Quan decidim estudiar un màster de negocis o un MBA, valorem diverses variables: les sortides professionals, la qualitat i actualització dels continguts i dels professors, el preu, i, si no deixem la nostra feina, les possibilitats per conciliar. Si ens fixem en els últims dos punts, els màsters en línia de baix cost que s'han multiplicat en els darrers anys ens permeten estudiar MBA's, que en les grans escoles poden arribar a valer desenes de milers d'euros, per 500. I, a més, amb total flexibilitat horària. Ara bé, si el que volem és preparar el nostre currículum per fer un salt a la nostra carrera, poden aquestes ofertes de baix cost competir amb les escoles de negoci?  

Els experts en contractació de talent comparteixen la tesi que els coneixements d'aquestes noves escoles acostumen a ser vàlids, però que no ho són tot. Geni Capdet, sòcia directora del Grup Muntaner, empresa especialitzada en recursos humans, ho explica així: “La diferència és perquè volem el màster. Una persona que ja està treballant i vol profunditzar uns coneixements, potser un màster on-line ja li va bé. Per algú que vulgui sortir al mercat o fer un gir a la seva carrera, no serveix massa i sempre tindrà més números amb una escola de negocis coneguda, que sempre estan en el punt de mira i reben més pressió per actualitzar-se i estar a l’avantguarda”. 

“El tret diferencial d’una escola de negocis no és només el contingut, sinó sobretot la xarxa de contactes amb professors i companys que hi cas. No és en si que al currículum hi hagi el nom d’aquella escola, sinó que l’empresa que et contracti podrà demanar referències teves a alts directius”, afegeix Capdet. Silvia Miró, directora de l’àrea de treball de PIMEC, creu que “els màsters on-line ja tenen més credibilitat que fa uns anys” i que “l’important és demostrar en l’entrevista de feina que has assolit aquests coneixements, més que on hagis o no estudiat el màster”. El que sí que pot passar, defensa, “és que una escola de prestigi sumi més punts a l’hora d’escollir un candidat, però no que un màster on-line de baix cost en resti”. 

El networking és una de les claus de les escoles de negocis | Foto: Pexels - Edmond Dantés

Més contundent es mostra Helena Blázquiz, managing consultant de finances de l’empresa de reclutament Spring LHH: “És més rellevant on fas el màster que tenir el màster en sí”, assegura. “Partim de la base que detectem que la majoria de feines no demanen un màster d’especialització o postgrau. A partir d'aquí, per tal que tingui valor és necessari que aporti prestigi”, afegeix. 

Xavier Escales, consultor de lideratge i relació entre empreses i treballadors que també assessora professionals amb les seves carreres, assegura que “un màster, sigui on-line o presencial, et pot obrir una primera porta, però l’important és poder demostrar que has adquirit els coneixements que et demanen”. En aquest sentit, “hi ha formació on-line bona i dolenta, igual que passa amb la presencial”, afegeix. 

“La pandèmia ha canviat el model. Les escoles de negocis tenien un model que s’adreçava a gent d'alt poder adquisitiu que buscava una escola de prestigi. Harvard va passar tot el seu contingut a internet i moltes escoles s’han adonat arreu del món que això canviarà el model. Els cursos on-line que abans es consideraven cutres ja no son cutres”, desenvolupa Escales, que creu que això va servir de “palanca perquè naixessin escoles senzilletes” i, després, “va fer que les tradicionals es posessin les piles” amb la digitalització. Així, des de Barcelona et pots inscriure a estudis en línia d'escoles com Harvard o London Schools of Economics. 

Quin és el teu objectiu? Aprendre per agafar habilitats? Promocionar dins les empreses? O sortir al mercat laboral? Com és la teva vida? Et permet fer un màster presencial?”, llança Escales com a preguntes que s’han de fer, tot i que es mostra convençut que “un bon màster no et pot costar 500 euros”. 

Alumnes, satisfets a mitges

Els alumnes consultats per ON ECONOMIA es mostren satisfets dels coneixements adquirits a una de les escoles que ofereix màsters i MBA en línia de baix cost, Escola de Negocis Europea de Barcelona (ENEB), que arriba a rebaixar-los a 500 euros, però no estan convençuts que els hagi servit per millorar a la seva carrera. “He ampliat coneixements en l’àmbit financer, jo que soc enginyer, i en aquest sentit estic content”, diu Gorka Iglesias, exalumne d’ENEB i cap de recerca d’una siderúrgica. “Ara bé, no tinc clar si m’ha servit de molt a la meva carrera professional. Quan el vaig fer ja estava al capdavant d’una empresa amb una mida considerable i després una altra empresa més gran la va comprar. Potser l’empresa que la va comprar va valorar el meu màster al meu currículum a l'hora de mantenir-me al càrrec, però no ho tinc clar”, afegeix. 

Ignacio Embid, enginyer de projectes d’una constructora, també es mostra satisfet però aclareix que tot depèn molt més de l'alumne. “Et donen la informació, però tu has d’aprofundir fins on tu vols”, diu. Pel que fa a la carrera professional, li serveix per “aplicar algunes coses”. “Suposo que et posiciona al CV, però el que més et posiciona són els teus mèrits més que no pas els títols”, afegeix. “He treballat en dues empreses després del màster i a les dues ha cridat l’atenció, a part d’en altres entrevistes que he fet”, explica. “Un màster en línia pot ser més tediós perquè depèn molt més de tu, però et dona més flexibilitat”, reflexiona. “El nivell és una mica més baix que en màsters presencials, però si ets exigent amb tu mateix pots treure-hi més rendiment, perquè el material és millor i més actualitzat”, completa. 

Una dona revisa documentació | Pexels - Pavel danilyuk 

El web especialitzat en màsters i MBA nord-americà Poets & Masters ofereix freqüentment rànquings de màsters presencials i on-line que poden servir per guiar-se a l’hora d’escollir-ne un. I detalla també els mètodes i innovacions dels centres, que més enllà de pujar els materials ofereixen diferents metodologies pel que fa a les classes magistrals, interacció amb el professor o mètodes didàctics i exercicis a internet, que compten amb tot un ventall de tecnologies. Webs com Coursera o MOOC ofereixen incluso formación gratuita y acceso a diversas plataformas. 

Més enllà de la UOC i d’altres universitats on-line amb més recorregut, l’oferta de màsters on-line i MBA es multiplica: The Power MBA, Institut Europeu d’Alta Direcció (IEAD), EUDE Business School… però també universitats de prestigi internacional que internacionalitzen i digitalitzen la seva oferta, com la London Schools of Economics, Essex, Harvard i d’altres, amb preus molt més elevats que les escoles de menor prestigi. 

Alguns d’ells poden fer patxoca al currículum, però atenent al que diuen els experts en recursos humans, és difícil que puguin competir amb la xarxa de contactes que ofereixen les grans escoles de negocis. I, un cop estudiat, en qualsevol cas, correrà del teu compte demostrar que has adquirit els coneixements necessaris.