Els homes guanyen un 35% més que les dones al sector alimentari. És l'activitat econòmica més afectada per una bretxa salarial que travessa pràcticament a tots els sectors analitzats per un informe d'Adecco Learning & Consultoria, que ha estudiat els plans d'Igualtat de més de 300 empreses espanyoles, amb un abast total de l'estudi de 95.000 llocs de treball. La meitat de les empreses, a més, no compten amb un protocol d'actuació davant l'assetjament sexual o per raó de gènere, malgrat que és obligatori tenir-lo.
La diferència mitjana del que cobren els homes per sobre de les dones és d'un 11,8%, amb un salari mitjà de 31.259 euros anuals les dones i 36.832 els homes en les empreses analitzades. Aquesta diferència es dispara en l'alimentació, que engloba la comercialització i la distribució, on els homes cobren un 34,91% més que les dones i un 60% de les empreses consultades reflecteixen bretxes superiors al 35%.
Quatre sectors més mostren bretxes salarials per sobre del 20% en contra de les dones: les indústries químiques (23,25%), les activitats científiques i tècniques (22,28%), les tecnologies de la informació (22,13%), l'administració i finances (21,24%). La resta de sectors mostren desigualtat salarial favorable als homes entre el 4 i el 16,50%, amb dues excepcions. En l'agricultura i les administracions públiques són les dones que guanyen un millor sou, segons el mostrari analitzat per Adecco. Al sector agrícola, les dones guanyen un 24% més i en les administracions públiques, un 14,50%.
Els motius apuntats per l'informe per a aquesta bretxa són la menor ocupació per part de les dones en càrrecs directius, el percentatge de dones més elevat en sectors més mal remunerats, la seva alta representació en llocs a temps parcial o la maternitat. Reforçant el primer dels motius, només un 7,2% de les dones entrevistades per Adecco ocupen càrrecs d'alta direcció, en contrast amb el 15,6% dels homes enquestats. Els homes, a més, es promocionen un 48% més que les dones.
De cara a 2026, les empreses que cotitzin a la borsa i comptin amb més de 250 treballadors estaran obligades a tenir, per normativa europea, un 40% de càrrecs directius ocupats per dones, segons una llei aprovada l'any passat pel Parlament Europeu. Un estudi de l'European Institute for Gender Equality publicat l'abril de l'any passat detallava que només tres de cada 10 directius eren dones a tot Europa. Espanya, amb un 32,6% de dones, ocupa el desè lloc del rànquing de l'estudi respecte a igualtat.
Entre les empreses analitzades per Adecco, tan sols un 50% apliquen un protocol d'actuació contra l'assetjament sexual o per raó de sexe, encara que és obligatori tenir-lo. No es tracta d'una llei recent, sinó de la llei d'Igualtat 3/2007.
Des del mes de març passat, a més, les empreses estan obligades a implementar un pla d'igualtat, però la majoria, les últimes xifres parlen del 70%, no la compleixen. El Govern espanyol, perquè es compleixi, va decidir recentment que no aplicarà les noves bonificacions de contractació recentment aprovades per a joves, majors i parats de llarga durada a les empreses que no comptin amb un pla d'igualtat.
Tasques no remunerades
Les xifres de la bretxa salarial mostrades per les dades oficials de l'Agència Tributària a finals de l'any passat rebaixen la bretxa a un 8,4%, tres punts menys del mostrat per l'estudi d'Adecco, entre els 26.913 de mitjana que guanyen les dones i els 29.367 dels homes. La desigualtat es dispara a més a partir dels 36 anys i en qualsevol cas està per sota de la bretxa de gènere de la Unió Europea, que és del 13%, la qual cosa suposa que per cada euro que guanya un home una dona guanya 0,87 euros.
L'estudi d'Adecco mostra també que les dones es fan càrrec de 2,6 vegades més tasques no remunerades de cures que els homes. Un estudi publicat per PIMEC i elaborat per la Universitat de Compostel·la a finals de l'any passat quantificava aquesta diferència amb una d'estimativa que les dones dediquen el 63% del seu temps de treball a tasques no remunerades i els homes tan sols un 38%.
Això implica, segons xifres mundials de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic, que les dones dedicarien 289,1 minuts al dia a treballs no remunerats i 145,9 a remunerats, tendència oposada als homes que dediquen de mitjana 236,3 minuts a tasques remunerades i 166,8 a no remunerades. La suma total de minuts no remunerats i remunerats treballats dona com a resultat que les dones treballen 455 minuts al dia i els homes, 382.