Els treballadors tenen dret al que s'ha anomenat com a "desconnexió digital"; és a dir, no atendre en les hores de descans els correus electrònics, els grups de xats o qualsevol altre sistema virtual de comunicació amb l'empresa. Però el dret a la desconnexió digital té una limitació: el "plus de disponibilitat", uns diners extres que paga l'empresa per estar pendent de temes laborals fora de l'horari laboral. Així ho ha establert el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) que ha rebutjat que els treballadors de l'empresa de serveis digitals CBM s'acullin al dret a la desconnexió digital si cobren plus de disponibilitat. En una sentència datada el mes de juliol passat, a què ha tingut accés EFE, la sala social rebutja el recurs del sindicat CSIF (amb una forta presència en l'ocupació pública) contra una sentència del jutjat social número 5 de Madrid d'octubre de 2022.
CBM, que compta amb 16 centres de treball a tot Espanya amb un total de 295 treballadors, subministrava a Telemadrid serveis d'enregistraments i directes, amb torns de 8 o 10 hores diàries i nocturns des de les 0.00 a les 06.00. Tanmateix, tots els treballadors cobren plus de disponibilitat a l'empara de l'article 22 del conveni col·lectiu, i entre el 4 d'abril i el 8 d'octubre de 2022 es van realitzar 6.627 serveis a conseqüència del contracte amb RTVM. Els esmentats serveis van necessitar alterar els horaris de 59 serveis, almenys amb 12 hores d'antelació, canvis que es van realitzar contactant amb els treballadors a través del telèfon d'empresa o correu electrònic corporatiu, i si no contestaven se'ls deia al telèfon personal.
Preavís de 12 hores
En alguns casos el requisit es va fer sense respectar el termini de 12 hores, reconeix la sala, si bé "consta provat que aquesta situació s'ha produït en un període de sis mesos en 59 ocasions de 6.627, és a dir, un 0,89% dels avisos", la qual cosa prova que es va tractar de casos excepcionals. El plus de disponibilitat, explica el TSJM, "amb caràcter de complement salarial no consolidable, retribueix l'acceptació expressa per part del treballador de realitzar la jornada indicada en el paràgraf anterior, així com d'incorporar-se al seu lloc de treball o romandre en ell fora d'aquella jornada, quan les necessitats del servei així ho requereixin".
Amb aquest complement s'entén que queden retribuïts "tant el fet en si de la disponibilitat com la dedicació més gran i jornada de treball, sense dret a una altra percepció", per una quantia igual al 25% del salari base. Per això, el TSJM assumeix el criteri de la sentència de primera instància que assenyalava que "si l'empresa està facultada a poder cridar als treballadors per dur a terme canvis de jornada les dotze hores prèvies a haver de realitzar un servei, això implica que a vegades haurà de fer-ho en els temps de descans i si el treballador cobra disponibilitat haurà d'estar disponible".
Des dels sindicats adverteixen que, en molt cas, els treballadors desconeixen quan són contractats que en el salari brut que se'ls està oferint s'inclou aquest plus, encara que sol incloure's en la nòmina. En el recent acord salarial, AENC, firmat per patronal i sindicats, la desconnexió digital ha cobrat força.