Després d'un estiu, com de costum, marcat per la gran contractació de personal en sector serveis i hostaleria pel boom turístic, la tornada a l'escola del mercat laboral obre portes a la contractació per part d'altres sectors, encara que l'economia de serveis continua sent crucial per a Espanya i Catalunya. El sector financer i immobiliari, amb un 29% de les empreses que preveuen augmentar els seus equips d'aquí al desembre, és el que milloris perspectives té, segons l'últim Estudi de projecció d'ocupació de feina de Manpower Group de cara al quart trimestre de l'any. Són 17 punts més que el trimestre passat, en el qual entra un agost menys mogut per a aquest sector.
En segon lloc, al sector de béns de serveis de consum, un 24% d'empreses estan disposades a ampliar equips, xifra idèntica al d'Energia i subministraments, que viu temps molt canviants davant del desenvolupament de les energies renovables i millores de la xarxa.
La indústria, amb un 22%, i el sector tecnològic, amb un 21% de les empreses disposades a contractar, completen el top cinc de sectors que espera tenir més vacants, mentre que una barreja d'altres sectors els segueix amb un 17%, per davant del transport i la logística, un 8% en salut i farmàcia i tanca la classificació en negatiu, amb un 4% que creu que retallarà personal, la publicitat i la comunicació.
Independentment del sector, un 33% d'empreses preveuen augmentar els seus equips, mentre que un 15% esperen reduir-los i un 48% els mantindran com estan i un 4% no ho sap. Això dona com a resultat un 20% d'expectatives netes de contractació per a Espanya, la qual cosa suposa cinc punts més que el trimestre, sempre segons l'esmentat informe de Manpower. D'acord amb l'estudi, així doncs, el clima de contractació ha millorat respecte al trimestre estival.
Per regions, Llevant (Comunitat Valenciana i Regió de Múrcia) són les més optimistes amb un 26%, 15 punts per sobre del trimestre anterior en què van ser les més pessimistes, mentre que Catalunya i les Balears se situen en un 22% d'expectatives de contractació, també amb 9 punts més que el passat trimestre.
Les regions més pessimistes les trobem en el Centre, Nord i Nord-oest del país, amb un 18, un 15 i un 13% d'expectatives de contractació respectivament.
Són les empreses grans les que estiren gran part de l'optimisme. Les empreses amb entre 250 i 999 empleats són les més optimistes, amb un 26%, i els segueixen les de més de 1.000 treballadors, un 26% d'elles espera contractar. Menys optimistes són les companyies amb entre 50 i 249 treballadors, amb un 21% d'elles esperant contractar, mentre que de les d'entre 10 i 49 empleats tan sols un 17% espera ampliar equip. Només un 4% de les microempreses de menys de 10 empleats esperen contractar.
L'estudi s'ha fet a tot el món i mostra un optimisme encara més gran que el d'Espanya, amb un 41% de mitjana mundial d'empreses que preveuen augmentar equips (8 punts més que Espanya) i un 16% que preveuen reduir, un punt més que Espanya. Un 39% mantindran el mateix nombre d'empleats, 5 punts menys que en el cas espanyol. Això dona com a resultat un 25% d'expectatives netes de contractació, cinc punts més que a Espanya.
L'Índia és el mercat més optimista, amb un 37% d'expectatives mitjanes de contractació, mentre que l'Argentina és el més pessimista amb només un 4% d'empreses que preveuen ampliar equips.
El sector tecnològic lidera al món per sobre del financer i del de Salut i farmàcia. Els països que més han millorat respecte al trimestre passat són Romania i Singapur, amb un 9%, i respecte a l'any passat Hongria, amb un 5% més d'expectatives de contractació, ha viscut la millor evolució.
L'enquesta s'ha realitzat a 40.340 empreses de 42 països diferents i es basa en les previsions dels seus directius.