Les males collites disparen el preu de la xocolata un 17,9%
- ON ECONOMIA
- Madrid. Dilluns, 16 de setembre de 2024. 05:30
- Temps de lectura: 1 minut
La xocolata agafa el relleu a l'oli d'oliva i es converteix a l'aliment que més s'encareix el 2024, en concret un 17,9% segons l'índex de preus de consum (IPC), a causa del descens de la producció mundial a causa de factors climàtics i a l'aparició de plagues. Es tracta de la pitjor crisi d'aquest producte en quatre dècades. En comparació amb agost de 2023, el preu de la xocolata creix un 16,9% i en un sol mes (agost sobre juliol) es dispara un 3,4%.
El preu del cacau va trencar el mes de març passat els 10.000 dòlars, arribant a tocar a l'abril els 11.000 dòlars per tona davant de l'escassetat d'oferta als mercats per després moderar la seva cotització. Ara, els futurs als Estats Units mostren actualment una nova escalada del preu del cacau, que podria arribar a superar de nou els 10.000 dòlars per tona. Dotze mesos abans, el cacau cotitzava a uns 3.772 dòlars, la qual cosa suposa que l'últim any el seu preu s'ha multiplicat per més de dos i en dos anys, per més de tres.
460.000 tones
Les males collites a l'Àfrica occidental, principal regió productora del món, i el pobre augment de la recol·lecció, que ha provocat escassetat d'oferta, es troben darrere d'aquest fort repunt en els preus del cacau. L'Organització Internacional del Cacau (ICCO, per les seves sigles en anglès) ha advertit al seu últim butlletí d'agost que l'oferta mundial continua sent baixa per les condicions meteorològiques adverses, l'envelliment dels arbres, les plagues i les malalties que han afectat la producció a les principals zones productores. L'organisme preveu un dèficit de producció de 462.000 tones per a la campanya 2023/24
Aquesta crisi ja s'està traslladant als preus de la xocolata als supermercats, amb un repunt que des de començament d'any que gairebé s'apropa ja al 18%. En el cas del preu del cacau i la xocolata en pols, l'INE quantifica el seu increment acumulat fins a l'agost en un 6,8% i l'últim any (agost de 2024 sobre agost de 2023), en el 10,7%.
La xocolata és l'aliment que més han pujat de preu a Espanya des de començament d'any, al costat de les patates, que també s'han encarit a doble dígit entre gener i agost, en concret, un 12,1%.