Un 53% de les empreses afirmen que existeix discriminació per edat a l’hora de contractar sèniors, segons l’enquesta El talent té edat? 2024, feta per la Fundació Pimec, que enguany ha preguntat a 376 empreses diferents de Barcelona, Lleida i Girona i, com a novetat, aquest 2024 ha introduït a la dona sènior en l'anàlisi. L’estudi detalla que els dos principals motius són, segons el 35% de les companyies participants, perquè es prefereix optar per perfils més joves en “percebre’ls més modelables”, i en un 27% pels sous elevats.

L’anàlisi remarca que segueix sent difícil incorporar persones majors de 55 anys a les empreses, motiu percebut enguany per un 25% de les companyies, respecte al 36% de l'any passat. Per fer front a aquest problema, la iniciativa de la Fundació Pimec preveu algunes mesures proposades pels empresaris, com ara el contracte especial per a majors de 45 amb bonificacions creixents (del 86% al 97%). En aquest sentit, l'enquesta també destaca que es potenciï la comptabilització de la jubilació i el treball i la importància de “fomentar i facilitar” altres modalitats de col·laboració amb aquest col·lectiu. 

"Totes les empreses busquen talent"

El president de la Fundació Pimec, Josep González, apunta que “les empreses tinguin com a alternativa contactar amb gent sènior” i recorda que alguns negocis que han contractat aquest perfil “estan entusiasmades”. Precisament, González subratlla que un 97% “valora molt positivament el coneixement i experiència” que aporten. A més, el 86% està d'acord en el fet que una plantilla sènior comporta "estabilitat i menys rotació de personal" i un 81% assegura que el perfil sènior és sinònim de "major compromís i responsabilitat a l'empresa". A més, la contractació de perfils sèniors es realitza a tots els nivells de l'organització, però destaca, especialment, per càrrecs directius. Davant d'aquests fets, González ha constatat que "totes les empreses busquen talent i és necessari que pensis en els sèniors per cobrir les seves demandes de perfils". 

Les dones majors de 55 anys, les més perjudicades a l'hora de buscar feina

D’altra banda, l’enquesta mostra les dificultats per trobar feina de les dones majors de 55 anys, que estan "més perjudicades" que els homes. El nombre d'empreses que no contractarien treballadores d'aquesta edat se situa per sota del 25%.   Paral·lelament, el president de la Fundació Pimec valora que “el factor digital s’està escurçant entre el jovent i la gent gran” i recalca que tots els empleats “cada vegada estan més preparats”. González preveu que “les diferències” continuïn rebaixant-se en les futures entregues d’aquesta iniciativa. 

En aquesta tercera edició de l’enquesta hi han participat 376 empreses, gairebé la meitat de les quals, 164 (44%), amb plantilles d'entre 10 a 49 treballadors. Per sectors, predomina la indústria amb 120 (32%), i altres serveis a les empreses 116 (31%). De la demarcació de Barcelona, sense comptar la capital, són el 41% d'empreses (155), i de la capital catalana el 17% (64). A l'enquesta s'instava a les companyies a fer propostes concretes per potenciar l'ocupació sènior i, entre les més habituals, destaquen la creació d'un nou contracte especial per a persones majors de 45 anys, a banda de fomentar col·laboracions amb els perfils sèniors com el "interim management".