S'acosta el dia de Reis, una de les jornades preferides pels nens i també pels pastissers. El Gremi de Pastisseria de Barcelona preveu que superaran el milió de tortells artesanals venuts a tot Catalunya per al 6 de gener, amb un lleuger creixement del 2% de les vendes. Segons destaca el gremi, aquest producte fet de forma artesanal porta fins a 8 hores de feina als obradors.

"El bon inici de la campanya de Nadal, amb creixements en vendes de torrons i panettones de pastisseria respecte a 2022, alimenta l’optimisme dels pastissers", argumenta el gremi. "La Diada de Reis encara és molt tradicional i varia poc d’un any a un altre. Tothom vol un tortell a taula, amb la seva fava i la seva figureta. L’únic dubte pot ser si triem un producte artesà amb ingredients de qualitat i acabat de coure o un d’industrial. Però el producte artesà s’està revaloritzant, hi ha un retorn a l’artesania, al producte de proximitat, i això també es nota en la pastisseria", explica Antoni Bellart, president del Gremi de Pastisseria de Barcelona.
 
El tortell més tradicional, el de massapà i fruita, encara és el més venut, però seguit molt de prop pel farcit de nata. A més, tal com passa amb la resta de postres tradicionals, la creativitat dels pastissers també arriba als tortells. Per això, creixen les opcions innovadores que, partint d’una massa de brioix amb massa mare, incorporen nous ingredients com el yuzu, el te matcha, el cacau o el caramel.

El tortell de Reis artesanal comporta entre 6 i 8 hores de feina i s’elabora i es cou només unes hores abans de menjar. Es fa amb una massa de brioix amb massa mare, amb ferment natural de farina i aigua, i es fermenta un mínim d’entre 3 i 4 hores. El resultat ha de ser un brioix d’alveolat irregular, suau, sucós i esponjós. El massapà de l’interior, si és artesà, serà humit i amb un lleu toc amarg procedent de les ametlles naturals i de qualitat amb les que s’elabora. La fruita de sobre és fruita real que es confita. En un tortell artesanal, tots els productes són frescos i no porta additius, mentre un d'industrial en porta de mitjana 11.