El teletreball s'ha assentat a Espanya, però amb dues tendències contraposades: els treballadors cada vegada el valoren més i les empreses van retallant-lo. Així, un 57% de treballadors assegura que buscaria un altre treball si la seva empresa els deixa de permetre teletreballar, mentre que un 34% de les empreses han reduït (un 27%) o eliminat (un 7%) la possibilitat del teletreball, segons una enquesta realitzada per la universitat de negocis EADA Business School. Un 88% fa una valoració positiva del teletreball.
L'enquesta, duta a terme a 638 professionals, dirigida per Aline Masuda i elaborada per Luciano Strucchi i Edgar Quero, tots ells d'Eada Business School, mostra com l'evolució del teletreball, cap a un model híbrid amb el treball presencial, proporciona més satisfacció que aïllament als treballadors.
Els enquestats a què l'empresa ha donat autonomia per triar modalitat de feina s'han reduït del 70% de 2021 al 61% el 2024, malgrat que la majoria dels treballadors tenen una valoració molt bona (un 50%, pel 27% de 2021) del teletreball i un 38% la consideren bona, amb un 88% de valoració positiva. Tots els índexs de valoració del teletreball han millorat, però alhora tots els índexs d'ús han disminuït.
Les empreses que donen autonomia a l'empleat per teletreballar s'han reduït del 70% de 2021 al 61% el 2024, per la qual cosa han augmentat del 30 al 39% aquells a qui la seva empresa no els concedeix aquesta autonomia.
Entre els treballadors entrevistats, tan sols un 6% mai no teletreballen, mentre que la freqüència més habitual de teletreball és de dues vegades a la setmana, amb un 29%, pel 23% que fan teletreball una vegada per setmana. Un 18% el fan cada dia i un 16% tres vegades a la setmana, per un 8% que teletreballa quatre vegades per setmana.
Ara bé, tan sols un 27% dels enquestats, menys de 3 de cada 10, declaren que la seva empresa assumeix els costos associats al teletreball, com a wifi, electricitat, equipament o mobiliari.
Un 64% dels enquestats consideren ja el teletreball un dret per als empleats i un 91% consideren que el teletreball és una opció que es perpetuarà en les empreses.
Diferències generacionals
Entre els qui reconeixen que buscarien una altra feina si l'actual els deixés de permetre teletreballar, la generació Z (fins a 25 anys) i els millenial (fins als 40) són els que més devoció tenen pel treball en remot. Un 75% dels Z i un 72% dels millennials asseguren que buscaria una altra feina si l'empresa no els permetés teletreballar, percentatge que cau al 53% en la generació X, dels 41 als 55 anys, i al 38% entre els baby-boomers, de 56 a 76 anys. Les dones valoren 12 punts per sobre (64% davant 52%).
L'adaptació al teletreball, quatre anys després de la seva popularització a Espanya, ha fet que es redueixin les barreres percebudes pels empleats i també l'aïllament. Així, el percentatge de teletreballadors que declaren que mai no se senten aïllats ha passat del 16 al 45%, mentre que les persones que diuen que les relacions amb els companys de feina han passat de ser el 53% al 33%, 20 punts menys. Tan sols un 25% reconeixen tenir problemes per separar el temps personal del professional, pel 43% que així ho deia el 2021.
El doble de persones que el 2021, del 26 al 53%, asseguren que no existeixen barreres en treballar des de casa, i han disminuït aquells als qui molesten l'espai físic o les interrupcions familiars. Un 51% dels treballadors diuen ser més productius des de casa, mentre que un 31% són neutrals sobre això, percentatges aquests molt similars als de 2021.