El grup Inditex, principal empresa de moda d'Espanya, ha aprovat aquest dijous el seu primer Pla d'Igualtat integrat per a totes les seves empreses, que afectarà 26.000 treballadores i treballadors. A més de flexibilitzar l'horari, facilitar la conciliació i eliminar la mitja hora afegida de recollida de botigues, ha aprovat mesures específiques per facilitar la vida a les víctimes de violència de gènere, a qui garantirà permisos retribuïts al 100%, reduccions de jornada sense reducció de sou i ajuts econòmics per a tractament psicològic, entre altres mesures, segons l'acord al qual ha tingut accés ON ECONOMIA. Amb la intenció que les víctimes no vegin minvat el seu poder adquisitiu ni amenaçada la seva estabilitat i puguin optar per mantenir o alterar la seva situació laboral, l'empresa presidida per Marta Ortega i fundada pel seu pare, Amancio Ortega, contempla un dels paquets d'Igualtat més complets en aquest sentit de les grans empreses espanyoles.
Les treballadores que hagin patit violència de gènere tindran la possibilitat d'optar a la mobilitat geogràfica si així ho desitgen i, a més, l'empresa es farà càrrec de totes les despeses de desplaçament i de mudances una vegada es tingui la confirmació oficial de la seva situació de víctima. Els períodes de llicència seran retribuïts al 100% i duraran "el temps necessari", amb tal de facilitar tant la protecció dels nens com les gestions administratives o l'assistència sanitària, psicològica i jurídica de la víctima.
L'empresa, a més, garanteix ajuts de fins a 600 euros per a l'assistència psicològica a les víctimes i també ofereix la possibilitat de demanar excedències de 6 mesos ampliables a 8 amb el lloc de feina guardat. L'adaptació de jornada, així com una reducció de fins i tot un 50% sense reducció de sou durant tres mesos des del reconeixement oficial com a víctima, són altres mesures que busquen facilitar aquestes delicades situacions. Les absències o faltes de puntualitat de les víctimes de violència de gènere, a més, no seran considerades com absentisme en cas que tinguin a veure amb la seva situació com víctima.
El pla d'Igualtat, firmat pels sindicats i la direcció de l'empresa després d'una negociació que va arrencar al setembre i ha durat set mesos, preveu un ampli paquet de mesures de conciliació que busquen afavorir la desconnexió digital, adaptar l'horari i la reducció de jornada als estudis i facilitar les cures, entre altres coses. Així, els treballadors podran reduir la seva jornada en cas que estudiïn i podran optar a excedències de fins a cinc anys per a la cura de familiars dependents i fills, amb reserva de lloc de treball inclòs. Els treballadors podran optar també a permisos, aquests no retribuïts, per a requeriments escolars, així com llicències per a tràmits d'adopció i acollida.
Adeu a la mitja hora de recollida de botigues|tendes
Les mesures relatives a l'organització del treball contemplen una novetat rellevant com la de fomentar l'eliminació de l'última mitja hora destinada a la recollida en els centres comercials, amb tal d'intentar facilitar la conciliació a treballadors i treballadores, que tindran una jornada mínima diària de quatre hores continuada i només tindran torns partits en casos justificables. El pla d'Igualtat estableix també que el calendari de treball haurà de ser anual perquè els treballadors puguin planejar bé la seva conciliació amb la vida personal i familiar.
Inditex es compromet també a garantir que la formació i reciclatges tinguin lloc durant l'horari laboral, així com que en les noves obertures de botigues tinguin prioritat els treballadors que ja estan en el grup tèxtil.
Amb el Pla d'Igualtat, Inditex culmina un mes i mig de missatges de fortalesa i d'acostament als treballadors. Si a mitjans de mes va anunciar uns resultats anuals amb rècord de facturació (32.569 milions) i de beneficis (4.130) el 2022, un mes abans havia aconseguit tancar un salari mínim fix de 18.000 euros que equiparava botigues i territoris de tot el país, desigualtats que estaven motivant vagues i concentracions dels treballadors. Fa uns dies, la presidenta no executiva Marta Ortega va reaparèixer en una de les seves rares intervencions públiques en una entrevista amb Financial Times en la qual va assegurar que es movia per "sensacions", no planificava massa i no era amant dels nombres. Sembla funcionar-li.