentre explica que cada vegada és més gelós de reservar temps per als seus nets o per als seus viatges d'estiu amb moto amb la seva dona per Europa i que aquest any el conduiran fins a Cracòvia. Amb el seu negoci personal totalment encarrilat, aquest empresari que mai no va trepitjar una universitat però devorava cada llibre d'empresa de Deusto que queia a les seves mans ha pogut dedicar-se gairebé completament a greixar el diàleg social amb el Govern valencià i aprofitar la seva posició en la patronal nacional perquè ressonin a Madrid reivindicacions valencianes com la reforma del finançament autonòmic o les inversions en aigua i infraestructures. Ara, des que Antonio Garamendi va premiar la seva fidelitat amb la presidència de la Comissió de Relacions amb les Corts en detriment del president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, Salvador Navarro ho tindrà una mica més fàcil per intentar que la Comunitat Valenciana deixi de ser "invisible" a Madrid.

La CEOE acaba d'eliminar la limitació de mandats per permetre a Garamendi estar més de vuit anys en la presidència... Per què no es va fer abans de les eleccions?
La limitació la va posar en marxa Joan Rosell en un moment en què un expresident havia tingut problemes judicials. Però avui dia les organitzacions estan més professionalitzades, per què cal limitar els mandats dels presidents si els alts càrrecs, els sindicats i la política no estan topats?. El càrrec de president és cada vegada més executiu; no ets més democràtic per topar els mandats. Els estatuts inclouen mecanismes que impedeixen de perpetuar-se en el càrrec. Nosaltres també eliminarem la limitació de mandats en la CEV.

No hi ha planter en CEOE?
Hi ha molt planter.

Vostè es considera part d'aquest planter, es veu com a possible relleu?
Em considero part de l'equip d'Antonio Garamendi i estic a disposició de l'organització. Aquí ens queda projecte per acabar de vertebrar la Comunitat Valenciana, millorar les sinergies amb CEOE i estar activament presents en les institucions de l'Estat. La presidència de la Comissió de Relacions amb les Corts ens dona molt joc per posicionar-nos a Madrid.

Josep Sánchez Llibre, president de Foment del Treball, va sortir debilitat de l'últim procés electoral de CEOE en perdre precisament aquesta interlocució amb el Congrés dels Diputats, càrrec que ara ha assumit vostè. Va ser cosa de Garamendi o vostè li va demanar el lloc?
Formalment no existia aquesta comissió, però per la seva experiència sí que era la persona que mantenia els contactes amb el Congrés. El que Garamendi va decidir va ser crear-la formalment i incorporar José Luis Ayllón, que coneix perfectament l'entramat legislatiu i manté bones relacions amb tots. Entenc que la presidència d'aquesta comissió per a la patronal de la Comunitat Valenciana respon al desig de donar joc a altres vicepresidents. Nosaltres estem treballant en clau nacional i també per la Comunitat Valenciana.

Com és la relació entre la CEV i Foment del Treball des d'allò?
Cap problema. De fet, a finals d'any farem una cimera empresarial a Catalunya. Tots som adults i amb prou experiència per saber que no són qüestions personals, sinó una opció de territori. La relació és magnífica perquè Catalunya és el nostre principal client.

Ha de tenir sou el president de la patronal?
Ha de tenir un sou igual que als polítics els hauríem d'apujar el sou. És una aberració absoluta que un conseller de la Generalitat Valenciana cobri 60.000 euros. Cal començar a pagar bé la política i parlar de gestió i productivitat. Caldrà començar a valorar els sous dels presidents d'organitzacions sectorials o territorials com a part d'una presidència executiva. Jo tinc la meva empresa i cobrament de la meva empresa, però estic tot el dia en la patronal. Amb això vull dir que les presidències han de ser executives.

"El president de la patronal ha de tenir sou i als polítics hauríem d'apujar-los el sou; és una aberració que un conseller cobri 60.000 euros"

Alberto Núñez Feijóo ha anunciat canvis en la legislació laboral si guanya les eleccions, vostè és més de retocs o de reformes?
No diré que hi ha un compromís, però la reforma laboral no es tocarà. S'actualitzaran determinats punts de la reforma que es va firmar fa dos anys.

El líder del PP també ha anunciat una rebaixa de l'IRPF per a rendes de menys de 40.000 euros, què li sembla?
Moltes de les promeses que estan fent tots els partits no es poden complir perquè Europa ens exigeix un 3% de dèficit l'any que ve. Si el PP vol baixar l'IRPF, l'haurà de treure d'altra banda.

Però ha dit que reduirà ministeris per retallar despeses...
De què serveix treure ministeris si els funcionaris segueixen i no hi ha una reducció de massa laboral? L'administració mai no ha fet una reducció d'estructura.

En un moment en què Espanya necessita avançar cap a la consolidació fiscal, hi ha marge per reduir impostos com promet el PP?
Hi ha impostos que són aberrants com els que es volen posar en la Comunitat Valenciana com la taxa turística o per anar a una gran superfície amb cotxe, pel qual s'espera recaptar 6 milions. Aquest tipus de taxes sí les pot assumir l'administració.

Està a favor que s'elimini l'impost especial a la banca i les energètiques?
Per descomptat. S'ha fet molta demagògia, sobretot per part de la vicepresidenta Yolanda Díaz, amb que les multinacionals guanyen diners i no tributen, però no és així.

Ximo Puig va deflactar l'IRPF en la Comunitat Valenciana a les rendes de menys de 60.000 euros i no li ha servit per guanyar les eleccions...
Aquesta és una demostració que no per més promeses es guanyen vots. I es va fer per unanimitat. Crec que en la Comunitat Valenciana s'ha fet una gestió adequada, espatllada en ocasions pels socis del president amb assumptes com l'ampliació del port o la nacionalització de les ITV.

Creu que Ximo Puig ha pagat la gestió dels seus socis?
No sé si se li ha castigat a ell, perquè el PSPV ha augmentat en vots i qui ha perjudicat han estat els dos socis de govern (Compromís i Podem). A més, els empresaris hem tingut un bon enteniment amb Ximo Puig, una persona justa i assenyada perjudicada pels seus socis. Crec que se l'ha castigat per Pedro Sánchez, que tampoc no l'ha ajudat.

Ximo Puig ha exhibit una excel·lent relació amb els empresaris al contrari del que succeeix amb Pedro Sánchez i els seus socis, però això tampoc no ha evitat el mal resultat electoral...
La política també té les seves ones. La primera legislatura del Botànic va funcionar bé, però l'última no ha estat tan fàcil. El president Ximo Puig ha fet una campanya de gestió, però l'electorat no se l'ha comprat. La bona relació amb l'empresariat no li ha donat vots.

Creu que els atacs del Govern espanyol als empresaris en els últims mesos li haurien de restar vots el 23-J? Dona vots anomenar capitalista despietat Juan Roig?
Crec que els restarà. El president del Govern hauria de manar i, com ha dit Antonio Garamendi, algun ministre o ministra hauria d'haver estat cessat.

"El president del Govern hauria de manar. Sánchez hauria d'haver cessat Yolanda Díaz o José Luis Escrivá"

Qui i per què?
Des de la mateixa Yolanda Díaz a, en ocasions, el mateix ministre (José Luis) Escrivá, amb el qual hem tingut diversitat de problemes. No ha atacat els empresaris, però en alguns moments també ha llançat missatges sobre la negativa dels empresaris a negociar. En ocasions hi ha hagut més bloqueig amb el ministre de Seguretat Social que amb la vicepresidenta del Govern. Per qüestions de "jo soc el ministre i això es fa". Hi ha hagut més diàleg amb la vicepresidenta que amb el ministre.

Pot posar algun exemple?
Amb les pensions i alguns temes més. Però, encara que el Govern estigui integrat per diferents partits, al final és el president del Govern o el del Consell el que té la capacitat i la responsabilitat de cessar ministres o consellers.

Vostè és el responsable en CEOE de coordinar les peticions empresarials al futur Govern. Quines són les tres primeres mesures que s'haurien de prendre?
La primera hauria de ser alleugerir la burocràcia amb els fons Next Generation perquè els diners estan arribant però no a les pimes amb projectes determinats. La Llei Crea i Crece ha de ser revisada perquè imposa terminis de pagament que poden parar l'economia. A més, el poder legislatiu hauria d'escoltar les empreses i no entremetre's en les negociacions entre els sindicats i la patronal. Ho vam veure a l'estiu quan els sindicats volien fer manifestacions i la ministra volia encapçalar-les. El pròxim Govern hauria de tenir un respecte màxim als empresaris, cosa que aquest Govern no ha demostrat en ocasions. La tercera seria que l'administració s'ajusti com fem les empreses. Som per sobre de la mitjana europea en càrregues impositives, com reflecteix un informe de CEOE, amb la diferència que Espanya no té els millors salaris, ens falta productivitat i qui està pagant aquesta sobrecàrrega som els empresaris. Europa ens exigeix un 3% de dèficit i això requereix ajustaments seriosos.

Com es concreta aquesta petició en una mesura? Amb la reducció de les cotitzacions empresarials?
Sí. I de càrregues impositives.

Salvador|Salvador Navarro 7
Salvador Navarro, a la seu de la CEV a València.

L'ha sorprès el|com de ràpid que s'han posat d'acord PP i Vox en la Comunitat Valenciana?
Va sorprendre perquè no estava en els càlculs dels analistes polítics, però nosaltres sempre hem dit que el que necessitem és un Govern estable i fort. El que volem és que es posin a treballar com més aviat millor perquè tenim inversions estrangeres en marxa que volen estabilitat i interlocució. Com més aviat millor s'acceleri el debat d'investidura, millor per a l'interès general de la Comunitat Valenciana.

És més estable i fort amb Vox dins?
Siguem sincers: Vox és un partit d'extrema com ho era Podemos. A nosaltres ens grinyolen els extrems, però això és el que han dit els ciutadans.

"Vox és un partit d'extrema com ho era Podemos. A nosaltres ens grinyolen els extrems, però això és el que han dit els ciutadans"

Entre el pacte PP-VOX i el Botànic, amb què està més còmoda la patronal valenciana?
La patronal està còmoda amb polítiques que incentivin el diàleg social i estic segur que aquest govern ho farà. Tenim l'exemple de Castella i Lleó, però els perfils de president són diferents. Carlos Mazón coneix el món empresarial i voldrà tenir una comunitat forta i per a això és fonamental el diàleg social amb empreses i sindicats. Crec que la política econòmica del Consell la marcarà el partit que ha guanyat.

Segons Pedro Sánchez, Espanya va com una moto; segons Alberto Núñez Feijóo, la moto està gripada. Ambdós no poden tenir raó...
Les dades són allà, anem bé. Tenim 21 milions de cotitzadors a la seguretat social, però un nivell d'atur exagerat perquè en aquest país som excessivament permissius quan es rebutgen diverses ofertes de treball. Hi ha sectors i empreses que no troben mà d'obra i el problema no és que l'hostaleria pagui poc, aquesta és la demagògia política. Al sector del transport, el qual conec, el conveni contempla salaris adequats per als conductors, pactats amb els sindicats, i no es troben conductors. Tots hem d'anar contra l'economia submergida perquè és un càncer d'aquesta societat. I no és l'evasió fiscal de les grans empreses o fortunes, aquí hi ha una economia submergida molt focalitzada en els petits.

Però falten tants treballadors com diuen els empresaris? Segons Eurostat, Espanya està a la cua en vacants, però els empresaris les compten per desenes de milers. Com s'explica aquesta discrepància?
Al meu sector tenim problemes per trobar conductors de camió. La prova és que cada vegada hi ha més estrangers. Pot ser, i és normal, que els espanyols hagin augmentat els seus requisits per acceptar un treball.

És un problema de salaris baixos o de falta de qualificació?
És un cúmul. Aquest país té un baix nivell de qualificació i d'anglès. Jo no soc llicenciat, soc en un nivell baix de qualificació acadèmica, però no professional. El salari mínim ha pujat i la realitat és que les empreses tenen problemes per contractar.

Als empresaris els convé que hi hagi cert excés d'oferta laboral per no pressionar a l'alça els salaris?
No ho crec. Hi ha empreses que inverteixen en formar a treballadors i la competència s'emporta aquest talent. La clau no és el salari.

Com a empresari, li va millor o pitjor que fa vuit anys?
Millor. I els meus treballadors cobren més, tenen un plus a part del conveni. És un sector especialitzat, però les empreses hem d'anar a això. I mai no he tingut cap problema laboral de vagues o protestes.

Estan aprofitant les empreses per guanyar-ne més?
No. És mentida. Segons un informe de Cepyme, el 48% de les empreses està en pèrdues. Les empreses que han guanyat més ho han fet perquè n'han facturat més. Jo n'he guanyat més en la meva empresa i als meus proveïdors els he pagat més i abans del que marca la llei.

L'FMI ha publicat recentment un informe en el qual assenyala que els beneficis empresarials han contribuït a augmentar la inflació el doble que els salaris. Les empreses en general han registrat dos anys de beneficis rècord, però els salaris no han crescut al ritme de la inflació, estem repartint de forma desigual el cost de la crisi?
Les empreses no han guanyat més, crec que s'ha repartit entre tots.

El deute de la Comunitat Valenciana ja equival al 50% del seu PIB i la reforma del Sistema de Finançament Autonòmic (SFA) continua pendent, fins quan aguanta la Comunitat Valenciana?
El deute està mutualitzat, si hi ha estudis que demostren que una part del deute de la Comunitat Valenciana és per la infrafinanciación, clarament cal condonar-la. El pròxim govern ha de condonar deute i el lògic és que fem un pacte nacional entre tots. Està clar que aquí ningú no voldrà perdre i per a això l'Estat ha d'aportar més i reduir la seva estructura. També cal recordar que la despesa de la Comunitat Valenciana en Educació, Sanitat o Serveis Socials era per sota de la mitjana i ara ja no. Això també és dèficit, hi ha una part de gestió. Ens considerem espanyols de tercera.

"El pròxim govern ha de condonar deute de les CC. AA. infrafinançades: Comunitat Valenciana, Múrcia, Andalusia, Balears i Madrid"

El problema del deute de les CC. AA. que haurà d'abordar el Govern és per a totes? Totes estan infrafinançades?
No. Comunitat Valenciana, Múrcia, Andalusia, les Balears i Madrid estan infrafinancidas. Catalunya juga a la política, no vol asseure's a la taula de negociació, però aquest problema s'hauria solucionat si s'hagués assegut a la mateixa taula que totes les CC. AA., però Catalunya vol tenir una taula bilateral. L'última vegada que va venir Pere Aragonés li ho vam dir i no es van asseure.

Vol dir que el problema del deute i el finançament autonòmic es podria haver resolt si Catalunya hagués acceptat un diàleg multilateral?
Per descomptat. Quan el 25% del PIB d'aquest país diu que no se senti amb la resta de CC. AA. ens està fotent tots.

Però si es condona el deute sense posar-ne zero el comptador amb la reforma del finançament autonòmic... Es resol el problema?
María Jesús Montero ha estat com Cristóbal Montoro, però crec que el PP sí que té una voluntat clara de canviar-lo si arriba a governar. El Govern no ha tingut voluntat política de reformar el finançament autonòmic, entre altres coses perquè Catalunya no volia entrar en el joc i la majoria en el Congrés ja no estava tan clara. No han estat capaços en dos anys i mig.

Creu que la reivindicació dels valencians sobre aquest tema ha estat massa tèbia per l'arribada dels fons extra per la covid?
Sí.

I els empresaris no tenen part de culpa en això?
Recordo que la patronal ha fet dues manifestacions a dos governs de diferent signe. Però sí, la Comunitat Valenciana s'ha relaxat i és responsabilitat de tots.

Salvador|Salvador Navarro 8
Salvador Navarro

Quant pesa realment la Comunitat Valenciana a Madrid?
Poc. No se la pren seriosament perquè no hi ha una estratègia de territori. No som degudament vertebrats encara. En termes empresarials hem guanyat, però en la pròxima legislatura hem de tenir una estratègia de territori per ser a Madrid.

Altres territoris han tingut una estratègia més agressiva davant de Madrid i els ha sortit objectivament millor, ha arribat el moment de canviar el to?
La meva experiència és que si vas a Madrid, treballes i presentes informes, Madrid ni ens estima ni ens odia; no hi som. L'estratègia de territori passa per que la Generalitat Valenciana faci una aposta econòmica per tenir una institució pròpia allà i que se'ns visualitzi a Madrid, on hi ha les institucions de l'Estat, perquè se'ns conegui. No ens ho creiem i no ens prenen seriosament.

"Madrid ni ens estima ni ens odia. No ens ho creiem i la Comunitat Valenciana no la prenen seriosament"

Si el Govern central no ha volgut aprovar l'ampliació del Port de València abans de les eleccions autonòmiques, per què creu la CEV que ho hauria de fer abans de les generals?
Ports de l'Estat ja ha aprovat l'ampliació i el que ha de fer el Govern és autoritzar al Port de València a la inversió. No ho ha fet perquè hi ha un bloqueig polític de Yolanda Díaz. I no ho farà. Però votarem en funció de les decisions que pren el Govern.

I què passaria si no s'amplia? Què significaria per a Espanya i la Comunitat Valenciana?
L'inversor (MSC) pot prendre una decisió dràstica i marxar a un altre port d'Europa. No se n'aniria a Sines o Barcelona, perquè no són la nostra competència, ho són els ports del nord d'Europa. Si jo com a inversor em veig qüestionat per una vicepresidenta del Govern i, a més, creix la mobilització de l'esquerra al carrer com ja estem veient, em sentiria legitimat per prendre decisions.