La calor extrema en jornades de treball és una preocupació tan seriosa que el Govern ha prohibit els treballs a l'aire lliure durant pics de temperatura per evitar cops de calor que afectin la salut dels treballadors. Si es compleix la llei i tenint en compte que som al mig de la primera onada de calor de l'estiu amb màximes que assoleixen els 40 graus, milers de treballadors pararan la seva activitat aquests dies en els horaris de pic de calor en sectors com la construcció, l'agricultura o fins i tot en la restauració, que pot veure com les temperatures es disparen a les cuines.

La calor excessiva al treball no només porta seriosos riscos per a la salut, sinó que redueix fins i tot en un 50% la productivitat de l'empleat. L'estrès tèrmic pot conduir la hipertemia i, en els casos més severs, fins i tot conduir a la mort, que l'any passat es va atribuir a causes relacionades amb la calor en 4.700 casos. Intersafe, unitat especialitzada en seguretat laboral de Lyreco, ha elaborat una guia amb cinc consells que poden ajudar a suportar millor aquestes situacions.

El primer consell ineludible, que tan comú és que se'ns oblidi, és la hidratació. Apunten des d'Intersafe que és important "beure aigua regularment, abans de tenir set", ja que la set és un senyal que ens avisa que necessitem ingerir líquid i avançar-se a això és saludable. És recomanable evitar les begudes ensucrades i també incorporar aliments que tenen aigua naturalment, com la fruita.

La roba també és important al treball i de camí. Perquè la calor afecti menys, vestir roba lleugera i transpirable, amb colors clars, tons càlids i vívids que reflecteixen la llum i no atreuen tant a la calor. És preferible evitar fibres sintètiques com el niló, els acrílics o la pell sintètica, pesats i poc transpirables, mentre que el cotó, que és còmode, transpirable i lleuger, o la seda, encara que pot dibuixar setges de suor és absorbent i eixuga ràpid, són ideals. També ho són el lli, transpirable i sec, o el tencel, una fibra sintètica que, com els altres materials citats, facilita l'evaporació de la suor.

Protegir-se del sol és el tercer punt a tenir en compte, no només en utilitzar protector solar i renovar l'aplicació almenys cada dues hores, en els casos que es treballi a l'aire lliure, és clar. També s'aconsella cobrir-se el cap amb una gorra, barret o mocador i protegir-se els ulls amb ulleres de sol homologades per a la protecció.

En els treballs|feines físics, com en el sector agrícola o la construcció, se centra un quart consell basat a planificar les tasques evitant les hores de màxima calor, entre les 12 i les 16 hores. Aquesta recomanació es converteix en imperatiu legal després del decret del Govern que prohibeix treballar a l'aire lliure a altes temperatures.

En cinquè lloc, amb una onada de calor com la que estem vivint és essencial realitzar pauses amb més freqüència i aprofitar-les per refrescar-se, beure líquid i recuperar energia. És important, apunten els experts, tenir habilitada una zona d'ombra per a descans en els treballs a l'aire lliure.

L'Organització de Consumidors i Usuaris, OCU, té alguns altres consells en la guia que va elaborar el mes passat que poden ser útils en alguns ambients de feina. Una d'elles és la d'evitar àpats copiosos i prioritzar les sopes fredes i la fruita, així com evitar les begudes alcohòliques que afavoreixen la hidratació.

En setè lloc, si el teu treball implica desplaçaments amb automòbil, és important encendre l'aire condicionat o baixar les finestretes en cas que no existeixi climatització. Quant als aires condicionats, també a les oficines, és important que hi hagi un treball de manteniment que garanteixi el bon estat dels aparells.

Finalment, un vuitè consell molt útil sobretot per als qui treballen des de casa i no compten amb aire condicionat, és baixar les persianes quan el sol doni de ple i fer servir ventiladors, recordant també deixar menjar i els medicaments en llocs frescos i secs.