Existeix un fervent debat, moltes vegades intergeneracional, sobre la importància de tenir una carrera per aconseguir un treball ben pagat o, en el millor dels casos, fer-se ric. La veritat és que totes les estadístiques existents demostren que tenir una bona formació és el millor camí cap a un salari més alt, però també existeixen diferències entre sectors i nivells de formació. Què succeeix quan apuntem cap als més rics del món? Què han estudiat? Quin paper han tingut els seus estudis en què siguin els més rics del món?
La fortuna major fortuna del món, segons la llista que Bloomberg actualitza a temps real, és Jeff Bezos, de 59 anys, fundador i màxim accionista d'Amazon, amb 200.000 milions d'euros de patrimoni. Bezos va desbancar ahir mateix Elon Musk, que ostentava el primer lloc. Abans de tenir la idea de muntar una llibreria on-line el 1994 que s'acabaria convertint en el portal més gran de venda on-line del món, Bezos va treballar com a vicepresident de D.E. Shaw & Co, una firma de gestió d'inversions de Wall Street.
Nascut a Albuquerque i llicenciat en Ciències de la Computació i Enginyeria Elèctrica a la Universitat de Princeton, és més que probable que a Bezos els seus estudis li servissin per fer carrera, o almenys ho van fer per obrir-se camí amb la seva primera feina en una companyia de fibra òptica. Criat entre Houston i Miami en una família humil, el pare de Bezos mai no es va fer càrrec d'ell i, de fet, va assumir el cognom del seu pare adoptiu, cubà, que es va casar amb la seva mare. Des de petit, Bezos es divertia inventant, armant i desarmant artefactes.
En segona posició entre els més rics del món, després de perdre una posició en passar dels 232.000 als 198.000 milions de patrimoni, es troba Elon Musk, fundador de Tesla i propietari de la xarxa social X, conegut pel seu extravagant caràcter, la seva apologia de l'addicció al treball o els seus flirtejos amb l'extrema dreta a les xarxes socials. Amb Tesla va crear un cotxe elèctric potent i de gran mida i amb Space X envia coets a la lluna amb sorts dispars. El nord-americà va circular de jove per diverses universitats entre la de Pretòria, a Sud-àfrica, la de Kingston, Ontario, al Canadà, i finalment a la de Pennsilvània, als Estats Units, on va culminar les carreres de física i economia, que sens dubte van contribuir a la seva visió emprenedora i també tecnològica.
El primer europeu i els que no van acabar
La tercera fortuna del món i primera europea és la del francès Bernard Arnault, de 71 anys, president i director general del grup de marques de luxe LVMH, amb Louis Vuitton com a marca més coneguda. Abans d'aconseguir la seva fortuna de 197.000 milions de dòlars, aquest fill d'un propietari industrial d'una empresa d'obres públiques es va iniciar en els negocis amb el seu pare, que va assessorar des de molt jove per reorientar l'empresa. L'any 1971, es va llicenciar en enginyeria civil i matemàtiques a l'Escola Politècnica francesa.
Amb una fortuna de 179.000 milions de dòlars, Mark Zuckerberg, fundador de Facebook, avui grup Meta que també compte amb Whatsapp i Instagram, va estudiar també Ciències de la Computació a Harvard, on de fet va crear un sistema de puntuacions pel seu aspecte físic a estudiants que obriria el camí a Facebook, amb què després es faria milionari.
El fundador de Microsoft, Bill Gates, és el cinquè home més ric del món amb 150.000 milions de dòlars de fortuna i mai no va acabar els seus estudis universitaris de Dret a Harvard, que va abandonar precisament (i amb bon ull) per a fudnar Microsoft.
Tampoc no els va acabar el primer espanyol entre els més rics del món, Amancio Ortega, en el número 16 amb 89.000 milions de dòlars. De fet, Amancio Ortega va deixar l'escola als 14 anys per treballar en una botiga de teles a A Coruña.
La primera dona de la llista Forbes, l'hereva de L'Oreal, Françoise Bettencourt Meyers (posició número 15), amb 97.100 milions de dòlars, va estudiar relacions internacionals judeocristianes en una elitista escola catòlica, la Marymount International School de París.