L’any 2023 es van notificar 581 malalties relacionades amb el treball (177 diagnosticades en homes i 404 en dones) a la ciutat de Barcelona. En ambdós sexes el 84% van ser trastorns mentals, principalment ansiosos i depressius. Amb aquestes xifres a la mà, l'Ajuntament de Barcelona ha creat una Xarxa d’Empreses, organitzacions i professionals per a la Salut Mental a la Feina (XESMEF) de la mà de la patronal i les organitzacions sindicals.
La iniciativa persegueix fer un acompanyament a les empreses i professionals que treballen per la salut mental des de la prevenció a les empreses privades de la ciutat, per mitjà d'informar, formar i acompanyar-los, així com capacitar els professionals per afrontar aquestes situacions laborals. De fet, les estadístiques també mostren que la manca de suport dels superiors [directius i càrrecs] és el factor laboral més freqüentment implicat (78% dels casos en homes i el 81% en dones) i també augmenta en els homes, sent el factor de risc psicosocial més prevalent. Aquesta tendència ascendent dels trastorns de salut mental s’ha mantingut en el primer semestre de 2024.
Les empreses que participin en aquesta xarxa municipal rebran informacions i recursos sobre salut mental a la feina, accediran a continguts formatius sobre aquest àmbit, coneixeran bones pràctiques de salut mental a la feina i participaran en jornades periòdiques de posada en comú. La regidora de Salut, Persones amb Discapacitat i Estratègia contra la Soledat, Marta Villanueva, ha destacat que la salut mental a la feina és un dels eixos de treball del govern municipal.
L'Ajuntament de Barcelona ha impulsat aquest projecte perquè els trastorns de salut mental, majoritàriament de tipus ansiós-depressiu, han estat sempre els més freqüents notificats pels CAP a la Unitat de Salut Laboral (USL), de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB). Quan es reben les informacions des del CAP, s’estudien els casos, s’emeten conclusions i es proposen recomanacions per a totes les persones implicades, especialment per al servei de prevenció de riscos laborals de l’empresa. D’aquesta manera, a més de modificar les condicions de treball de la persona que té el problema de salut, es pot evitar l’aparició de nous casos entre els companys i companyes.
Des de l'àrea de Salut de l'ajuntament, es destaca que l'entorn de suport en l’àmbit laboral és crucial a l'hora de prevenir situacions de malestar emocional a la feina. Les persones treballadores necessiten saber que els o les superiors els fan costat, fins i tot quan les coses van malament o davant de noves pressions.
En aquest sentit, algunes de les recomanacions per les persones responsables dels equips adreçades a millorar el seu suport són:
- Parlar regularment amb cadascuna de les persones de la unitat per identificar problemes.
- Preguntar la manera com agradaria a l’equip rebre bon suport de superiors i col·legues.
- Organitzar reunions d’equip per discutir les pressions sobre la unitat.
- Fer sentir a la plantilla que la seva contribució a la feina és valorada.
- Treballar amb l’equip per assegurar que no es produeixen conductes d’assetjament.
- Acordar i implantar sistemes confidencials de notificació de conductes inacceptables, difondre’ls i assegurar que la direcció hi dona suport.