L'especialització i, sobretot, la insistència per marcar les diferències comporta que en el terreny laboral no sigui suficient tenir una llicenciatura o grau. Per tot ells, els màsters o postgraus s'han convertit en un terreny paral·lel que genera un trànsit econòmic i d'alumnat enorme. Però, naturalment, encara hi ha professions i càrrecs que exigeixen uns estudis concrets. En l'àmbit de les relacions laborals, els directors d'aquestes àrees a les empreses han de respondre, cada vegada més, a un perfil concret: ser graduat social. Aquesta és una demanda molt buscada per a les empreses que volen posar el focus en els empleats, ja que estan invertint en potenciar els departaments de recursos humans o gestió de persones per dos motius essencials.

D'una banda, la producció normativa del govern espanyol, en el seu compliment empresarial, és cada vegada més intensa i això requereix professionalitzar aquestes àrees i, de l'altra, les empreses estan orientant les seves inversions les persones més que en costos, provant de millorar l'ecosistema laboral dels empleats. Però també hi ha una tercera derivada, tal com apunta Omar Molina, director de l'àrea laboral Augusta Advocats i membre de la candidatura Consolidem el canvi a les eleccions del Col·legi de Graduats Socials de Barcelona, "la incorporació que estan fent, les empreses en els consells directius a personal de RRHH perquè consideren que és una àrea nuclear que ha d'estar involucrada en la presa de decisions estratègiques".

Omar Molina, Graduat social i advocat

Actualment, moltes empreses que estan professionalitzant les seves àrees d'estructura (RRHH, finances, etc) i busquen personal qualificat per al seu desenvolupament, en aquest sentit, l'àrea de RRHH és important perquè millora la relació de qualitat entre els empleats i l'empresa, creant un punt de connexió entre la direcció i els treballadors com a part mateixa de l'estratègia de negoci. Però en què consisteix ser graduat social? "Els graduats socials exerceixen una professió regulada com a assessors jurídics en matèria sociolaboral, experts en relacions laborals i recursos humans. Al costat d'advocats i procuradors, els graduats socials poden intervenir davant dels òrgans judicials de la jurisdicció social fins a la segona instància del Tribunal Superior d'una CCAA, però no al Suprem, ara per ara", subratlla Molina. Per ser Graduat Social, has d'estar col·legiat en exercici o sense exercici, però també, existeixen molts graduats en recursos humans i relacions laborals que treballen en àrees de gestió de persones i que no es col·legien per no ser un requisit indispensable per al desenvolupament de les seves funcions.

Remuneració bruta anual?

Segons la II Guia Spring del Mercado Laboral, de la marca Spring Professional, que pertany al Grup Adecco, els estudis determinen que aquestes posicions tenen una bona remuneració. El portal RRHH Digital recull que la guia ha analitzat els sous de 150 directius i directors de RRHH de les principals empreses madrilenyes i el salari brut va entre 85.000 i 80.000 euros anuals. Aquest respon a perfils Responsables de Relacions Laborals (RRHH) i els Directors Executius de Comunicació i d'Estratègia (CCO i CSO) al sector del Turisme i l'Hostaleria.

Malgrat tot, són àrees amb els salaris directius més baixos si ho comparem amb els 170.000 euros anuals de remuneració apareix el Director Financer (CFO) al sector Finances i amb salaris de fins a 150.000 euros apareixen diferents directius com els CMO del sector Digital i del de Gran Consum, els Directors d'Operacions (Gran Consum), els d'Assessoria Jurídica (Legal), els Directors Industrials (Indústria), els Directors Comercials de sectors com la Logística i el Life Science i els Country Mànagers del sector Retail. I en una franja salarial que va des dels 145.000 euros bruts a l'any fins als 130.000 euros es col·loquen posicions com el Director Mèdic (Life Science), el Director d'Operacions (sector Industrial), el Director de Recursos Humans (RRHH), el Chief Digital Officer (sector Digital) i el Director de Supply Chain (sector logístic).