Més de la meitat de la població espanyola està descontenta amb el seu salari. Un 52% dels treballadors del país consideren que no reben un "pagament just" i creuen que els ascensos no recauen en aquells que més s'ho mereixen. Segons l'Informe Best Workplaces 2023 realitzat per Great Place to Work, sis de cada deu treballadors "no senten que rebin una part justa dels guanys de l'organització" en la que treballen, mentre que un 54% consideren que els ascensos no sempre són merescuts, un percentatge similar als que opinen que els caps de les empreses fan "favoritismes".
D'altra banda, mentre que el 82% dels enquestats reconeixen que el seu lloc de treball és "físicament segur", només el 55% reconeixen que és "psicològicament i emocional saludable" per treballar, i més de la meitat (54%) afirma que els seus responsables els animen "que equilibrin la seva vida professional i personal". El director general de Great Place to Work, Nicolás Ramilo, ha assegurat que "aquelles companyies que no posin els empleats al centre de la seva estratègia de negoci tindran molt difícil competir als seus mercats".
Les empreses de l'eurozona preveuen un augment dels salaris del 5,4%
Paral·lelament, segons una enquesta publicada aquest dimecres pel Banc Central Europeu (BCE), les empreses de la zona de l'euro preveuen un augment dels seus preus d'una mitjana del 6,1% i dels salaris del 5,4% durant el pròxim any. El BCE ha informat que les companyies de l'eurozona van apuntar un "augment continu de la seva facturació, mentre que els costos laborals, de producció i per interessos llasten la seva rendibilitat".
Les grans empreses van dir que la seva activitat empresarial i la seva facturació milloraven en major manera que les pimes. Un 16% de pimes va dir que els seus beneficis s'havien deteriorat, mentre que les companyies grans van afirmar que els seus beneficis "no havien canviat".
Augment dels costos laborals
La baixada de la rendibilitat reflecteix un augment en el cost laboral. Un 77% d'empreses va dir que els seus costos laborals havien augmentat, quantitat que representa un màxim històric a l'enquesta. A més, un 89% de les empreses enquestades va apuntar que havien pujat els seus costos de materials i d'energia, percentatge que és un pèl menor que a l'enquesta anterior perquè s'han reduït els colls d'ampolla i han caigut els preus de l'energia. Així mateix, preveuen que la seva facturació augmenti en els pròxims sis mesos. Les seves principals preocupacions són la falta de personal qualificat i l'increment dels costos de les entrades.
Els negocis de l'eurozona també consideren que s'han deteriorat les condicions financeres al nivell màxim des que el BCE va començar a realitzar l'enquesta d'accés al crèdit de les empreses el 2009. El BCE va realitzar l'enquesta entre el 6 de març i el 14 d'abril de 2023 i cobreix el període des d'octubre de 2022 fins al març de 2023.
La mostra recull les respostes de 10.983 empreses, de les quals 10.085 (92%) són pimes, empreses amb menys de 250 empleats. L'augment dels tipus d'interès també va tenir un impacte negatiu en la rendibilitat de les empreses de la zona de l'euro.