Els ambients laborals són una causa rellevant per canviar de feina. Un 41% d'espanyols afirma haver deixat alguna vegada un treball per fugir d'un entorn laboral tòxic, percentatge que és del 8% superior al 32% de l'any passat, segons una de l'Informe Workmonitor de Randstad, que analitza tendències i demandes laborals a 35 països, amb 800 enquestes realitzades a Espanya. Un 31% va deixar el seu treball per falta d'opcions flexibles i un 28% de treballadors no creu que els seus caps confiïn en la productivitat quan estan a casa.

"Les dades demostren que els empleats busquen entorns laborals que fomentin la col·laboració, la inclusió i el suport mutu, factors clau per potenciar la productivitat," ha afirmat Oriol Mas, director general de Randstad Enterprise. "Les empreses que no s'adaptin a aquestes noves expectatives tindran dificultats per atreure i retenir talent", afegeix.

Les prioritats humanes, per sobre de les econòmiques, es traslladen també en el fet que més de la meitat d'espanyols estaria disposat a abandonar la seva feina si aquesta l'impedís de gaudir de la seva vida personal (un 53%), mentre que el 39,2% també ho faria si la seva necessitat de flexibilitat no fos atesa. Recentment, la sortida d'Holaluz de 80 treballadors, un terç de la plantilla, per l'eliminació del teletreball, dona mostra de la importància creixent de la flexibilitat i la conciliació.

Per primera vegada des que es realitza l'estudi, l'equilibri entre vida personal i laboral és més important que el salari com a principal motivació laboral, amb un 83% dels enquestats davant el 82% que consideren el sou més rellevant. Això sí, el 61% dels treballadors espanyols no acceptaria una reducció de salari per un treball que fos compatible amb la seva vida social. El 39% sí que estaria disposat.

El sentiment de comunitat és també crucial, fins al punt que el 87% considera que rendeix millor quan té bona connexió amb els seus companys de feina, mentre que un 86% el considera essencial per a la seva salut mental i benestar.

La projecció de carrera és també decisiva a l'hora d'escollir un treball i un 45% de treballadors espanyols estaria disposat a renunciar si no té oportunitats de desenvolupament professional de cara al futur. És un 13% més que el 33% de l'any passat. L'Intel·ligència Artificial (23%), la formació tecnològica i IT (11%) i les habilitats de lideratge (7%) són les més demanades pels treballadors, encara que un 36% d'ells assegura no rebre la formació necessària en la seva empresa.

La relació amb els directius i líders de les empreses és en general satisfactòria a Espanya: un 76% confia que els seus líders els permeten treballar de manera independent i un 68% percep confiança per treballar des de casa. El 53% de treballadors afirma tenir una relació sòlida amb el seu superior i el 61% percep que el seu gerent es preocupa pel seu creixement. Un 40,6% dels treballadors seria capaç d'abandonar el seu treball si no sent prou recolzat per progressar.