Dins de la torre Glòries de Barcelona i sota un gran secretisme, uns 2.500 treballadors s'ocupen de moderar continguts de Facebook per als mercats de parla portuguesa, hispana, italiana, francesa, hebrea, holandesa, sueca i noruega. No treballen directament per a Facebook, sinó per a CCC Barcelona Digital Services, comprada al seu torn per la multinacional canadenca Telus International el 2020. Des del mes de març passat, 120 empleats estan temporalment a l'atur perquè l'empresa va entrar en expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO) i ara els principals sindicats, UGT i Comissions Obreres, s'oposen frontalment a un expedient de regulació d'ocupació (ERO) que s'ha de saldar amb 334 acomiadaments.
L'empresa no ha respost a les preguntes d'ON ECONOMIA sobre la seva versió oficial de l'ERO, mentre que els principals sindicats s'han posicionat públicament: "No veiem causa real perquè l'empresa hagi d'acomiadar aquestes persones treballadores". I han convocat concentracions per a dilluns i dimecres de la setmana vinent. L'angoixa per un futur que no veuen gens clar es barreja a les oficines amb situacions d'alta tensió en haver de veure "veritables escombraries" en els continguts que han de moderar, que és la principal funció que es duu a terme en aquestes oficines.
Fonts properes als treballadors explica a ON ECONOMIA que l'índex de baixes l'any passat va assolir a prop del 25%, moltes d'elles relacionades a "haver de veure contingut molt complicat, des de suïcidis a abusos infantils." "Per a alguns, veure aquest contingut pot derivar en patir estrès posttraumàtic", abunden les mateixes fonts. Un altre treballador apunta que "només el futur dirà com afectarà en el futur els treballadors" el fet d'haver assistit a aquest contingut, "que pot ser inofensiu en el minut u i en el minut dos convertir-se en el més agressiu que veuràs en la teva vida". "L'empresa es preocupa, posa un equip de psicòlegs, de benestar i dona minuts per descansar i desconnectar per amenitzar aquesta situació, però jo conec gent que no pot amb això, que està de baixa o marxa perquè no pot i es queden amb la cicatriu," s'endinsen les esmentades fonts.
Els treballadors de l'empresa subcontractada per Meta per moderar contingut cobren sous "per sobre de conveni" i no tenen queixes en aquest sentit, però sí que pateixen ara ja no només pel contingut d'allò veuen, sinó pel seu propi. La situació s'agreuja per a gent que ha estat contractada en país d'origen, amb l'entrevista de treball per videotrucada, i que pocs mesos després de canviar de país es veuen en un ERTO que no li garanteix el sou complet i candidats també a ser acomiadats. "Hi ha gent que va tirar la casa per la finestra per poder venir i trobar pis, que va començar a l'octubre i al març es troba al mig de l'ERTO", expliquen treballadors en anònim.
Més ingressos i facturació
La justificació tant de l'ERTO com de l'ERO ve d'"una disminució del flux de treball" que, barrejada "a una previsió de pèrdues per la inestabilitat de la guerra i la possible crisi econòmica", exigia una reducció de plantilla, segons va explicar l'empresa als treballadors. La caiguda del flux de treball l'estan veient en el dia a dia, "però no en pèrdues econòmiques", apunten els treballadors. En els últims comptes del registre mercantil, CCC Barcelona Digital va declarar uns guanys de 9,4 milions d'euros el 2021, un 22% més que els 7,7 milions de 2020, per una facturació que va passar de 77,8 milions a 97,6 milions, un creixement gairebé paral·lel, una cosa major, d'un 25%.
Quant a la matriu canadenca, Telus International ha reduït moderadament els seus ingressos en l'últim trimestre a 667 milions d'euros pels 624 de l'any passat, amb un benefici de 118 milions. En còmputs anuals, els seus 2468 milions d'ingressos i 582 de beneficis en 2022 van millorar els 1986 i 465 de 2021. En qualsevol cas, no presenta pèrdues ni grans caigudes de facturació.
"Al sector tecnològic, moltes empreses estan retallant i ells el justifiquen amb això, però no hi ha pèrdues", apunten des de dins de l'empresa, tement una possible relocalització per reduir costos en mercats amb mà d'obra més barata com el llatinoamericà. A la llarga, la intel·ligència artificial també podria cobrar-se alguns llocs de treball en una empresa com aquesta, l'afectació de l'ERO del qual serà, en més d'un 90%, als moderadors de continguts.
L'empresa va arrencar a Barcelona 2018 amb uns quants centenars de treballadors i va viure un creixement vertiginós que la va portar en pocs anys a comptar amb 2.500 treballadors, tots ells treballant per a Facebook, únic client de CCC Barcelona Digital, "no s'ha fet res per aconseguir més clients", apunten treballadors anònims. "Ara hi ha molta incertesa, no sabem si hi ha un pla, no sabem què vindrà, si apostaran per Amèrica Llatina o és paranoia, també tenim la sensació que a finals d'any ens trobarem un nou ERO, però no ho sabem, tot és possible", llancen amb preocupació els treballadors.