El 65,1% dels autònoms a Espanya ho són per necessitat i no per vocació, és a dir, dos de cada tres autònoms no tenen un veritable interès a treballar de forma independent. Així es desprèn de l'informe elaborat per Infoempleo i Adecco, on s'observa un descens de cinc dècimes en aquest percentatge respecte a l'any 2021.

De fet, més de 6 de cada 10 treballaven abans com assalariats (65,63%) i reconeixen que prefereixen tenir una feina per compte d'altri a temps complet perquè creuen que els aportaria més tranquil·litat (60,42%). Malgrat la poca predisposició a convertir-se en autònoms que reflecteix l'informe, el 54,7% dels autònoms consultats en aquest estudi considera que és més feliç des que treballa per compte propi, percentatge que ha augmentat quatre punts respecte a 2021.

Entre els principals avantatges que els aporta aquesta manera de treballar, la meitat (50%) cita l'ésser el seu propi/a cap/a, també la possibilitat d'establir els seus propis horaris de treball (42,71%), treballar en el que més els agrada (33,85%), una sensació més gran de llibertat (28,13%), així com la mateixa satisfacció personal i un poder de decisió més gran (ambdues amb un 20,31%). Només el 7,81% parla de gaudir de més ingressos (percepció que a més es redueix respecte a l'anterior enquesta).

Entre els enquestats hi ha més presència d'homes que de dones (68,2% davant el 31,8%), la gran majoria té estudis universitaris (37,5% compta amb una llicenciatura, grau o diplomatura i un altre 14,06% addicional compta amb un màster o postgrau) i sis de cada deu treballen al sector serveis. A més, tres de cada quatre enquestats no tenen personal a càrrec seu.

Gairebé un 70% utilitza els seus estalvis per emprendre

L'informe explica que, per posar en marxa el seu negoci, el 68,75% dels autònoms va utilitzar els seus propis estalvis i capital propi, mentre que el 27,6% va recórrer a préstecs bancaris, el 22,4% va demanar diners a família i amics, el 10,9% ho va aconseguir amb ajuts i subvencions, el 9,9% va capitalitzar la seva prestació d'atur i només un 2,08% va comptar amb el suport dels anomenats business angels. "De nou, la fórmula menys utilitzada va ser el finançament col·lectiu o finançament col·lectiu. Només un 1,04% va adquirir el capital necessari per aquesta via poc coneguda encara al nostre país", destaca l'informe.

Quant als elements que els autònoms consideren més prioritaris a l'hora de muntar una empresa es troben: tenir l'experiència professional adequada (30,7%), un bon suport econòmic (26,5%), tenir una bona idea empresarial (22,9%) i la formació adequada (19,8%). Així mateix, els freelances que fan el seu treball majoritàriament en solitari són el 75% dels enquestats per a l'estudi, bé des de la seva casa (45,3%) o des d'un local llogat (21,9%). Només el 13,02% respon tenir un local en propietat.

D'altra banda, l'anàlisi recull la durada de les jornades laborals dels autònoms. Les dades obtingudes per Infoempleo i Adecco constaten que les seves jornades solen ser intenses i els seus descansos setmanals, escassos. D'aquesta manera, un 35,9% declara treballar sis dies a la setmana i el 26,5% confessa que la seva tasca s'estén als set dies de la setmana.

Alta fiscalitat i elevades càrregues socials, principals problemes

Només el 4,7% dels consultats treballa menys de cinc dies a la setmana. Encara que entre els autònoms consultats un 82,81% no compatibilitza la seva activitat amb altres llocs de treball, el 13,02% diu fer a més treballs per compte d'altri a temps parcial i fins i tot un 4,17% els fa a jornada completa.

Respecte als principals problemes a què han de fer front, l'informe apunta a l'alta fiscalitat (56,2%) i a les elevades càrregues socials i administratives (52%), seguit de la competència deslleial que provoca l'economia submergida (24,5%), l'actual context politicoeconòmic (21,8%), les dificultats per aconseguir finançament (20,8%) i trobar clients (20,3%). Amb menor intensitat citen altres problemes com la caiguda en la demanda, un marc regulatori massa canviant, la falta de cobertures socials o la morositat. Només el 2,08% dels consultats considera que no hi ha cap problema massa greu.