Un dels grans reptes de la Unió Europea és la productivitat de les seves empreses i treballadors, que creix a un ritme molt per sota de com ho han fet els Estats Units. Encara que es tracta d'un repte a abordar a nivell macro per la UE, la productivitat està també en els detalls, en el dia a dia d'una empresa i en la forma com s'organitza i es motiva a un equip o s'aposta per la tecnologia.

"Un dels motius de la falta de productivitat a Europa és la mida de les empreses. Està demostrat que les empreses més grans són en general més productives que les petites i mitjanes. Créixer és important", reflexiona Oriol Aspachs, autor d'un informe publicat recentment que mostra l'estancament de la productivitat a la Unió Europea i com els millors índexs es concentren al nord d'Europa.

"Europa no té cap de les grans empreses tecnològiques del món", afegeix Aspachs, apuntant ja quin serà el primer dels consells perquè un directiu millori la productivitat.

Creixement i inversió

Créixer, si es fa d'una forma sostenible i sense disparar el deute, és una de les formes de millorar la productivitat, però només si aconsegueix sentit. Mitjançant la fusió, l'adquisició d'altres empreses menors o l'ampliació de capital, es poden emprendre millor els següents passos.

Invertir en I+D és una de les grans claus d'una major productivitat . Trobar una tecnologia que agiliti processos o bé un producte que aportació valor afegida pot semblar un tant arriscat i poc productiu a curt termini, però és la millor estratègia a llarg termini, encara que no totes les empreses els ho poden permetre.

Una inversió en Intel·ligència Artificial enfocada al sector de l'empresa, per exemple pot ajudar a millorar l'eficàcia dels processos, ja sigui fent-los més ràpids o més precisos. I una inversió en crear un producte únic que aportació una mica diferent del que ofereix la competència serà el que doni el diferencial.

La formació dins de l'empresa, oblidada per moltes, és una de les claus no només per augmentar la productivitat, sinó també per mantenir els treballadors motivats i que no abandonin l'empresa, que al seu torn és una manera de millorar la productivitat, per la qual cosa és una carta cap a la productivitat en dos sentits.

La nova FP Dual aprovada pel Govern i elegida per la Unió Europea per integrar la formació a les necessitats de l'empresa ha de ser una estratègia que camini cap a això. Amb ella o sense ella, invertir diners en què un treballador n'aprengui més sobre el seu ofici, ja sigui per especialitzar-lo o per fer-ho més versàtil, serà definitori perquè les tasques s'executin millor, encara que les seves hores invertides en un inici puguin restar productivitat a curt termini. Estem, de nou, davant d'una aposta que requereix inversió. "Tenir treballadors que coneguin les tècniques i tecnologies més avançades ajuda a millorar la productivitat", assenyala Aspachs.

Talent i Recursos Humans

Una bona recerca de talent és clau per millorar la productivitat i no perdre el temps amb perfils que no s'ajusten al que estem buscant. Davant d'un escenari de més vacants a bastants sectors, no és fàcil en el dia d'avui trobar amb el perfil ideal per a una empresa. Però més val passar una mica més de temps que apostar per algú inadequat, ja que els processos de relleu resten productivitat a l'empresa i no són agradables per a ningú. L'adequada selecció de talent comença en els Recursos Humans: escollir un equip format, amb experiència, que s'actualitzi i tingui aptituds o 'soft skills' ajudarà en algunes de les claus posteriors.

Una d'elles és la retribució i desenvolupament de talent: pagar bons sous és una mesura bastant eficaç per retenir al millor talent, encara que no l'únic. Més enllà de la formació, acompanyar els treballadors en la seva arribada i desenvolupament en l'empresa ajuda a conèixer millor les seves potencialitats i inquietuds, que en la mesura que estiguin connectades allargaran la seva vida en l'empresa. Les retribucions variables per objectius i "una bona cultura corporativa", aporta Aspachs, van ajudar que l'empresa creixi i millori la seva productivitat.

Una bona organització del treball i assignació de les tasques amb una cadena de valor senzilla va ajudar que cada treballador se centri en el seu treball i no perdre temps productiu en duplicar tasques o preguntar qui ho fa. Per a això existeixen cada vegada més empreses especialitzades, però de nou un bon equip de Recursos Humans sabrà millor quins són els softwares adequats per a cada tipus d'empreses i ajudarà els equips a organitzar-se en funció de les seves tasques.

El factor emocional

A la presa de decisions, i entrant ja en un terreny més emocional del directiu o líder, encara que les reaccions hagin de ser ràpides i segures en moments de crisi, el lideratge ha d'assumir una escolta activa cap al seu equip, que té contacte amb una realitat amb què potser el líder no bregui, igual que passa al revés. Un líder ha de ser segur i ferm en les seves decisions, però col·laboratiu en el procés cap a arribar fins a elles. Pablo Folgueiras, consultor en lideratge i mentor de CEOs a Lideraxis, recorda que "en els moments d'incertesa o petites crisis que trenquen la rutina, que poden ser del 20% sobre el total en una oficina i potser molt menys en una cadena industrial, les relacions interpersonals són la clau de la productivitat". Quan arriben les crisis, la comunicació és clau per trobar una ràpida solució.

Fomentar un bon ambient de treball és, en la retenció de talent i el desenvolupament professional, un element central per a un líder. De l'escolta activa, les bones maneres i una exigència racional i proporcionada dependrà el benestar d'un treballador que cada vegada més veu el treball com només una part més de la seva vida. "El bon ambient fomenta el compromís i, per tant, la productivitat. És necessari celebrar els èxits i els èxits i no només quedar-se amb el negatiu", apunta Juan José Jiménez, executive search & consultoria Head a Hays España.

S'endinsa en això Folgueiras, de Lideraxis, que creu que "la productivitat s'eleva mitjançant el millor reconeixement a les persones". "En un treball en equip, si existeix por de manifestar-se o traves que les persones s'expressin serà molt complicat millorar i és un mal habitual", expressa. Es tracta, defensa, de buscar "models de responsabilitat i no de culpabilitat".

És important, assenyala Jiménez, d'Hays, no confondre el bon ambient amb una distensió total que pot acabar sent contraproduent i avorrida. "Hem d'assignar funcions i projectes desafiadors als treballadors, amb tal que es mantinguin alerta i compromesos. En cas que compleixin, han de veure opcions de créixer dins de l'organització", reflexiona apuntant

Relacionat amb el bon ambient i amb la bona organització del treball està la d'oferir una flexibilitat d'horaris i lloc de treball i afavorir la conciliació, una altra de les claus per a Jiménez, d'Hays. "No només es tracta de donar l'opció del teletreball, sinó de demostrar la confiança en el treballador", afegeix Jiménez. Encara que el teletreball comporta alguns riscos per a ambdues parts i cada vegada més empreses sospites, els experts solen coincidir que un model híbrid consensuat i adaptat a les necessitats del treballador és la millor opció.

Finalment, treballar en ampliar l'agenda de contactes és també important per a la productivitat. Conversant amb les veus més influents del sector, es poden aconseguir idees per a qualsevol dels consells anteriors, fins i tot, qui sap, a l'hora d'emprendre una fusió entre dues empreses que ajudi ambdues a créixer.