Espanya està per darrere de països com Xipre (que ocupa el lloc 22) i Portugal (24) en el rànquing mundial de talent publicat aquest dijous per l'International Institute for Management Development (IMD). Països com el Japó (41) o Itàlia (36), però, estan per darrere d'Espanya, que ocupa el lloc 32 sobre un total de 64 països en una llista que tanca Veneçuela i encapçalen Suïssa, Suècia i Islàndia. Per elaborar la classificació, l'institut té en compte 334 criteris, dividits en quatre tipologies: rendiment econòmic, eficiència governamental, eficiència dels negocis i infraestructures.
Dels països europeus, Espanya és el sisè per la cua, només per davant d'Itàlia, Grècia, Eslovàquia, Bulgària i Romania. La puntuació d'Espanya un cop avaluats tots els factors que determinen el seu nivell de talent és de 62,09 sobre 100 i, comparat amb altres països de més de 20 milions d'habitants, la seva posició escala fins al número 9. El 32è lloc és exactament el mateix que va ocupar en els anys 2019, 2020 i 2021, i només un per sota del 31 que va ocupar l'any 2018.
En termes d'Investigació i Desenvolupament (I+D), liderada per Suïssa, Suècia i Holanda, Espanya ocupa el lloc número 26, el mateix que a la classificació d'aprofitament de talents estrangers (appeal), que lideren Suïssa i Dinamarca. Pel que fa a la preparació, que valora la formació i habilitats dels seus talents, Espanya està força pitjor, a la 42a posició, en un rànquing liderat per Singapur, Suïssa i Hong Kong.
Millora en I+D
En tots aquests rànquings sectorials, Espanya ha tingut una minsa evolució, amb excepció del d'I+D, on ha pujat deu llocs al rànquing des del 2018, quan ocupava el lloc 36. Si l'any 2019 estava al lloc 35, en el 2020 va pujar al 31, l'any 2021 estava al lloc 30 i aquest 2022 ha pujat quatre llocs fins al 26. En atracció de talent, ha caigut un lloc des de 2018, del 25 al 26, mentre que en el de preparació n'ha reculat un, del 40 al 41.
Espanya es troba millor classificat en aspectes com l'exposició a la contaminació per partícules (número 13), la qualitat de vida (també 13) o la remuneració de directius i dels sectors serveis, on ocupa el lloc número 20. Pel que fa als treballadors estrangers altament qualificats per a l'entorn empresarial, Espanya ocupa la posició 23. Les habilitats lingüístiques, malgrat que tenim quatre idiomes oficials al país, no han estat mai el fort del país, que ocupa un dolentíssim 53è lloc al rànquing. L'experiència internacional dels directius ens col·loca al lloc 46 del rànquing, mentre que en la classificació de l'adaptació de l'educació per a les necessitats d'una economia competitiva deixa Espanya en un discret número 44.
El lideratge de Suïssa en la classificació de talent es fonamenta en el fet que es desenvolupa "fermament en tots els factors" avaluats i en el lideratge en dos dels rànquings, segons l'informe. L'aplicació d'aprenentatges i l'atracció de talents estrangers són dos dels factors que més l'enforteixen, així com la motivació dels treballadors, les habilitats lingüístiques o la priorització de la formació de treballadors en el sector privat, on es troba en el segon lloc.
Europa, referent
Per regions, Europa occidental es manté com la millor en termes de talent sumant tots els factors i també lidera els tres factors analitzats: I+D, Atractiu i Preparació. Amèrica del Nord i Àsia oriental competeixen pel segon lloc, mentre que Amèrica del Sud, Europa Central i els antics pertanyents a la CEI (exrepúbliques de soviètiques que no es troben a la Unió Europea) són les pitjor puntuades en gairebé tots els rànquings.
L'estudi es realitza des de l'any 1989 per l'IMD, una universitat de Suïssa especialitzada en negocis que ocupa el número 3 mundial d'educacions executives segons el Financial Times, té el millor MBA d'Europa segons Forbes i Bloomberg i es troba en el Top 10 global d'MBA executius del món segons The Economist.
Aquest és el rànquing complet:
- Suïssa
- Suècia
- Islàndia
- Noruega
- Dinamarca
- Finlàndia
- Luxemburg
- Àustria
- Holanda
- Alemanya
- Canadà
- Singapur
- Bèlgica
- Hong Kong
- Irlanda
- EUA
- Estònia
- Austràlia
- Taiwan
- Israel
- Emirats Àrabs
- Xipre
- França
- Portugal
- Eslovènia
- Lituània
- Letònia
- Regne Unit
- República Txeca
- Aràbia Saudí
- Nova Zelanda
- Espanya
- Malàisia
- Qatar
- Bahrain
- Itàlia
- Grècia
- Corea del Sud
- Kazakhstan
- Xina
- Japó
- Croàcia
- Botswana
- Hongria
- Tailàndia
- Perú
- Xile
- Eslovàquia
- Jordània
- Polònia
- Indonèsia
- Índia
- Turquia
- Filipines
- Romania
- Argentina
- Brasil
- Mèxic
- Bulgària
- Sud-àfrica
- Colòmbia
- Mongòlia
- Veneçuela