On y Va s'expandeix. El grup de cafeteries d'especialitat de Barcelona ha obert la seva primera cafeteria a Andorra i suma ja una desena de locals entre Catalunya i el país veí. La companyia, nascuda fa nou anys a la capital catalana, va tancar el 2024 amb una facturació d'1,5 milions d'euros, el doble que el 2023. De mitjana, cada dia passen per les seves cafeteries més de 2.000 clients i des de la firma esperen servir més de 500.000 cafès al llarg d'aquest 2025.

Va ser el 2021 quan On y Va va decidir adquirir la seva primera torradora de cafè i, en l'actualitat, la companyia torra més de 2.000 quilograms de cafè mensuals i preveu assolir els 30.000 quilograms de cafè torrat el 2025. Més enllà de les seves cafeteries, On y Va també té un restaurant, ONYVA HOUSE, ubicat al districte de Sarrià, i ven la seva pròpia marca de cafè tant a l'engròs com en línia.

On y Va, una aventura sobre rodes

Sobre com va començar el negoci, Ferran Buxeda, fundador d'On y Va, explica que "va topar" amb el cafè d'especialitat per casualitat. A la pràctica de diferents esports d'alta intensitat, en especial el ciclisme, l'emprenedor "buscava moments de pausa i reflexió" i va començar a escriure un diari sempre acompanyat d'un cafè. Al quadern plasmava cada ruta, aventura o història que se li acudia i va ser en aquell moment quan va decidir crear la primera cafeteria On y Va l'any 2016 per reunir ciclistes, emprenedors, esportistes i altres "que volguessin viure la seva pròpia història al voltant d'un bon cafè d'especialitat".

Actualment, Barcelona es posiciona com la ciutat de referència en cafè d'especialitat, i Espanya ha experimentat un creixement del 2000% en els últims cinc anys, segons Daily Grind. Per Lluis Estebe, soci d'On y Va: "hi ha una gran oportunitat en aquest mercat, el cafè d'especialitat ha deixat de ser un producte per a uns quants; tothom valora un producte de més qualitat, més saludable i sostenible".