Dapibus, la "biotransformadora" d'insectes en proteïnes
L'empresa catalana transforma residus d'aliments de baixa qualitat en proteïnes i greixos per als animals
- Sara Casas
- Barcelona. Dimecres, 19 de febrer de 2025. 05:30
- Actualitzat: Dimecres, 19 de febrer de 2025. 07:07
- Temps de lectura: 2 minuts

Rics en proteïnes i una alternativa saludable a la carn i el peix. Els insectes ja són un ingredient popular en països del sud-est asiàtic i, malgrat que la població europea encara és reticent a incorporar aquests animals com una alternativa a la seva alimentació, les mascotes estan més acostumades a consumir aquest tipus d'animals. Sota aquesta premissa va néixer Dapibus, una companyia catalana que té l'objectiu de reduir l'impacte mediambiental en la indústria alimentària i es dedica a transformar larves en fonts de proteïna que serveixen d'alimentació per a les mascotes.
L'empresa biotecnològica, amb seu a Abrera (Barcelona), se centra en l'obtenció de proteïnes destinades a l'alimentació animal, sobretot per a gossos i gats. A la llarga volen utilitzar aquestes proteïnes com a fertilitzant de camp i, més endavant, entrar al sector porcí i al de la pesca i l'aqüicultura.

Transformen residus en proteïnes
Com ho fan? El CEO i cofundador de la start-up, Alex Segura, explica que el procés de producció parteix de les larves anomenades Black Soldier Fly, que són les més "innovadores, sostenibles i eficients que existeixen", ja que els permeten transformar residus d'aliments de baixa qualitat en proteïnes i greixos per als animals.
Durant el procés de transformació, les larves són alimentades amb subproductes derivats de la indústria alimentària com les pells de les patates o les polpes d'algunes fruites i, després d'engreixar-les, s'obté una farina proteica i un tipus d'oli que serveixen com a aliment per a les mascotes. A més, d'algun temps ençà també estan utilitzant aquestes farines com a fertilitzants per al camp. "Utilitzem tecnologia capdavantera i comptem amb eines d'intel·ligència artificial, per la qual cosa tot el procés de transformació està pràcticament automatitzat", apunta Segura.
3.500 tones de farina
Des de Dapibus creen aquests productes a Abrera en una planta oberta recentment que compta amb 3.000 metres quadrats de superfície. Des del negoci esperen que estigui a ple rendiment a mitjans d'any i que arribi a fabricar fins a 3.500 tones de farina. "Actualment, tenim una desena de treballadors i la idea és duplicar la xifra quan la planta estigui a ple rendiment.
A la llarga, des de Dapibus esperen obrir-se a nous mercats com el sector porcí o el dels peixos, entre altres, sectors en els quals des de la companyia ja estan treballant i testejant. "No descartem arribar a aplicar aquest procés de transformació per al consum humà, però per al moment volem posar el focus en el sector animal, començant pel dels gossos i gats i tot el segment de les mascotes, que és en el que hem vist una alta demanda. Posteriorment, la idea és obrir-nos en altres àmbits com el porcí, que compta amb una elevada presència a Catalunya," acaba l'emprenedor.