Cada cop que surten a la llum els sectors i feines on manca més talent, millor remunerats i on hi ha més futur, les feines tecnològiques i digitals passen per davant de la resta. Programadors, analistes de dades, dissenyadors web i, en general, els perfils IT (tecnologies de la informació) son els més buscats amb salaris per sobre de la mitjana. Any rere any, la demanda laboral continua sense cobrir-se i, any rere any, les dones continuen sent molt minoritàries en aquests sectors. Més concretament, només el 19,4% dels especialistes en tecnologies digitals son dones, segons el darrer Observatori Nacional de Tecnologia i Societat del ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital (ONTSI).
Tenint en compte que a Espanya hi treballen 530.000 persones al sector tecnològic, això suposaria que unes 106.000 dones treballen en aquest sector, per 424.000 homes. Si partim dels més recents estudis que diuen que hi ha 120.000 llocs de treball per cobrir als sectors tecnològics a Espanya, podem arribar a la conclusió que, fins i tot si tots aquests llocs els cobrissin dones, encara estarien per sota de la meitat. Serien 226.000, el 36% dels 620.000 llocs un cop coberts. Sumant, per tant, un 16% més de treballadors tecnològics que siguin dones s'acabaria, per ara, amb la manca de talent. Ara bé, això implicaria que hi hagués el doble de dones que actualment treballant a aquests sectors.
Des del sector tecnològic tenen clar que "l'entrada de les dones és un dels punts claus per reduir la bretxa d'oferta i demanda en el sector", en paraules de Carmen Navacerrada, enginyera i directora del programa d'Enginyeria de Desenvolupament de Software d'Immune Technology Institute. L'institut ha fet un informe sobre com han crescut les matriculacions de dones al seu centre, un 154% respecte a l'any passat, però com, així i tot, encara representen només un 30% de l'alumnat. "Quan estudiava a la universitat i érem una classe de 150 persones amb només 15 dones, pensava que canviaria aviat, però a la pràctica no és així", lamenta Navacerrada.
Entre les causes principals, l'enginyera creu que "manquen referents femenins" a la formació i també a la informació general. "Ara tothom parla de tecnologia, fins i tot qui no en sap, i se sent molt a parlar d'Elon Musk, per exemple, i del seu paper en la Intel·ligència Artificial. Ara bé, ningú coneix Mira Murati, que és la directora tècnica (CTO) d'Open AI i no sé per què", lamenta. "Cal que expliquem a les escoles que la tecnologia és molt més que un mòbil i ser influencer", completa.
Bretxa salarial
Però la incorporació de la dona a feines tecnològiques, a més de poder resoldre la bretxa entre oferta i demanda tecnològica, també pot ajudar a reduir la bretxa salarial. De fet, "els perfils que creixen més son aquells més masculinitzats", apunta Navacerrada. Si els salaris a les feines més feminitzades no pugen al mateix ritme que als tecnològics (i res apunta que serà així), una de les formes de combatre aquesta diferència de sous -i potser l'única- seria la major entrada de dones al sector tecnològic, tot i que, també allà, existeix una bretxa salarial entre homes i dones del 8%.
Malgrat aquesta bretxa interna, el salari mitjà femení a Espanya és de 22.467 euros anuals, segons l'INE, mentre que el salari mitjà al sector tecnològic és 15.000 euros superior, de 37.600 euros anuals, segons l'informe d'Experis i Manpower 'El reto de la brecha de género para perfiles IT'.
Mentre que només un 17,8% de les persones amb formació STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques) son dones, de nou segons l'estudi del ministeri, la bretxa es fa encara més gran a carreres com informàtica (on només el 13,5% de les graduades són dones) o als graus de Formació Professional de grau mitjà de sistemes microinformàtics i xarxes, on només el 7,1% son dones.
Però més enllà de carreres i formació professional, els camps d'entrenament intensiu o bootcamps son una alternativa que forma de manera intensiva perfils digitals com analistes de dades, programadors o dissenyadors web. Allà, la bretxa és menor que a les carreres i formacions professionals i un 40% de la gent que s'hi apunta a Espanya son dones, segons l'estudi que va fer l'any passat Barcelona Activa, que té també un bootcamp públic i amb preus molt més assequibles (els privats valen milers d'euros) que promou la presència de dones. "Intentem donar el màxim de modalitats, presencials i mixtes, formats i metodologies per promoure la presència de dones", explica Sara Díaz, directora de Foment del Talent Digital a Barcelona Activa.
Díaz coincideix que "l'accés a ocupacions digitals reduirà la bretxa salarial" i recorda a més que "la readaptació d'habilitats o reskilling s'està estenent a tots els sectors i no només al tecnològic" i que, per tant, serà important més enllà dels perfils IT. "Nenes i docents han de trencar estereotips i aproximar a les nenes i joves a la tecnologia de forma que deixin de veure-la com una cosa complicada", afegeix coincidint amb el diagnòstic que apunta a l'educació.
Potencial de creixement a Europa
Si ens comparem amb altres països europeus, Espanya es troba en el 17è lloc pel que fa a percentatge de dones especialistes en TIC, amb un 19,4%, just per darrere de Bèlgica, que té un 19,6%, i lluny dels líders europeus, que son Bulgària (amb un 28,2%), Romania (26%) i Malta (25,7%). Espanya està molt poc per sobre de la mitjana europea, que és del 19,1%. Pel que fa al percentatge d'epecialistes TIC amb relació al total de llocs de treball, Espanya està per darrere de la Unió Europea, dons només un 1,7% de les dones treballen en aquest sector, per un 1,9% de dones europees. Un 6,2% d'homes espanyols i un 7% d'europeus treballen en aquest sector.
Europa, en qualsevol cas, té el mateix problema que hi ha a Espanya i només el 22% de les dones europees treballen a llocs tecnològics, sobretot al disseny i gestió de producte, segons el recent estudi de McKinsey Women in Tech. La bretxa es redueix en sectors com les xarxes socials (on hi ha un 50% de dones) o els e-commerce (on hi treballen un 46% de dones), però s'eixampla als semiconductors (24% de dones), àrea que ha de créixer en els anys vinents de bracet de l'electrificació.
Aquest mateix estudi fa una previsió que Europa podria sumar 1,6 milions de dones al sector tecnològic i, així, arribar a una balança de 40/60 de cara a l'any 2027, tot potenciant la formació i també la readaptació de dones que no treballen al sector tecnològic. Amb aquest nou balanç, el PIB europeu podria augmentar en 600.000 milions d'euros.
L'estudi, a més, calcula que amb polítiques de conciliació que permetessin incorporar-se al mercat tecnològic a una part dels 13 milions de dones europees d'entre 25 i 54 anys que estan fora del mercat laboral (algunes perquè s'ocupen de les cures i la llar), s'hi podrien sumar entre 140.000 i 200.000 talents tecnològics addicionals.