Estudiar durant setmanes senceres, fer colzes durant la recta final, molts nervis i, finalment, la selectivitat. Les proves d'accés a la universitat són uns exàmens que realitzen els estudiants que desitgen accedir a la universitat o a cicles formatius d'Espanya. Grau universitari o cicle formatiu? Quina carrera triar? Tindrà sortides? Em guanyaré bé la vida? Aquestes són algunes de les moltes preguntes que es fan els estudiants a l'hora de seleccionar el seu grau universitari. Conèixer l'ocupabilitat que en pugui tenir una titulació o l'altra és una bona ajuda a l'hora de prendre aquesta decisió.
Infoempleo i LHH Recruitment Solutions, consultora de selecció del talent qualificat, executive i directiu del Grup Adecco, han publicat l'Informe Infoempleo Adecco 2022: Oferta i demanda d'ocupació a Espanya per mostrar quines són les carreres més reclamades i la seva ocupabilitat al país.
Els estudis universitaris, el nivell formatiu més requerit per les empreses
Aquest últim any, els estudis universitaris han continuat recuperant part del terreny perdut des del pandèmic 2020, augmentant la seva presència en les ofertes en 0,89 punts, fins a assolir el 37,30% de l'ocupació publicada. Això els converteix en el nivell formatiu més requerit per les empreses.
Les carreres de Ciències de la Salut (40,28%) continuen per segon any consecutiu encapçalant la demanda. Però una vegada passada la crisi sanitària, la seva presència en els requisits formatius de les ofertes d'ocupació s'ha frenat. Les carreres de Ciències Socials i Jurídiques (37,06%), per la seva part, es mantenen en el segon lloc, i augmenten més de vuit punts la seva presència en els requisits de les ofertes respecte a 2021. Mentre que les titulacions de l'àrea d'Enginyeria i Arquitectura, presents en un 20,62% de les ofertes, es mantenen en valors similars.
Per primera vegada des que es realitza aquest estudi, la demanda de titulats en la branca d'Art i Humanitats (1,07%) supera la de titulats en carreres de la branca de Ciències (0,98%), que ha reduït el seu pes en 1,28 punts i se situa a l'últim lloc.
Carreres més demandades a Espanya
Observant carreres concretes, es veu que l'evolució de la crisi sanitària ha continuat condicionant pràcticament per complet la demanda de titulacions per part de les empreses durant l'any passat. Així, per primera vegada des que es fa aquesta anàlisi, Infermeria encapçala la llista de titulacions més demandades a Espanya durant 2022, rebent el 10,78% del total d'ofertes per a universitaris, després d'avançar una posició en el rànquing. Però ha reduït 1,64 punts percentuals la seva presència en les ofertes. Per la seva part, Medicina i Biomedicina, que l'any passat encapçalava la demanda a Espanya, ara ocupa el segon lloc amb un 10,52% de l'oferta i ha perdut 2,8 punts a l'últim exercici.
En tercer lloc, ascendeixen els graus d'Educació i Pedagogia (9,80% de les ofertes). Durant l'últim any han experimentat el creixement més gran dins del rànquing, de 7,85 punts percentuals, desbancant Administració i direcció d'empreses (ADE), que continua descendint de les titulacions més demandades, encara que es manté estable a la seva aportació a l'oferta, amb un 5,26%. Entre les cinc titulacions amb més sortides laborals es troba també el doble grau en Administració d'empreses i Dret, amb un 4,92% (cedeix una posició i gairebé 3 dècimes).
Per darrere d'elles apareixen les titulacions d'Enginyeria Informàtica, amb un 3,76% de les ofertes (manté la seva plaça i guanya 0,36 punts), Psicologia i Psicopedagogia, Enginyeria Industrial, Fisioteràpia i Enginyeria de Telecomunicacions.
Titulacions universitàries per CCAA
Respecte a les titulacions universitàries per comunitats autònomes, s'observen diferències. La major part de les ofertes d'ocupació que exigeixen aquest tipus de formació es donen, un any més, a la Comunitat de Madrid (19,85%). Després d'ella segueix per segon any consecutiu Andalusia, que, encara que perd mig punt percentual, continua concentrant el 13,81% de les ofertes per a universitaris/as. Tercera segueix Catalunya, que va ser desplaçada per Andalusia fa dos anys. La CA aglutina el 12,84% de les ofertes i recupera 4 dècimes l'últim any.