L’entorn de treball sempre ha anat evolucionant i la situació provocada per la restricció a la mobilitat durant la pandèmia ha estat l’esperó que ha accelerat els canvis de manera disruptiva. La irrupció del teletreball ha potenciat les telecomunicacions i la informativa i la recerca de solucions tecnològiques per desenvolupar les tasques de forma eficient i eficaç. Amb el treballador com a centre de les activitats empresarials, l’aparició de noves eines col·laboratives ha estat imprescindible per garantir que el treball es pot dur a terme independentment de lloc on es desenvolupi. S’han convertit així en un nou puntal per a la productivitat empresarial, on les empreses han de destinar una part de les seves inversions anuals.
“Aquesta és la nova lògica del treball, la nova definició de com s’entén el treball actual i de futur”, manifesta Massimo Rapparini, responsable de Tecnologies de la Informació al grup suís Logitech. A parer seu, les eines col·laboratives augmenten l’efectivitat dels empleats i la seva productivitat, “durant la pandèmia com a posteriori s’ha vist com els equips de treball que s’han dotat de les eines de connectivitat i execució adequades han guanyat en productivitat gràcies a la col·laboració en remot”, concreta. Es tracta a més d'incorporar a les àrees de treball de les empreses entorns smart work, on és important configurar un workspace col·laboratiu i flexible que, a més, garanteixi el benestar dels empleats i una experiència d'usuari òptima.

Lligam del treballador amb l’empresa
Alhora, la disponibilitat de les eines necessàries és un lligam del treballador amb l’empresa, “és una manera més de poder retenir talent a les companyies”, afegeix Massimo Rapparini. Si el treballador té flexibilitat en el lloc de feina i pot dur a terme les seves responsabilitats amb els mitjans que li calen, “té més lligams amb l’empresa i menys intencions de canviar”.
Invertir en aquests elements contribueix al creixement del negoci i a la consolidació d’equips de treball
En aquest sentit, els avenços tecnològics en intel·ligència artificial han aportat el seu gra de sorra amb una nova generació d’eines dissenyades per a aquests nous entorns de treball. Millores en la connectivitat, en les trobades en remot, en les càmeres —que ja tenen una visió de 360 graus— i els àudios, entre d’altres, són essencials per compartir informació amb documents o imatges, per realitzar trobades virtuals, organitzar tasques i horaris, etcètera. A mitjà termini, aquestes eines també es beneficiaran de tecnologies com la realitat virtual o el metavers; “podrem reunir-nos amb avatars dels nostres companys de treball i directius”, aventura el directiu de Logitech. Però no es tracta només de millorar a nivell intern. A la gestió de la comunicació entre equips interns s’ha de sumar la coordinació constant amb clients i proveïdors.
Mentrestant, cal que les companyies prenguin consciència que invertir en aquests elements contribueix al creixement del negoci i a la consolidació d’equips de treball més productius; “és un tema global, que afecta tota la indústria i els serveis, i qualsevol dimensió empresarial”, concreta Rapparini. El responsable de Logitech apunta que en els nous desenvolupaments hi ha un lideratge compartit entre les empreses tecnològiques d’Europa i els Estats Units, que van darrere de les marques asiàtiques. Massimo Rapparini insisteix en un altre aspecte: l’estalvi de costos, de mobilitat i, en definitiva, la contribució a la sostenibilitat. Les eines col·laboratives contribueixen a tots aquests aspectes en major o menor mesura.