Més de la meitat dels directius i directives espanyoles contractaran gent l'any vinent, 2023. Més concretament, un 53,88% tenen previst fer-ho, segons el baròmetre LHH Executive sobre lideratge executiu publicat aquest dimecres per LHH Recruitment Solutions. El 38,95% dels enquestats esperaran a fer-ho ja de cara al 2024 i un 35% no té previst incorporar ningú en els propers dos anys. 

En un context d'incertesa per la guerra a Ucraïna, l'augment de la inflació i els ecos de possible recessió, la mobilitat laboral continua disparant-se i els directius prefereixen contractar abans que no pas mantenir el seu equip estàtic. Almenys, la majoria d'ells.

Els perfils més buscats seran els tècnics, escollits pel 53,50% dels directius i directives que pretenen fer contractacions, per sobre dels càrrecs intermedis, que cercaran un 47,64% dels directius, mentre que un 32,01% buscarà rols creatius. Només un 21,84% incorporarà mànagers i un 8,68% fitxarà més directius. 

Les contractacions seran només puntuals per un 27,27%, mentre que un 45,45% esperen contractar entre un 1 i un 5% més que l'any anterior, per un 20,86% que esperen fer-ho entre un 5 i un 10% més que l'any anterior i només un 6,42% que esperen augmentar les seves contractacions per sobre del 6,42%. 

El baròmetre ha posat el focus en la contractació de personal i en les inversions de cara a l'any vinent, i també ha preguntat per les tecnologies més importants a tenir en compte en un futur pròxim. 

A l'hora de fer noves inversions a les seves empreses, els directius escullen una major eficiència operativa, la preferida per un 39,74% dels directius enquestats. És encara més important ser més eficient que millorar la inversió tecnològica, opció per la qual opten el 32,75%. Nous productes i serveis s'han d'emportar el 25,19% de les inversions i un 25% dels dirigents apostarà per l'optimització de treball o els acomiadaments.

EuropaPress 4815489 simulador metaverso ix edicion feria innovacion nuevas tecnologias cada ano
Fira de noves tecnologies de Sevilla | Fotografia: Europa Press

A l'hora d'afrontar el futur, les tecnologies amb més impacte a les empreses seran la intel·ligència artificial (53,10%), l'anàlisi de dades o Big Data (47,67%), la ciberseguretat (40,89%), la realitat virtual (33,14%) i l'internet de les coses (32,63%). 

El managing director de LHH Executive Espanya, Remi Dennet, ha recordat durant la presentació que "aquest any, hem estat testimonis de fenòmens com la gran dimissió i la renúncia silenciosa, que es produïen a mesura que els treballadors reavaluaven l'impacte del treball i el que volen a les seves vides". "Això ha portat les empreses a canviar les seves propostes: oferir carreres atractives, la flexibilitat d'un model de treball híbrid, així com un entorn laboral i una cultura d'empresa atractius", ha afegit. 

L'acceleració de la transformació digital "està conduint a una major automatització del lloc de treball" i això portarà de bracet "la creació i reinvenció de llocs de treball", ha dit Dennet, que defensa que això potenciarà les reinversions.  

"D'una banda, les empreses han de fer front a l'enorme bretxa de competències que existeix en àrees com el Big Data, la IA i similars, assegurant-se que estan creant la mà d'obra experta en dades i tecnologia necessàries per a tenir èxit en el futur. D'altra banda, a mesura que la tecnologia creï nova ocupació, les empreses han de tornar a formar el seu personal amb les habilitats necessàries per a treballar al costat de màquines intel·ligents i desenvolupar les seves habilitats personals i úniques que mai podrà desenvolupar un robot: creativitat, pensament crític, comunicació interpersonal, lideratge", ha reflexionat Dennet.

 

L'atur tornarà a créixer 

Malgrat la intenció dels directius d'augmentar les contractacions i l'escenari de gran mobilitat laboral, l'atur ha de tornar a créixer l'any vinent, segons l'estudi trimestral Randstad Research de prediccions del mercat laboral. La taxa d'atur, diu l'informe, ha d'arribar al 13,2%, tres dècimes per sobre de com s'ha de tancar l'any present. Són previsions "coherents amb el clima de recuperació de la crisi causada pel covid-19, però també comptant amb la guerra i la crisi energètica com a nous condicionants", ha apuntat a l'acte Valentín Bote,  director de Randstad Research. 

Les taxes d'atur previstes de cara a l'any vinent són similars a les que va tenir Espanya abans de la pandèmia i també a les que va presentar durant el tancament de l'exercici 2021. El nombre d'afiliats ha de continuar creixent fins els 20,3 milions, un 0,8% més que els 20,1 milions amb els quals s'ha de tancar l'any 2022.