La presència femenina en alta direcció creix un 1,3% aquest any respecte a xifres de l’any 2024, però la bretxa salarial entre homes i dones en nivells directius ha empitjorat aquest darrer any, trencant la tendència de set anys consecutius de disminucions. Aquesta és la principal conclusió de la 19a edició de l’estudi Bretxa salarial i presència de la dona en posicions directives 2025, elaborat per ICSA Grup en col·laboració amb EADA Business School, que ha recopilat més de 80.000 dades salarials.

Diferència salarial

Així, l’informe detalla que, actualment, la retribució mitjana d’un directiu és de 95.541 euros bruts anuals, mentre que la mateixa posició en el cas de les dones és de 84.647 euros bruts anuals, una diferència del 12,9% entre ambdós sexes. “Aquesta dada mostra un canvi de tendència, ja que des de l’any 2017 la bretxa havia disminuït”, ha lamentat Indry Canchila, directora de l’àrea de consultora d’ICSA grup, qui ha agregat que, tot i els avenços en la presència femenina en posicions de lideratge, “persisteixen barreres en sectors històricament masculinitzats i en l’alta direcció en general”.

En aquest sentit, la diferència salarial en càrrecs intermedis és d’un 11,6%, amb els homes cobrant, de mitjana, 43.702 euros bruts anuals, mentre que el salari brut anual no arriba als 40.000 euros bruts anuals i es queda en 39.159 euros. Finalment, en el cas dels treballadors, un home guanya de mitjana 30.985 euros bruts anuals, mentre que la dona cobra un 9,7% menys.

Menys d'un 10% de les dones aconsegueixen escalar fins a posicions de direcció general

Pel que fa a la presència de dones per tipologies de direcció, l’estudi revela que només un 9,2% de les dones a Espanya aconsegueixen escalar fins a posicions de direcció general. Per contra, en ares específiques, la presència femenina és major. És el cas de la direcció de comunicació, on les dones ocupen el 40,9% dels càrrecs, seguida de la direcció de recursos humans (34,6%) i la direcció de màrqueting (32,5%). En contrast, posicions directives tradicionalment masculines, com la direcció de producció (5,8%) i la direcció TIC (5,1%), segueixen presentant una marcada disparitat de gènere.

Quant als sectors amb major presència femenina, el sector serveis encapçala la llista amb un 17,7%, seguida de sanitat i serveis assistencials amb un 16,81%. “Una bretxa salarial del 12,9% i una presència de dones del 16,9% en posicions de direcció demostren una evolució poc consolidada en el sistema laboral espanyol en relació amb la igualtat salarial”, ha incidit Canchilla, per afegir que "el desafiament existeix i el canvi ha de venir acompanyar d'altres estratègies retributives que equiparin ràpidament el sistema, amb un redisseny dels llocs de treball i un fre a la contínua masculinització de l'empresa. Hem d'orientar-nos cap a un sistema intel·ligent que impacti tant en el teixit empresarial com en la consciència dels individus perquè es gesti un canvi real i sostenible en el temps".