El 2023 es van retirar de la circulació 467.000 bitllets en euros falsos, es tracta d'un dels nivells històricament més baixos en comparació amb el total de bitllets en circulació. Segons el Banc Central Europeu (BCE), la probabilitat de rebre un bitllet fals és remota, ja que el seu número continua sent baix en comparació amb el nombre de bitllets en euros autèntics en circulació. L'any passat es van detectar setze bitllets falsos per cada milió de bitllets autèntics en circulació, una de les proporcions més baixes des de la introducció dels bitllets en euros.

Encara que la proporció és molt petita, el nombre de bitllets falsos va augmentar respecte a 2022, any en què el nivell de bitllets falsos va ser excepcionalment reduït després de la pandèmia de coronavirus (COVID-19). No obstant això, el nombre de falsificacions va continuar sent més baix que en els anys anteriors a la pandèmia. Els bitllets de 20 euros i 50 euros van continuar sent els més falsificats, representant ambdues denominacions més del 70% del total.

El 97,2% dels bitllets falsos es van detectar en països de la zona de l'euro, mentre que l'1,9% es van trobar en estats membres de la UE no pertanyents a la zona de l'euro i el 0,9%, en altres llocs del món.

La majoria d'aquests bitllets són fàcils de detectar a causa de les seves "males imitacions" dels elements de seguretat o a què en manquen, assegura el BCE. Les falsificacions no han de ser motiu de preocupació per als ciutadans, però si s'ha de romandre alerta, conclou.