El Consell de Ministres aprova aquest dimarts la distribució de 867,28 milions d'euros a les comunitats autònomes per a accions de Formació Professional dirigides a la població activa. Segons ha informat el Ministeri d'Educació, del total d'aquests fons, procedents dels pressupostos generals de l'Estat, 696,5 milions d'euros estaran destinats a l'oferta formativa per a aturats; 145 milions d'euros per a la formació de treballadors ocupats i uns altres 24,8 milions d'euros van destinats a programes específics convocats per les comunitats, tant per a ocupats com per aturats.

El nou sistema de Formació Professional, segons Educació, ofereix una àmplia varietat de formacions de diversa tipologia i durada, acreditables i acumulables, a fi d'adaptar-se a les necessitats i circumstàncies dels treballadors. Amb aquests diners, les comunitats es comprometen a desenvolupar actuacions fins al 31 de desembre de 2025 i hauran de ser dirigides a les necessitats del mercat laboral en relació amb les accions vinculades al sistema nacional de Formació Professional.

La distribució d'aquest import va ser aprovat recentment per les comunitats a la Conferència Sectorial del Sistema de Qualificacions i Formació Professional per a l'Ocupació dependent del Ministeri. Des de l'any 2020, el Ministeri d'Educació ha augmentat un 35% aquests fons dirigits a la formació de la població activa.

FP en centres privats

La formació professional en centres privats no concentrats s'ha disparat en una dècada, segons una anàlisi elaborada per CaixaBank Dualiza en col·laboració amb Orkestra-Instituto Vasco de Competitividad. L'alumnat matriculat en aquests centres ha crescut un 467% en els últims 10 anys, de 39.941 a 226.661 en tota Espanya. El creixement, però, és molt més gran a Catalunya, on l'alumnat d'FP privada ha passat de 8.877 en el curs 2013-2014 a 83.893 en el curs 2022-2023. Aquest creixement és un 845% superior.

La formació professional es pot cursar en centres públics, concentrats i privats. L'informe apunta que han crescut els tres tipus a Catalunya. En la pública, tanmateix, l'alça és més discreta (26%). El creixement de la concentrada es limita al 8%, per la qual cosa l'anàlisi demostra que amb l'FP s'ha vist una "oportunitat de negoci".

"L'FP és una modalitat educativa que està creixent molt en termes generals. Creix l'educació privada, però també la pública. Però l'increment de la privada no concertada s'explica en gran part per la matriculació en la formació a distància. Dos terços de l'increment que s'ha registrat a tota Espanya es deu a això", explica Mónica Moso, responsable del Centre de Coneixement i Innovació de CaixaBank Dualiza.