Pràcticament, la meitat de les empreses (un 46,58%) recorre a l’ús d’hores extra per fer front als pics eventuals de feina i només el 25,1% contracta a nous treballadors, sigui de manera directa o amb terceres persones, segons el III Baròmetre Adecco Outsourcing sobre la productivitat i eficiència d’Adecco. En relació amb l’any anterior, el nombre d’hores extra ha augmentat 3,42 punts percentuals i la contractació ha disminuït en 5,55 punts percentuals.
Pel que fa als sectors, la distribució (56,9%), l'hostaleria (55,7%) i l’alimentació (52,66%) són els que més recorren a l’ús d’hores extra. Per contra, administració (38,83%), químic i salut (29,6%) i IT i audiovisual (28,93%) són els sectors que més recorren al personal intern d’altres àrees.
L’informe també destaca que 6 de cada 10 enquestats, un 58,73%, afirma que la seva empresa substitueix la manca de treballadors, la qual cosa suposa una caiguda de 0,76 punts percentuals respecte a 2023. D’aquest percentatge, el 23% indica que ho fa sempre (en grau més alt això ho assenyalen els treballadors d’empreses d’entre 50 i 249 empleats) i els que pertanyen al sector de l’alimentació i el 35,76% restant apunta que només ho fa en absències superiors a 15 dies, especialment aquells que treballen en negocis de més de 50 treballadors. El 41% restant indica que la seva empresa no substitueix als treballadors o que només ho fa en casos excepcionals, percentatge que augmenta 0,76 punts en comparació amb l’any anterior.
Rotació de personal
Pel que fa a la rotació, la majoria d’enquestats assegura que treballa en una empresa amb rotació baixa i, per sectors, les companyies de l’àmbit industrial són les que tenen una rotació menor (entre l’1% i el 10%). Per contra, administració, alimentació i transports representen la rotació més elevada (entre el 20% i el 30%). Amb relació a l'organització, els enquestats puntuen amb una mitjana de 6,1 sobre 10 la capacitat d’adaptació de l’estructura interna de la seva empresa de forma “ràpida i flexible” a les necessitats de negoci, en comparació amb la mitjana de l’any passat (6,5).
Respecte a la productivitat de la feina en remot, més de la meitat (un 54%) dels enquestats assegura que la productivitat de la feina en remot depèn (molt o bastant) del tipus d’ocupació que duu a terme, la qual cosa suposa 1,35 punts percentuals menys respecte a l’enquesta de l’any anterior. Així mateix, més de la meitat indica que les ocupacions més idònies pel teletreball tenen el mateix nivell de productivitat quan es fan en remot o en presencial (52,73%).
Per altra banda, l'anàlisi d'Adecco destaca que aquest any disminueix 2,21 punts percentuals el percentatge d'empreses que tenen filials o matrius en altres països (un 30,21%). D'aquests, el 22,17% considera que la productivitat i l'eficiència de les seves filials o matrius en altres països és major, el 59,77% considera que és igual i el 18,06% que és menor.