L'Associació Espanyola de FinTech i InsurTech (AEFI) ha publicat aquest divendres la sisena edició de l'informe FinTech Women Network, que analitza la situació de la dona al sector de les finances tecnològiques. L'organisme ha assenyalat que només una de cada deu dones és consellera delegada o fundadora de la seva companyia, si bé una majoria de dones ocupa un lloc de responsabilitat com a directiva (54%) o alta direcció (20%) en l'ecosistema.

L'associació ha xifrat en una nota de premsa que per al 43% dels enquestats -unes 200 empreses de la indústria financera- la regulació és la principal barrera que troben les dones per emprendre, en tant que el capital i la inversió (21%) i la falta de personal qualificat (14%) són altres elements que dificulten que les dones prenguin la iniciativa d'emprendre.

L'informe també conclou que a prop del 70% de les professionals considera que treballar al sector 'fintech' suposa igual justícia i paritat entre els empleats, encara que un 61% de les dones enquestades també ha apuntat que ha hagut d'esforçar-se més que un home per assolir un mateix lloc.

Només 1 de cada 4 homes percep la bretxa salarial en el seu entorn laboral

En aquest sentit, respecte a l'establiment de quotes per assegurar la presència de dones en diferents llocs, gairebé el 70% considera que aquestes posicions han de ser atorgades independentment del sexe i atendre la millor qualificació. La bretxa salarial per l'acompliment de les mateixes funcions n'ha afectat més de la meitat de les dones de la indústria financera en algun moment de la seva carrera, encara que només un de cada quatre homes ha percebut aquesta bretxa en el seu entorn laboral.

Amb tot, el 60% de les companyies considera que el sector és molt més conciliador que els sectors tradicionals, perquè la seva cultura "permet molta més flexibilitat per conciliar la vida professional amb la personal", davant un de cada quatre que el veu igual de conciliador que el tradicional. En aquest context, quatre de cada deu empreses de la indústria compten amb un pla de polítiques de conciliació i igualtat en l'empresa.

La directora de negoci d'AEFI, Leyre Cerdán, ha explicat que "encara que l'emprenedoria femenina creix discretament, en comparació amb dades d'anys anteriors, marcant el seu mínim històric en les dades recollides del 2020, el cert és que des de la crisi de la covid-19 els factors externs que influeixen en l'emprenedoria no han estat favorables". "Malgrat aquestes barreres regulatòries, financeres i personals que dificulten l'emprenedoria femenina, l'ecosistema fintech és un sector favorable al creixement personal i professional, amb mesures de conciliació per a tots els seus empleats," ha agregat.